Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, January 12, 2011

Perihal status fesbuk gadis berumur 19 tahun




Kawan adik GB. Dia tak sambung belajar lepas habis SPM. Terus keje.

GB takkan taruk apa status fesbuknya. Di saat member sebaya lain tengah sibuk menuntut ilmu dan berseronok di alam universiti, dia berperang dengan kesedihan sebab chenta. Kesimpulan dari status fesbuk dia adalah dia sangat patah hati, kecewa, frust sampai dah tutup hatinya untuk lelaki. Jiwanya kosong. Semangatnya dah hilang. Tapi dia cakap dia gembira bersendiri. Entahlah...

Tapi kalau GB mahu komen status dia, ni ada beberapa benda yang GB nak pesan.

  • Dik, baik kamu sambung belajar. Kamu tu mude lagi dik...
  • Dik, kalau kamu bahagia atau bersedih sekarang kamu kene terima banyak lagi benda kamu akan face pada masa depan. 
  • Dik, rugi kamu dok habiskan masa dengan bersedih-sedih cenggini. Takkan membantu pun.
  • Dik, buka mata. Belajar dari alam, bukan dari cerita fairytale. Kebahagiaan hakiki bukan terletak di tangan seorang lelaki.
Tapi GB tak komen pun. Setakat nasihat apa yang patut. Anak orang kan...nak tegur lebih-lebih tak manis pulak...

P/S: Kalau ada anak-anak gadis yang baru berumur setahun jagung yang baca entri GB ni, tolong lah fikir-fikirkan. Cabaran hidup makin lama makin competitive. Ilmu sangat penting untuk memagar diri dan insyaAllah boleh menjamin masa depan. Manfaatkan usia yang ada. (Dah macam pakar motivasi pulak dah..hihihi~)

78 comments:

  1. haiih..budak2 zaman sekarang ni kan GB...macam2..
    semoga she can stand up once again...

    ReplyDelete
  2. 'renung-renungkan'
    .
    .
    life goes on...
    donia masih luas!!

    ReplyDelete
  3. ye la..
    cgg setuju ngan kamu..
    baik fokus study

    ReplyDelete
  4. @Didzy

    dia muda lagi didz...kite pulak rasa lemas tgk situasi dia...

    ReplyDelete
  5. @CGG

    GB anggap dia macam adik sebab dia sebaya adik GB. tu pasal kite care. huhu~

    ReplyDelete
  6. tu lah kan. bebudak zaman sekarang. kadang2 terlalu taksub dengan chinta ni.

    ReplyDelete
  7. Dik, kalau malas belajar, pastikan kawin dengan lelaki kaya raya yang baik. Aman hidup, Insya Allah

    -ngeeee

    ReplyDelete
  8. cik pah dulu macam budak ni lah...lepas spm dok bercinta 4 tahun, dah frust baru nak sambung belajar balik.. mmg rugi betul ..

    ReplyDelete
  9. @sepet

    tuhla...kdg2 nasihat org pon dia taknak dgr...

    ReplyDelete
  10. @Daddy Ziyyad

    contohnye? ngeee....

    mungkin ada, tp jarang2. yg ada pun byk nye laki org. bahaya dik..bahaye. hihihi~

    ReplyDelete
  11. @Cik Pah

    rugi kan....life evident mungkin akan meyakinkan budak tu kot...

    ReplyDelete
  12. betultuh GB!
    nnt da kawen, tbe2 becerai at least bole cari rezeki sndiri dgn ilmu yg ada! ;)

    ReplyDelete
  13. setuju ngan GB.. kehidupan akan dtg jauh lebih mencabar dari masalah cinta..

    ReplyDelete
  14. emmm..betul tu GB..saya setuju dgn kamu..
    nasihat ccc kat adik tu..adik, kamu muda lagi pk kan masa depan..cinta itu memang indah tp kdgkala ia menyakitkan..sayangi la diri anda..heheh

    ReplyDelete
  15. Sokong!
    Life is very complicated. So kena bersedia mental dan fizikal...Bukan bermaksud tak boleh bercinta tapi biar berpada-pada. Bumi ni luas dan penuh dengan pengalaman yang patut kita terokai dan rebut peluang yang ada...

    P/S kepada adik-adik diluar sana, hargai hidup anda and don't do something that you will regret later...

    ReplyDelete
  16. selalunya yg frust sangat2 ni muda2 lagi, bila umur dah meningkat, kalau frust pun tak la luahkan dekat fb.

    Pendapat anda?
    Status Penawaran Ujrah PTPTN-aku tak layak

    ReplyDelete
  17. budak2 sekarang ni. tunggu dewasa sikit baru sedar. ;)

    ReplyDelete
  18. sokong tu!!single is better ya dak?hahaha..jgn terlalu frust..stdy biar abis lu..

    ReplyDelete
  19. kalau boleh semua perasaan nak luah kat fb kan..siap memaki2 lagi..alahai...

    ReplyDelete
  20. budak2 skrg dah makin advance..semoga anak2 MDT kelak dihindarkan dari perkara2 yg tak elok..amin..

    ReplyDelete
  21. ada apa dengan cinta..

    cinta itu fantasi
    ilmu itu reality

    cinta itu ibarat angan angan
    ilmu itu ibarat makanan

    berilmu sambil bercinta umpama
    makan sambil berangan = kenyang

    bercinta tanpa berilmu umpama berangan sedang makan = lapo

    keh3x

    p/s: amacam.. ada nampak ke laut tak falsafah gua nie.. hahahah..

    ReplyDelete
  22. im still a teenage girl.. harap tak terjebak dengan sume tu.. huhuhu.. klau nak tgur ke ape ke..trus aje ke blog org ni and gtau ye kalau ade sesiapa yg nk tegur org ni.. im not perfect and still need help 2 step forward..

    ReplyDelete
  23. sayang diri sendiri dulu sebelum nak sayang org lain lebih2..

    ReplyDelete
  24. Kalau saya..saya akan komen.. "Dik, jgn sedih2 lagi.. baik gi mamak pekene roti nan dgn tandori.." ahakss...

    ReplyDelete
  25. setuju.

    ilmu itu amat penting.

    dan lagi bermakna jika dapat menggunakan ilmu itu untuk kebaikan.

    ReplyDelete
  26. munge utk akk ke? esok....my besday tau...hahaha

    ReplyDelete
  27. bagus ingatan GB ini..kadang2 kita rasa kita dah cukup dewasa padahal dewasa bukan bererti matang..semoga adik itu cepat sedar

    ReplyDelete
  28. kita suka komen daddy ziyyad..hahaha..

    ReplyDelete
  29. aii kanak2 yg berumur 15 taon main fb ni camane ?

    ReplyDelete
  30. @tia


    heheh. kite bukan nak mintak dirog bercerai, tapi nak mintak diorg berwaspada, betul tak?

    ReplyDelete
  31. @cik fiza

    heheh. kata2 org yg berpengalaman. adik2 kene dgr apa kata kamu. huhu~

    ReplyDelete
  32. @cikceriacorner

    CC banyak pengalaman. cinta bukan segala2nya kan?

    ReplyDelete
  33. @vidadarisakura

    takut depa termenyesal bila dah dewasa. jadi baik kite ingatkan awal2...

    ReplyDelete
  34. @efa

    haha. takde la GB ckp mcm tu. cuma kdg2 being single is much better kalau the other half tu tak guna. heheh~

    ReplyDelete
  35. @MiSzy DiaN

    tak elok la mcm tu kan... ramai yg membaca.

    ReplyDelete
  36. @makdara TERdiva

    amin.

    MDT yg gojes tak perlu risau. ribena kids tu baik2 budaknye... :D

    ReplyDelete
  37. @-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•-

    jiwang aaa..

    lu mmg suke ek citer pasal cintan cintun ni. eheheh~

    ReplyDelete
  38. @gismo82

    next time GB komen cenggitu. cool! kikiki!!

    ReplyDelete
  39. @MasZuber

    sangat betul. ilmu boleh menjaga kita sebenarnya kalau kita belajar dan amalkan..

    ReplyDelete
  40. @CT

    happy birthday in advance kak CT sayang! munge tu spesel utk akak ok! :D

    ReplyDelete
  41. @sahromnasrudin

    kite ada adik. dan kite suka tgk dia berjaya.

    sebab tu sedih bila adik2 lain hampir hanyut macam tu...

    ReplyDelete
  42. @Zie

    hahaha!!! kamu boleh amik nasihat tu. kalau dah dpt sila bagitau.

    daddyziyyad tu mmg!

    ReplyDelete
  43. @miss lolly a.k.a luvfareda

    kanak-kanak, jgn kata fesbuk, belog pun dia dah otai. cemana? :p

    ReplyDelete
  44. Jika saya diberi peluang berjumpa dengannya, saya akan kata, "what do I need to do to make you happy?". Saya jumpa ratusan gadis muda macam ni, syukur alhamdulillah they get back on track.

    Life is beautiful, tak elok hukum hidup sendiri sebab frust bercinta.

    Dia perlukan teman sebenarnya untuk luah apa yang dirasa dan mahu di pujuk, so pujuklah, walaupun dia menolak pada permulaan tapi dia akan ok juga selepas tu because she saw someone care for her. May I know her Facebook ID? I wanna help her out.

    GB, saya juga adalah orang di sebalik www.iMotivasi.com .. its a non-profit self improvement blog.

    er, sorry tak gitau selama ni..

    -ShueQry-

    ReplyDelete
  45. @@cu SaYaNg

    kesian jugak..

    mungkin mak ayah dia takde fesbuk..

    ReplyDelete
  46. zaman sekarang mmg perlu belajar tinggi
    setakat lepas SPM ...payah nak pergi jauh
    kecuali berniagalah
    betui sangat apa yg GB nasihat tu

    hurm..minah ni patut tgk criminal minds yg wife tembak hubby tu..huhu..

    ReplyDelete
  47. @iAwani

    what you are doing is great. very motivational. keep it up.

    pasal ID dia tu, nanti i'll try to email to u. bagus juga kalau kamu boleh buat dia mahu sambung belajar. :D

    iMotivasi tu kamu buat rupanya...penuh persoalan. hihi~

    ReplyDelete
  48. @Ati Masrif

    nampaknya episod yg tu melekat betul dalam ingatan akak ek? hihi~

    ReplyDelete
  49. saya nak nasihat pun umur saya masih belasan tahun juga~~jadi tolong nasihatkan saya boleh?

    saya lapar~~

    ReplyDelete
  50. @bujal X

    lapar? bagi saya no telefon mamainul. saya nak tlg bagitau kamu lapar. huu~

    ReplyDelete
  51. dunia belum berakhir dik.....ahakzz..:P

    ReplyDelete
  52. setuju.. mmg klu nak tegur.. kita takut nak tegur lebih2kan..

    ReplyDelete
  53. @rATu kEBaYA

    a'ah. kite boleh la menyempil untuk nasihat sikit. tapi kdg2 suara kite ni depa tak berapa dgr...

    ReplyDelete
  54. .. tego org tgh 'dlm kondisi sebegitu' mmg x sukar utk didengarnya..

    ReplyDelete
  55. waa...bunyi mcm professor kat hotfm tu pun ada...
    heh!

    ReplyDelete
  56. Lagu DIK dendangan Wali Band, best! hehehe...

    ReplyDelete
  57. @FATIN MRAZ

    mmg tak sukar. tapi takut dgr pun tak kekal. kite pernah melaluinya. huhu~

    ReplyDelete
  58. @afendi ariff

    renung2kan..dan selamat beramal...

    banyak laa....hahah~

    ReplyDelete
  59. itu la remaja zaman sekarang..sgt risaukan adik seusia begitu..
    kerap jumpa kt sepital adik2 remaja yg putus cinta sampai nk bunuh diri.. sgt sedih...

    ReplyDelete
  60. @aYa

    yaAllah...sampai macam tu sekali??

    itu la yg buat kita risau ni...

    ReplyDelete
  61. Dik, kalau kamu bahagia atau bersedih sekarang kamu kene terima banyak lagi benda kamu akan face pada masa depan. <---nasihat ini sgt lah sy setuju.

    ReplyDelete
  62. harap-harap biarlah adik tu dan semua yang muda2 belia tu baca ni ..

    ReplyDelete
  63. sambungla belajar..
    time belajar boleh cari pasangan hidup..
    bina hidup baru..
    tutup bbuku lama..

    ReplyDelete
  64. cinta monyet hehe..dh tua karang baru menyesal sebab turutkan sangat perasaan masa muda2...

    ReplyDelete
  65. @noreed

    budak muda...byk yg mereka tak tahu...

    ReplyDelete
  66. @ciK LyndaWawa igUana

    hmm..kalau GB nak sambung belajo agak2 ok tak? nak cari calon gak ni. hahah!

    ReplyDelete
  67. @Zezebel

    hhaaa..cik belle dah bersuara. betul tu!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D