Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, January 17, 2011

Kalau taknak anjing kejar...buat dek je sudey....

Ada rupa Scooby Doo tak? Ihihi~

Kisahnya...GB terbaca kat blog Cik Gadis Kampung Separa Bandar pasal kisah dia dikejar anjing...kesian, sampai menangis-nangis...

Nak tau tak...GB tak penah kene kejar dek anjing ni tau... Walaupun dulu masa kat UIA banyak menatang tu dok bersiar-siar sebab situ ada construction site, dekat depan kolej GB. Kalau balik dari studio pukul 3-4 pagi tu selalu jumpa jugak, tapi memang depa tak sudi nak kejar pun. Huu~

Rasanya sebab bila GB jumpa dianjing tu GB memang takde perasaan. Buat dek je. Senseless. Jadi depa pun buat dek jugak kat GB. 

Tapi ada sorang member GB ni kalau terjumpa anjing terus kaku takleh bergerak. Haa..masa tu memang depan mata GB ni haa....anjing tu datang ke arah member GB tu sambil buat bunyi menggeram (errr..betul ke perkataan ni?). Jadi GB buat kesimpulan yang anjing ni boleh sense ketakutan dalam diri manusia. Atau masa tu vibration member GB kuat sangat kot sampai anjing boleh naik syok. Heheh...

Anjing juga adalah menatang yang disebut Allah di dalam al-Quran...

"Dan kalau Kami menghendaki, sesungguhnya Kami tinggikan (derajat)nya dengan ayat-ayat itu, tetapi dia cenderung kepada dunia dan menurutkan hawa nafsunya yang rendah, maka perumpamaannya seperti anjing jika kamu menghalaunya diulurkannya lidahnya dan jika kamu membiarkannya dia mengulurkan lidahnya (juga). Demikian itulah perumpamaan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah (kepada mereka) kisah-kisah itu agar mereka berfikir." (QS. 7:176)



P/S: Sekianlah cerita GB untuk hari ini.. Daaa...

90 comments:

  1. kalo anjing tu ekornya tegak, maknanye dia standby nak serang, kalo ekornya wiggling maknanye dia suke, dia nak main2 dgn kite..

    ReplyDelete
  2. follow & blogwalking..

    mehla jenguk blog ai..

    salam kenal!(^_^)

    ReplyDelete
  3. Hmm..tapi memang kalau nampak anjing perasaan takut memsti ada punya. Buat2 macam nak baling batu pun anjing 2 lari la. haha..

    Terbaru di SuaraSendiri
    Utama : Wikileaks - Laporan Ananda untuk PDRM

    ReplyDelete
  4. gb..
    cgg pun pnh kene kejar tau..

    jgn kata anjing..biawak UIA pun pnh kejar cgg time lik kulliyyah..

    mau tak nangis

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum..ustaz sy ajar kalau kne kejar anjing baca surah tabbatyada sampai abes...

    ReplyDelete
  6. masa sy tadika kena kejar anjing.. tawaf sy kt depan pejabat PKNS laluan ke tadika tu huhuhu.. sampai pakcik keje PKNS tu bantu halau baru abis tawaf huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. x suka menatang ni...sbb dia la kucing kesayangan CE mati..huk huk...

    ReplyDelete
  8. mmg betul.. sebab kalau kita sgn ketakutan bile berdepan ngan anjing..badan kita akan keluarkan satu cecair yg boleh dihidu oleh anjing tuh..

    jadi, lepas nih..kalau jumpa anjing..kita buat relax je..sambil baca ayat kursi..hehehhee

    ReplyDelete
  9. Kak Azie pernah terbaca, semua binatang sebenarnya takut kepada manusia, tapi mereka menjadi agresif kerana mempertahankan diri.

    Dalam kes dikejar anjing tetiba tanpa sempat kita nak renung mata dia pun, memang sah-sah anjing tu sawan. So apa tunggu lagi?

    Lariiiiiiiiiiiiii....!

    ReplyDelete
  10. kalau anjing tu dari jenis makan orang macam rottweiler bagaimana? saya tidak mahu berserah sahaja~~haha~~

    ReplyDelete
  11. aku memang fobia kene kejar anjing ni..dulu kecik2 pernah jatuh beskal kene kejar..skrg ni kalo lau tepi anjing,tapak kasut pun x berbunyi,segale surah aku bace..seramm tgk gigi taring anjing tu..walaupun aku ni hantu..kengkadang terpakse takut jugak...

    ReplyDelete
  12. aaarghhh!
    saya pernah kena kejar anjing!
    ok, tipu.

    anjing tu tidak lah mengejar sebenarnya, dia cuma 'menggeram' aje. hehe.. tapi dek takut yang amat, lintang pukang la kami adik-beradik sepupu-sepapat bertempiaran. makcik ja dok kaget sambil menjerit. huh! lintas jalan tak pandang kiri kanan dah. nasib baik la masing-masing panjang umoq lagi. ngeri woi!

    ReplyDelete
  13. i pun dulu prinsip gitu, action depan kawan2 yg takut, demo jalan relek2, sekali anjing tu; datang cium kaki i, naseb poodle kecik je.
    pernah di bus stop, besar punya datang dekat. nak tunjuk berani tapi bila datang jadi tak berani.
    tapi orang kata jangan lari nanti dikejar. kena baca2 je la.

    ReplyDelete
  14. salam kenal:)

    anjing adalah antara haiwan yg mempunyai deria bau yg paling tajam..sb itulah dia boleh rasakan perasaan kita yg nervous tu..sama lebih kurang mcm kuda..silap2 dibulinya kita..:P

    ReplyDelete
  15. pernah kene kejar anjing satu ketika dulu... mula2 buat derk je.. tapi member sebelah dah mula lari lintang pukang.. apalagi follow pecutlah

    ReplyDelete
  16. sebenarnya bukan takut
    malas nak samak jer.. ehehehe

    ReplyDelete
  17. menggeram? apa pelik sangat menggeram nih. tak penah dgr pn. hihi

    ReplyDelete
  18. betul tu kak, kita pernah lari sbb tengok anjing, sudahnya anjing kejar kita balik n kita meraung2 tgh jalan..hahaha..naseb baik kecik lg masa tu..

    skrg dah x lari dah, sbb mst dia kejar kita balik nnt...

    ReplyDelete
  19. GB.macam tu ye..akak ni pun takut sangat kalau jumpa anjing..mula rasa nak lari..
    tu sebab akak pernah kena kejar dek..ayam..angsa..dan lembu..huish..lintang pukang lari..

    ReplyDelete
  20. acu sgt la fobia dgn anjing
    tgk anjing dr jauh dah takut...
    dah mula tak tentu arah dah apa lagi la kalau di depan mata...
    eeee....seram je..

    ReplyDelete
  21. dan GB sempat ambik gambar dia lagi ye..he he

    ReplyDelete
  22. dulu bukan kata anjing...hantu pun takde kaco..hahahha

    kalu dulu balik dari studio atau buat keje rumah member 3 4 pagi..rileks je jalan sambil layan ngantuk..hehehehhehe

    agaknye kalau ada hantu kaco tak sedar.. tapi anking memang anti nik dari dulu..ahhaahaha..bukan deram2 dah..kejar terus

    ReplyDelete
  23. huhuhuhu...walaupun anjing tu baik x menyalak...lynn tetap takut...huhuhuhu...

    ReplyDelete
  24. penah anjing ikut kat parking

    masa tu tgh jalan dr opis
    nak ke parking keta
    kebetulan masa tu bwk limau CNY

    terus baling limau tu ke arah lain
    dia kejar amek limau

    CEPAT CEPAT LARI PI KETA!!

    kahkahkah

    ReplyDelete
  25. mengimbau kenangan la ko cakap anjing kat uia dulu..

    aku pun peah kene kejar anjing mase balik dari studio. masalahnye, aku naik skuter. tue pun dia nak kejar. saiko betul anjing tersebut. sah sah la kejar aku yang naik skuter comel tuh dia x dapat kan..
    vroommmmm..

    memories. naik skuter ngan munie dan kak z sekali 3 orang. lepas tue anjing kejar plak...

    huuhu

    ReplyDelete
  26. betul. kalau jumpa anjing buat derk jer....walaupon ada perasaan takut tu,,,jeling2 mata dah kalau takut dia kejar...kalau tunjuk rasa takut ataunak lari tu yang dia terpikat tu. hehehe

    ReplyDelete
  27. kat atas tu anak scooby doo kot
    hehe

    ReplyDelete
  28. hahaha.... menangis sebab takut sgt huhu...

    ada kawan GKSB cakap anjing boleh bau ketakutan abeh tu macam mana nak bagi hilang bau takut tu eyh?

    huhu =P

    ReplyDelete
  29. 1- Kenapa kita kena samak kalau terpegang anjing [yang berada dalam keadaan basah]?

    2- Sejak bila anjing ini tidak boleh disentuh, walhal dalam kisah Ashabul Kahfi, mereka juga diiringi oleh seekor anjing?

    ReplyDelete
  30. i penah kene kejar anjeng. tp anjeng yg comey tu la.

    fuh nak luruh jantung kene keja. kakakakkaka. sekali die boleh brek betul2 betul kat kaki sbb nk ajak main. ampeh btol.

    ReplyDelete
  31. hurmmm..
    rasanya kak ati tak akan mampu
    bertahan dengan selamba...huhu

    ReplyDelete
  32. betul-betul-betul. memang kena watdek.

    si Adiq kata nak bela anjing sebab anjing cantik.. nasib baik dia kecik lagi.. puas nak jelaskan kat dia.

    ReplyDelete
  33. Alaaa baru anjing bukannya harimau hehehe

    Saya pernah kena gigit anjing huhuhu

    ReplyDelete
  34. anjing juga haiwan yang jinak n cerdik..hehhe

    ReplyDelete
  35. Petua kalau lalu kawasan ada anjengs:

    - bawa kayu..canine takut dgn kayu.
    -baca Tab bats yada..

    ReplyDelete
  36. hai kak fid...saya sudah kembali...

    btw, pernah dikejar anjing..

    sorang2 dalam pukul 5 pg sewaktu pi jogging.

    petua yang ibu bagi:

    kalau dikejar anjing, melaung nama "tubik"..sebab tubik tu name anjing dalam syurga?

    atau diam xyah gerak sebab anjing xdpt detect benda yang xbergerak.huhuhhu

    ReplyDelete
  37. perghhh, kite nmpk ekor anjing pun dah ketaq abes da camne nk buat derk tuh. hahaha

    ReplyDelete
  38. gb... kita rasa kan anjing tu menderam bukan menggeram hehe... ~

    ReplyDelete
  39. di suatu negeri omputeh..ada seekor anjing jinak hendak mengejar saya..mungkin hendak bermain2 dengan saya..dalam kepala saya.. kalau saya lari.. dia pasti kejar..saya tak kuat lari.. dan malulah kalau orang nampak saya berlari..(saya kuat makan aje.. tak kuat lari) jadikkkkk...saya diri diam2 ..dia datang nak sondol2 saya..saya pegang dan gosok2 tengkuk dia..dia duduk dan goyang2 ekor..dan berlari balik rumah dia..selepas itu saya sertu-lah tangan saya..
    sekian..
    :)

    ReplyDelete
  40. fuiyo fuiyo..bobo pun interframe lam blog nih.. hahhaa...
    mana la bobo kan.. lama x jumpa

    ReplyDelete
  41. Terima kasih di atas perkataan 'menggeram' itu... harap ianya memang betol...

    ReplyDelete
  42. cerita pasal anjing, fifi ada pengalamannya juga. dulu waktu stay kat pahang, most of the jiran are chinesse, then area tu mmg byk anjing lah.. then waktu me and abg pegi mengaji, selalu kena menyalak ngn anjing, and yes, bila buat dek je, takde pulak dia kejar, tp if we screaming back, mmg sahih2 dikejar, pecut ngn basikalll lahh nmpaknya...haha,

    ReplyDelete
  43. Betul tu, anjing ni sensitif and very alert dengan keadaan sekeliling. Even orang yang datang rumah pun, kalau niat tak baik confirm kena gigit...I know because kat rumah saya banyak anjing :)

    ReplyDelete
  44. @Didzy

    haha..selalunya GB nampak anjing yg ekornya wiggling tu. nasib baik ada tuannya, kalau tak mesti dia dah dtg gomol2 kite. hahah~

    ReplyDelete
  45. @De Mois

    baling dgn henpon 3210 pun dia lari...hahah!!!

    ReplyDelete
  46. @CGG

    biawak? hahaha!!! gatai sungguh biawak tu!

    ReplyDelete
  47. @sahromnasrudin

    salam..haha. ustaz saya tak penah bagitau. tapi ada tgk dlm drama bebudak balik ngaji sambil baca surah tu. hahaha!!

    ReplyDelete
  48. @cik emymilia

    owh. anjing dgn kucing kan mmg tak boleh berjumpa...

    ReplyDelete
  49. @Cik Pah

    haa..betul la kan? mmg dahsyat la hidung anjing tu. huhu~

    ReplyDelete
  50. @azieazah

    agresif kerana mempertahankan diri...hmm...

    manusia ada jugak yg cenggitu kan? :)

    ReplyDelete
  51. @bujal X

    kalau dah nampak anjing yg mcm tu tak peyah le pegi dkt2 dgn dia....

    ReplyDelete
  52. @Hantu Kak Limah

    aku rasa patutnya anjing tu yg kene lari tgk ko. hahah!

    ReplyDelete
  53. @Hana Faza-same person

    sebab tu anjing digunakan utk mengesan jenayah kan? kalau pakau kuda pun cool jugak ek? hihi~

    ReplyDelete
  54. @- GC -

    err...kamus aku dah hilang. tu yg entam ajelah apa yg kuar kat otak aku ni..huhuh~

    ReplyDelete
  55. @zie

    meraung tengah jalan? olololo somelnye...huhuhu~

    ReplyDelete
  56. @kak Erna

    nampak gaya akak mmg ratu kene kejar ni. hahaha!!!!

    ReplyDelete
  57. @@cu SaYaNg

    haaa..ni meesti kes sama macam member GB tu...hihihi~

    ReplyDelete
  58. @norh

    oh, scooby doo tu? takpe. dia baik. hahaha!

    ReplyDelete
  59. @MasZuber

    dia kejar sbb nak saman korang yg naik moto bertiga ru...hahah!!!

    ReplyDelete
  60. @amry

    ok. lepas ni nak try jeling anjing pulak. nak tgk dia buat apa pastu. kikiki~

    ReplyDelete
  61. @Al

    tu scooby doo tua dah..nampak tak dah melanyut tu? huhu~

    ReplyDelete
  62. @GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr

    err...apa kata kalau nampak anjing terus bayangkan dia kucing atau apa2 saja benda yg kamu suka? jadi takdela rembesan bau ketakutan tu. hahaah~

    ReplyDelete
  63. @Ismail Fitry

    haha. GB ada pendapat sendiri pasal benda ni. dalam Quran pun tak penah sebut kata anjing ni haram..heheh~

    jgn ada yg ban GB pasni dah lah..huhuhu~

    ReplyDelete
  64. @a.z.r.i.n.a.03.07

    anjing mmg cantik dan comel kak...nak nak yg spesis jinak bulu kembang tu.

    kene la akak explain kat dia. hihi~

    ReplyDelete
  65. @Daddy Ziyyad

    baiklah! saya bawak payung je. nasib baik anjing2 kat taman desa ni jinak2 belaka..huhuhu~

    ReplyDelete
  66. @Erma Fatiha

    welcome back dear. kene kejar kul 5 pg or 5 ptg? kalau boleh jgn sorang ok. budak comel mcm kamu ni bukan anjing je suka, org pun ramai yg suka..huhu~

    tubik tu juga bermaksud keluar dlm loghat kelantan kan? heheh~

    ReplyDelete
  67. @Poyaty

    kalu cemtu jgn pandang ekor dia...hahah~

    ReplyDelete
  68. @♥ manje ♥

    kite pun rasa mcm tu. hahaha!!!!

    tengs for the correction ya... :)

    ReplyDelete
  69. @DrSinga

    comelnye.....saya suke scene mcm tu. tapi takleh la buat sesuka hati kat sini, walaupun lepas tu boleh sertu. err...sertu tu samak kan kak?

    ReplyDelete
  70. @FATIN MRAZ

    bobo dah dihantar kt pusat anjing2 tua sebab dah tua dan takde anak nak jaga dia. hahah!!!

    ReplyDelete
  71. @Sumandak Kinabalu

    ooo...patut la saya tak kene gigit...rupanya saya baik. heheh~

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D