Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, January 5, 2011

Harga minyak naik lagi, jadi apa kata kita generate pendapatan pasif?



GB malas nak komen pasal ekonomi negara. Sebab di luar bidang kuasa. Cakap banyak pun tak guna. Air liur kita satu sen pun takde harga.

Jadi apa kata kalau kite cakap pasal ekonomi diri sendiri. Ataupun mana yang dah berkeluarga tu jadi lah ekonomi keluarga. Sekurang-kurangnya bolehlah kita gunapakai untuk membetulkan keadaan yang makin menghimpit kita sekarang. Kesian kita kan?

Jadi jom kita pakat-pakat kurangkan perbelanjaan ke atas perkara yang tak perlu dan di samping tu tambah pendapatan sampingan. Sebagai seorang yang sama sekali bukan pakar, ini antara cara yang GB rasa boleh dipakai kot....

Kurangkan perbelanjaan pasif tapi mencekik.

  • Cancel credit card. Caj tahunan RM50 tu lebih baik buat bayar zakat. 
  • Make sure hutang-hutang sume dibayar up to date supaya bank tak boleh caj kite late charges, finance charge, interests dan segala macam cekadak lagi. Sesuka hati nak makan duit kita!
  • Kurangkan makan kat luar. Bawak bekal. Lagi bagus.
  • Kurangkan hiburan kat luar yang perlukan kita keluar duit. Kalau nak juga berhibur, boleh arrange buat tai-chi dengan kawan-kawan kat lake garden.
  • TV berbayar - perlu ke?
  • Streamyx - wifi kat mamak pun laju gak kot. Order je neskape tarik barang segelas.
  • Point dari kad Mesra Petronas, Smile Card, atau apa-apa kad lain yang ada tu, kumpul dan tebus minyak. Make sure jangan sampai terlajak sampai expired. Rugi ok rugi!

Tambah pendapatan sampingan secara pasif tapi kene sabar. Nak tau caranya? Gini....
  • J-Card point tu redeem la jadi gift voucher. Kurang-kurang boleh beli beras, minyak, roti, kentang. Tak payah la redeem untuk makan mekdi atau pizza hut atau buat facial bagai.
  • Treats Point bagi pengguna Maybank - redeem gift voucher jugak. Atau voucher minyak. Jangan sesekali redeem untuk makan. Sebab tak berbaloi.
  • Ha ni satu lagi cara nak tambah passive income. Buat survey kat Valued Opinions. Jawab. Dan dapat income. Tapi jangan la expect sebulan dua boleh dapat ratus-ratus. GB buat dalam setahun jugak, baru boleh redeem Jusco gift voucher RM30. Daripada online free-free dapat angin je.... Boleh la dari takde kan....? Klik sini.
  • Nuffnang - ini kene la sabar separuh daripada iman. Jangan check selalu. Nanti hangin. Cukup jumlah, cash out aje lah.
Sekian. Macam panjang la pulak...harap-harap korang tak bosan baca ye. GB geram sebab minyak naik sebenornye. Grrrr.....

P/S: GB ada Jusco gift voucher RM50 sekarang. Keuntungan dari Maybank Treats Points dan Valued Opinions. Boleh la tu...

66 comments:

  1. hu hu....minyak naik.....hadiah sempena tahun baru?? grrrr....

    ReplyDelete
  2. Harga minyak nak naik lagi?? Hamboiii, kalau macam ni nak reka keta pakai air je lahh...

    Seronok baca tips GB, kadang-kadang kita selalu beli benda yang ntahapa2. Shopping sakan, pastu benda simpan dalam almari sampai lipas dan keluarga mereka berkampung...hehehe

    And you are right, kalau nak membebel pasal ekonomi ni langsung tiada faedah. Daripada mengerah tenaga supaya pendapat kita 1Malaysia dengar...baiklah bermula dari diri sendiri bagaimana nak mengurus ekonomi peringkat peribadi :)

    p/s nak cari side income? tiada masalah asalkan berkat...ingat rasuah boleh memusnahkan negara :)

    ReplyDelete
  3. baru jer sign up kat valued opinions tu. thanx gb for the good info :)

    ReplyDelete
  4. isi minyak yg ada point
    so bila cukup point
    boleh redeem

    aku x penah langgan astro

    dan
    sekarang ni
    aku kat cc
    sejam singgit!

    kahkahkah

    tu kire jimat ke
    LOSER??

    :D

    ReplyDelete
  5. Option tidak melanggan ASTRO tu, confirm tak bleh buat..:)

    ReplyDelete
  6. menarik juga tips GB ni...tapi jusco jarang pegi, so tak apply J-Card. Kad kredit memang tak buat, sebab memang tak pandai manage...kurang minat berhutang ni, kalau macam rumah atau keta tu, lain ler...

    nice tips GB. Congrats!!

    ReplyDelete
  7. minyak apa ni?
    minyak masak ke,
    minyak keta?
    minyak keta 95 ke,
    minyak keta 97?

    saya lagi kaya dari bujal.
    saya lagi okay dari bujal.

    HAHAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  8. GB..nice entry. drpd mengomen tp x didengar, baik berubah dari diri sendiri. tp jgn lupa guna kuasa sendiri, 1 hari nanti. u know this.

    ReplyDelete
  9. petrol naik,

    bersedia utk barangan kawalan naik harga juga.

    ReplyDelete
  10. Sokong yang kat atas tu, tapi yang stearmyx tu tak nak lah.

    Yang kat bawah tu pulak, sokong yang Nuffnang, yang lain cam malas.

    Apa-apa pun makcik memang kaki boros, GB janji hutang semua kita bayar sudahlah. kerja mah, mesti nak belanja.khe khe

    ReplyDelete
  11. hum naek lg.kjmnye mereka T.T
    tp tips gb mmg klas! nak folo. Sbb sy tak kaye mcm bujal. hahah!

    ReplyDelete
  12. Kalau harga minyak naik, jalan kaki pergi kerja, gerenti kurus! kehkehkeh!!!

    ReplyDelete
  13. GB esk jcard day camner tuh..harus berbelanja nih hihihi

    ReplyDelete
  14. biarlah barang nak naik .. kita pun tak boleh buat apa2. yang penting kita jangan naik angin lebih2 lagi naik minyak.

    baru2 ini uncle jual enrich points uncle kat kawan, dapat RM800. terima kasih kat kerajaan malaysia yang tak minta balik. hehe

    ReplyDelete
  15. asik naik je minyak ni, kan...?

    ni yg rasa nk naik minyak nih..




    .

    ReplyDelete
  16. kat lumut ni takdak jusco. kat penang dlu, memang pi jusco queensbay mall tu. ohhh..

    ReplyDelete
  17. saya pemilik membership tegar! apa jenis membership saya ada..segala mala mak nenek point saya kumpul..kehkehkeh..sampai terpaksa letak sume membership dlm different wallet/wrislet :p mayak woooo..dlm 30 kad lebih kurengggg...pathethic tak?

    ReplyDelete
  18. minyak naik lagi?....naik laa lagi..besok kat akhirat tanggung la semua2 yang memboros harta negara kan......

    nik - TV takde siaran berbayar..
    credit card...dlm usaha nk potng je
    ape JCARD ke ape ke takde..sebab soping dekat pasar je..

    jadi dah habes jimat dah ni...tp tak boleh cakap banyak2 GB...kang kalau kita merungut...di capnye kita ni tak bersyukur.....

    Kalau orang tu pakai kete BMW...pakai kete MERcedes... memang la tak terasa...berapa sen sangat la naik kan..

    Tapi utk kita yang pakai kete paling jimat minyak tu pun.. Terasa sebab kene tambah beberapa puluh ringgit lagi nak cover itu dan ini..huhu

    ReplyDelete
  19. saya akan bawak bekal selalu dan saya mmg xde kedit kad. yayyyyyy. haha

    ReplyDelete
  20. Memang boleh pakai tips2 GB tu. Bila lah kuantan nak ada jusco neh...

    Ramai orang naik minyak bila minyak naik... :/

    ReplyDelete
  21. kena tunggu jusco wujud di kuantan.. nak tunggu card giant ngan carrefour nan hado!
    btol lah, nyesal tak redeem point credit card...ribuan points dah hangus huhuhu..mencik!!

    ReplyDelete
  22. hmm..da lame xdtg sini. suke tgk gmbr2, mmg sume lawa2..

    ReplyDelete
  23. alamak. point dr esso mcm da expired je. br igt. ngahahahha

    ReplyDelete
  24. wah tips yg bagus di awal2 thn ni GB.. tahniah2 kerana kongsi tips yg berguna untuk nusa dan bangsa :P

    ReplyDelete
  25. emmm..semua naik..badan pon naik..bile badan cik ceria nak turun ni..heheh

    ReplyDelete
  26. tq dgn tips, pening gaks ni, anak ada 4 orang, duit sekolah lagi...adoi.....

    maksu nak join ler survey tu :)

    ReplyDelete
  27. aikk!!! Naik lagi ke??? Bila nih??? Adehhh......baru nak sign up lady fitness nih!!! Ish....

    ReplyDelete
  28. @Sumandak Kinabalu

    sebab tu kite buat entri ni. penat la fikir pasal hal global.

    lagi satu supaya boleh share pendapat dgn kawan2.

    ReplyDelete
  29. @noreed

    hihi sama2. siki2 lama2 jadi bukit juga valued opinions tu. kene sabar je ye. :)

    ReplyDelete
  30. @BonekadalamChermin

    jimat la. sebab 1o tahun lepas sejam CC 4 hengget! hahah~

    ReplyDelete
  31. @Daddy Ziyyad

    hm..saya tgh ketuk2 jari memikirkan pasal hal ni. walaupun astro bukan saya yg bayo, tapi saya nak juga menyumbang kepada kekukuhan ekonomi ayah saya. kikiki!!!!

    ReplyDelete
  32. @amry

    ngeee...tengs! tips ni lebih kepada sharing pasal apa yg GB sendiri buat. kalau ada tips lain tlg lah share. boleh kongsi ilmu.

    ReplyDelete
  33. @tupaimerah

    minyak kamu ler. ron97. itu pun kalau kamu setia. kekeke!

    ReplyDelete
  34. @Dakwat Basah!

    thanks. jarang2 kamu mengomen di sini. :)

    ok ok, saya faham maksud kamu. kene daftar la ni ek? aduhhhh....

    ReplyDelete
  35. @MasZuber

    ye. betul. lantas perlu ada bekap baekkk punye utk masalah2 mendatang ni. hu~

    ReplyDelete
  36. @Cik Ina minat Do do Cheng

    betul kak. cuma nak fikirkan pasal keuntungan yg kite beri kat pihak yg tak sepatutnye tu...GB mmg kene berkira!

    ReplyDelete
  37. @Semarak Api

    hehe. tengs. kalau nampak hasilnye bagitau kawan. kalau tak nampak hasil bagitau GB tau. hihihi~

    ReplyDelete
  38. @Ismail Fitry

    29km. total lebih kurng 60km hari2. cemana nak berjalan? wuwuwu~

    ReplyDelete
  39. @noor

    harus pegi! tapi pegi tgk aje. hihihi~

    ReplyDelete
  40. @al-lavendari

    wah uncle. lumayan side income tu kalau utk org macam GB. hihihi~

    ReplyDelete
  41. @- GC -

    lumut? ekekek!!!

    mmg la takde jusco. ekekeke~~

    pi la jalan2 jusco ipoh. dkt ja kot kan? ngeeee

    ReplyDelete
  42. @madamoiselleczar

    tak pathetic. sebenarnya saya kagum. kamu bijak mengambil kesempatan. kene dicontohi ni. :)

    ReplyDelete
  43. @Queen

    naik lagi nik...

    betul, naik berapa sen seliter tu dah boleh buat bajet kite lari sana sini tau. tu pasal sume barang naik harga.

    ReplyDelete
  44. @Poyaty

    nasihat saya: tlg lah jgn tergoda dgn kredit card. saya hampir merana kerannya. mueheheh~

    ReplyDelete
  45. @Abu Aiman

    kuantan...err...

    takpe. brg kt jusco takde la murah cemana pun. tapi sebab dah ada kad. tu pasal kite pegi jugak sometimes. frankly, tesco n giant lagi murah dari jusco.

    ReplyDelete
  46. @Elyn

    ayerk..!!! ruginye point hangus....

    kite pernah terhangus point sebab lalai. sebab tu amik pengajaran supaya sentiasa belek point setiap kad. nampak macam berkira, tapi lebih baik berkira dari membazir. kikiki!

    ReplyDelete
  47. @qaseh

    tengs. takpe. blog ni tak leri ke mana2 pun. terima kasih sudi singgah ye. :)

    ReplyDelete
  48. @Myaby

    esso ada expiry date ke point dia? alamak tak alert. tapi point kad mesra ada expiry date tau. better aware.

    ReplyDelete
  49. @cik fiza

    hihi, kalau bagu boleh le kite pakat2 praktiskan....ngeee

    ReplyDelete
  50. @cikceriacorner

    hmm...boleh tu. kamu tu asalnye takde la besar mana pun, hihi~

    ReplyDelete
  51. @Mak Su

    silakan maksu. sekurang2nya ada sumthing buleh masuk bila kite online kan?

    ReplyDelete
  52. @en_me

    hihi tengs en me. biasa2 je. kalau kite kaye can en me mungkin kite tak tulis entry ni. :D

    ReplyDelete
  53. @aspenladylovely

    aiyyaa...kamu tak aware ke? ni yg nak suruh bukak fesbuk balik ni. kikiki!!!

    ReplyDelete
  54. bagusla tips GB ni..MDT sokong 200%..

    ReplyDelete
  55. usah dipersoalkan harga minyak naik. Persoalkan usaha kita yang tak naik-naik, naikkan usaha supaya income naik, tak le kita bising tiap kali minyak naik. Be positive!

    ReplyDelete
  56. banyak benda sekrang ni memerlukan duit. so kena hati2 la.. jgn sampai terlbih2..

    :D

    ReplyDelete
  57. @iAwani

    yup. sebab tu skrg kita tak sentuh pasal harga minyak. instead cakap pasal attitude.

    ReplyDelete
  58. kReen dah janji ngan cik abe no more shopping during lunch hour!


    bila dia takde memang rambang mata dan bila dengan dia selalunya dia reject dulu..

    ReplyDelete
  59. Pendapat Kak Azie selaras dgn kehidupan yg sederhana sejak dulu:

    • Kad kredit? Memang tak pakai. Ngeri

    • Hutang? Tak ler banyak sangat, sbb kedekut nak kuar EPF beli umah. Tumpang tuah laki yg beli rumah. Jaaadi lah.

    • Makan kat luar? Dalam setahun leh kira anak2 makan kat luar. Bekal. Boleh kata seminggu 3x bawak bekal. Laki bini bawak bekal. Kak Azie jenis pemalas nak kuar tengahari.

    • Stesen tv berbayar. Yang ini Kak Azie kata perlu. Buat masa ini lar.

    • Internet, ambil unlimited paling murah. Bukan senang gak nak lepak kedai mamak malam2. Kalu kat umah, nak kencing makan minum pun masih leh online.

    • Kad2 redeem tak berapa banyak, so tak begitu fokus sangat bab ni.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D