Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, January 4, 2011

Eksklusif: Sikap buruk GB dibongkar




Eh jap, ada yang kisah ke? Ok laa, bagi yang kisah, meh GB nak bongkarkan sikap buruk GB ni.

.

GB selalu skip makan.

.

Kenapa? Bukan sebab mau kurus walaupun memang GB nak kurus pun. Tapi sebab malas nak keluar gi cari makanan. Asyik bertangguh-tangguh. Asyik cakap 'kejap lagilah...'. Jadi ini rutin GB hampir setiap hari:


  • Pagi biasanya GB minum nescafe se mug. Ini wajib. Kalau ada cekodok atau kuih lain mak buat, GB bedal kat umah atau bawak bekal bedal dalam kete.
  • Masuk time lunch pukul 1, perut keroncong-keroncong. Tapi sebab malas nak beramai-ramai kat luar plus kene cari parking segala, GB pikir...jap lagi lah kuar. 
  • Masuk kul 2 pulak GB pikir...sekalikan dengan minum petang lah. 
  • Masuk kul 3, keje dah banyak mencanak-canak. Perut pun dah hilang lapar. 
  • Kul 4 pun. 
  • Kul 5...alah lagi sejam nak abis opis hour. 
  • Kul 6...dok opis jap lah, mesti jem orang nak jemput anak-anak kat sekolah. 
  • Kul 7, tunggu sampai lepas maghrib lah, boleh balik terus.

Sudahnye tak makan-makan.

Tapi badan? Tak kurus juga. Huhuhu~

P/S: Ok ok GB tau, takde la eksklusif mana pun. Kikiki!!! Tapi memang tak elok amalan tu kan? Tu yang nak berazam untuk betulkan timing makan ni...

65 comments:

  1. sepesen lah kita GB, pagi2 mesti nak nescafe.hr ni mesti skip makan kan?hr ni tak leh nasihat GB, sbb hr ni sy pun lbh kurang sama dgn GB gak.hehehe

    ReplyDelete
  2. Gb dear.. antara tips utk kurus ialah makan on time dan small frequent meal :) x elok skip meal nnt senang kena gastrik huhuhu

    ReplyDelete
  3. GB sayang,

    makan perlu di ambil bila tiba masanya..huhuu

    sian..usus kamu juga mau diberi kerja..;p

    ReplyDelete
  4. sy tak boleh minum nescafe..migrain huhuhuh

    ReplyDelete
  5. saya pon malas kuar lunch sbb nak redah jalan kaki jauh. nak paking plak ssh.

    selalu pas balik keje kat umah bedal nasik kaw kaw

    jimat duit tak lunch. hihihihihihi

    ReplyDelete
  6. Hmmm... hampir nak sama mcm perangai Kak Azie. Burukkah itu? Adehhhh! Dah ler Kak Azie ni memang buruk. (ohhh...)

    Kak Azie pun minum Nescafe tiap pagi (mcm wajib lak), sarapan wajib gak. Tapi lunch selalu tak kuar. Alasan, takut kena panas terik. Aduhhhh tak bleh blah punya alasan.

    Hasil? Lebih besar dari saiz GB... wuaaaaaa!

    ReplyDelete
  7. thats y
    aku makan goreng pisang
    dengan air kelapa singgit
    tiap-tiap hari

    weyyyy
    MAKAN LAAA!!!!

    lantakla x kurus ke ape
    yg penting

    KENA MAKAN
    UNTUK HIDUP!

    cis

    bikin gua baran je lu ni!

    ReplyDelete
  8. Jangan ler amalkan selalu mcm tu GB...nanti kita bawa GB gi makan ek sbb kite suke sangat makan anytime, anywhere! Hehe

    ReplyDelete
  9. nanti kalau preggy susah..sebab kene makan all the time...

    hahaha..

    cane nik tau?

    sebab perangai nik pun gitu jugak..muehehehhe..bile dah preggy..mak aih....susahnye ...asyik berangin je...pening kepala semua

    ReplyDelete
  10. gastrik nanti lagi senang gemok, sebab asik lapor, hehe!

    ReplyDelete
  11. gbr GB cantik2 suka tgk..
    turun petua kat nor cara nk skip makan
    ni keje asik mkn jer hihih

    ReplyDelete
  12. GB, jangan amalkan cam tu, nanti kena cam anak perempuan akak apendix pulak.kena makan ikut time.okey gitu.

    ReplyDelete
  13. kalau lynn buat mcm tu comfirm kurus...tp lynn rasa GB pun x ler gemuk mana...betul x?

    ReplyDelete
  14. GB makan tau..kang xmakan sakit plak..

    ReplyDelete
  15. budak ssuka skip makan cepat tua.aiyuuukkk~~~

    ReplyDelete
  16. @noreed

    lepas maca komen marah2 di atas, GB tak jadi skip. wuwuwu~

    psstt..nescafe sedap kan? :)

    ReplyDelete
  17. @cik fiza

    alamak..patut la kite tak kurus2...tengs dear. akan kuikut petuamu. :)

    ReplyDelete
  18. @MasZuber

    aku gerun bile baca komen ko. ngeeee

    ReplyDelete
  19. @sahromnasrudin

    bagus jugak. sebenarnya nescafe tak la elok sgt. saya pun penah pantang beberapa bulan sebab migrain.

    ReplyDelete
  20. @Myaby

    tang jimat tu mmg kene setuju. jimat byk sebenarnya kalau tak mkn lunch. hihihi~

    ReplyDelete
  21. @azieazah

    kak azie. u kan meletops!

    nampaknya pe'el kite sama la. jadi rasanya tak mungkin akak lebih besar. mungkin saiz kite sama. kikiki~

    ReplyDelete
  22. @BonekadalamChermin

    erk! ko punye komen lagi bikin aku gerun. nasib baik sabtu ni aku keje. eheheh~

    baiklah! aku mkn. :D

    ReplyDelete
  23. @Didzy

    mau mau? bila? hihihi~

    kite time lain no hal nak mkn. time keje je.. mungkin sebab rasa cam buang masa pun ada. eheheh~

    ReplyDelete
  24. @Queen

    alamak. efek ke bile pregnent? ok ok.

    kite makan. ngeeee

    ReplyDelete
  25. @kucingorengemok

    baiklah. biarlah taitel tu kamu je yg pegang. ekekek~~~~

    ReplyDelete
  26. @noor

    thx noor..

    petua skip makan? aishhh kenot...

    tak elok skip mkn sbnrnya. siyes.

    ReplyDelete
  27. @Cik Ina minat Do do Cheng

    alamak. takkan sampai kene apendiks kak? risau la pulak saya dgr...

    ReplyDelete
  28. @tupaimerah

    nak puasa tapi meneguk air mcm nak lemas. ngeee

    ReplyDelete
  29. @LyNn HaMzAh

    haaa...lynn tak tgk lagi...heheh

    kite ada masalah metabolism. susah turun senang naik. tensen tau.

    ReplyDelete
  30. @cikceriacorner

    ok CCC. kite makan. mlm ni takleh mkn sama meh?

    ReplyDelete
  31. @bujal X

    aip. kite dah makan laaa.....

    (taknak la nampak tua sebelum usia...ngeee)

    ReplyDelete
  32. bahaya2..baca komen kat atas adayg cakap boleh kena gastrik macam ni

    Pendapat anda?
    teh punca kanser, hilang satu nikmat dunia

    ReplyDelete
  33. ikut jgn x ikut.. nk lagi best, GB bawak je buah-buahan pi opis.. kalo rasa lapar makan jer..sehat juga.. tp nasi pn kna amik.. sbb kita perlukan pelbagai nutrien utk sehat dan kuat.. kata nk jadi pekerja cemerlang kn :)

    ReplyDelete
  34. NOW CURRENTLY OPEN FOR BASIC TO ADVANCE CLASS (PROMO) FOR 30/1/11.
    VENUE: LAMAN SERI HOTEL, SEK 13 SHAH ALAM (BERSEBELAHAN PTPL)
    FEES: RM295 ONLY!! (RETAIL RM350)
    DEPOSIT RM100

    LAST REGISTRATION WILL BE ON 26/1/11
    LIMITED SEATS!!

    ReplyDelete
  35. NOW CURRENTLY OPEN FOR BASIC TO ADVANCE CLASS (PROMO) FOR 30/1/11.
    VENUE: LAMAN SERI HOTEL, SEK 13 SHAH ALAM (BERSEBELAHAN PTPL)
    FEES: RM295 ONLY!! (RETAIL RM350)
    DEPOSIT RM100

    LAST REGISTRATION WILL BE ON 26/1/11
    LIMITED SEATS!!

    ReplyDelete
  36. kaaannnnn .. konon x makan bley kurus. tapi, berat dok gituuuu jugak.


    hati pecah!

    ReplyDelete
  37. arghhh..takleh tahan, kena makan jugakk... kalo tak, buleh pengsan..

    ReplyDelete
  38. kita x leh skip makan...nanti kena gastrikkk.....:((

    ReplyDelete
  39. Percaya tak, kita perlu makan utk kurus? Sebab makanan itu membekalkan tenaga supaya sistem pencernaan kita boleh bekerja(ber metabolisme). Dan jikalau anda amalkan tabiat skip makan lama2 mcm itu, bukan hanya gastrik, malahan badan anda akan re-set sistemnya mengatakan anda dalam starvation mode. Penyudahnya, metabolisme akan menurun, seiring dgn kurangnya kalori yang masuk. Kesimpulannya, silalah makan SIKIT tapi KERAP.

    Sekian, ceramah biology dari saya. Harap GB tidak bosan. Ngeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  40. alahai GB...cian usus ko dik...kering kontang...hi3

    ReplyDelete
  41. GB sayang,

    tak eloklah mcm tu ..
    kalau byk sgt halangan
    apakata gb tapau je dari rmh

    takut menyakit lain yg datang.hehe
    nanti hilang pipi gebu yg kak ati suka tu..huhu

    ReplyDelete
  42. aiyoo cik GB..itu mendera badan namanye..perlu makan jgk wlaupon sikit...bdn perlukn tenaga tau

    ReplyDelete
  43. tunggu dan tunggu...
    sampai rumah.. nengok mak masak sedapppppppppp....
    maka.... makannnnn...
    sekali sehari je...

    ReplyDelete
  44. Hidup Nescafe! Benda wajib every morning, kalau tak minum suruh lah macam mana...kompom tak boleh keja punya :)

    Tak baik escape makan nie. Next time bring something like buah-buahan. Boleh makan at any time. Mudah dan berkhasiat...

    ReplyDelete
  45. kaau boleh jangan samapai perut kosong atau dah hilang rasa lapar tu sebab tak makan. x elok.

    ReplyDelete
  46. hohohooo~ saye takleh minum nescafe...nanti rasa hyper lepastu menggeletar mcm kebulur tak makan seminggu. maka, saye hanya akan minum lepas lapik perut.

    skip makan? hmmmm...biasa jugak ni. especially breakfast. makan banyak pagi2 takpe. tghari makan kurang, makan minum air or makan roti wholemeal. jgn lupa eksesais jugak ekkkk. kalo malas jugak, jalan laju2 ke mana2. heheheh~ :D

    ReplyDelete
  47. @Hasrol Nizam

    ok ok. kuatkan azam utk tidak skip makan. yeah!

    ReplyDelete
  48. @cik fiza

    kalau sempat mmg kite bawak bekal pisang. tapi selalunye tak sempat...ngeeee

    ReplyDelete
  49. @- GC -

    kamu pengsan takpe. ada org tlg angkat. heheh

    ReplyDelete
  50. @cik emymilia

    jgn skip mkn. jom kite sama2 amalkan jadual pemakanan secara sihat. :D

    ReplyDelete
  51. @Daddy Ziyyad

    wah. ceramah biologi. i like i like!

    tapi kan, saya ada satu soklan. makan cekodok sebanyak 10 bijik sekali mkn diulang sebanyak 5 kali sehari kire ok tak? ngeeee

    ReplyDelete
  52. @CT

    ha..bab kontang tu jgn risau kak. kikiki!!!

    ReplyDelete
  53. @Ati Masrif

    hihihi. tetibe kite blushed la kak. ngeee

    ok ok. start 5/1 kite akan mkn bila sampai time. tak kire tapau atau pau org punye. ekekek!!

    ReplyDelete
  54. @Rara Farah

    erk...dera ke? alamak...patut la bdn meragam macam2...

    ReplyDelete
  55. @DrSinga

    mak masak sedappppp!!!! ish!

    akak mcm tau2 je ek. ngeee

    ReplyDelete
  56. @ciK LyndaWawa igUana

    kalau serupa alamatnya kamu pun kene bertukarlah. :D

    ReplyDelete
  57. @Sumandak Kinabalu

    yeah. hidup neskape jugak!

    tp tak minum yg 3 in 1. sebab creamer tak bagus. :)

    ReplyDelete
  58. @amry

    baiklah! (nada sinchan)

    yg jadi tak elok tu sebab dah terbiasa. kene betul2 buat azam ni. tengs. :D

    ReplyDelete
  59. @nihadriz

    hehe. nescafe ni bukan sume org buleh minum. kite penah pantang nescafe beberapa bulan sebab gigil ape sume. bila dah ok minum balik. huhu~

    satu bende kan, walau kite skip mkn tapi bfast tak penah tinggal.

    ReplyDelete
  60. Bahaya Yang ooi....

    ni dah terlebih skit ni !

    ReplyDelete
  61. haah..kalo timing mkn x btol mst akn effect kt kshtn nti.sy pon sm.sjk wktu kje x sm cm org2 normal nih,sy da lame lupe adenye bekfas..sll lunch pon pkul4-5 ptg..tp blk kje tgh mlm bole balun nasik.sbb tu x kuruih2..haha..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D