Mahu tahu tentang gadisBunga?

Kengkawan

What makes your day?

Entry tertunggak 1: Gambar-gambar Pangkor & Taiping. :D

*

gadisbungablog@gmail.com

NI tabung nak beli senapang~

Facebook Share

Thursday, April 29, 2010

Keputusan Muktamad

Aku dah tau phone ape yang aku nak beli. Heheh! Dan keputusan ini adalah muktamad hohoho!!

p/s: mungkin kriterianya tak seperti yang aku sebut sebelum ni, tp manusia kan berubah. heheh!

Saturday, April 24, 2010

Sabtu yang kopak


Bersepah kan meja keje aku harini? Takde drawing2, takde sketches bagai. Instead aku keluarkan semua receipt sebab nak buat claim. Dah nak kopak dah ni weh...

Puncanya bila pagi tadi tengok wallet dah makin nipis...tapi gaji lambat lagi. Aishhh...tak boleh jadi ni. Weekend yang ceria ni takkan bermakna kalau fulusnya tiada. Ughh..

Dah nak kopak cemni baru teringat nak buat claim. Haritu berlagak..sumenye 'It's ok, i'll use my money first'. Harini baru nak kelam kabut. Lama jugak la proses kira-mengira ni... last-last total up.. hmm....bos aku mesti pucat tgk ni. hihihi...(aku terbayang-bayang telefon baru itu...hahahah!!!)...

p/s: nak jadi cerita...salah satu telefon aku dah rosak pulak sebab terendam dlm air. dah la semua nombor telefon orang2 kesayangan dan sms2 dan benda2 yang sewaktu dengannya ada kt dalam tu...cemana nak retrieve balik ni? arghhh!!!

Monday, April 19, 2010

I-City - Shower Yourself in Lights and Colours

From afar…I felt like it was an extremely crowded place. Approaching…the traffic flow made me felt stupid for wanting to go there. But being there…I was a part of the crowd and all the earlier impressions gone just like the wind.

I-City is considered lucky to have it freely promoted in facebooks and blogs. I saw it first time in a friend’s facebook. Later on, more and more people posted their pictures snapped at I-City. They created a feeling of ‘wanting to go and feel like what they have felt’. Thus, the free promotion was indeed, a success.


I went to I-City to witness in what sense it can become a new attraction in town. With just lights, it created an impression of a ‘visitable’ place that draw an extraordinary crowds. For me, that was a brilliantly expensive idea to enable people to enjoy the place.

Most of the activities done were photography and posing for the photographers and of course, strolling around with the loved ones. But the advantage of places with lots of people going is, business opportunities!  There are stalls selling food and goods and I almost spent RM15 for a pair of new shawls! (But thank God I didn’t)


However, in order to maintain the good crowd and prevent it from finally becoming a dead I-City, I think the management should propose another activities that can be done all the time instead of just picture taking and stuff like that. A jogging track can be a good something. A centre for events. A playground for kids. Picnic bases and BBQ pits for families. I mean, nothing is impossible when everything around you is brightly lit up even though the time is already 10pm.

Whatever it is, for me, I-City is worth a visit. It really made me felt like I was in ‘Avatar’. Don’t forget to come early as it is closed at 12am and bring along a camera and a few companies (hey, you need someone to snap your photos right?).

P/S: All the opinions and suggestions given are strictly personal, based on the observations of the areas covered (so far) and my background in landscape architecture practice.

Friday, April 16, 2010

Sarapan Sihat Hari Jumaat














Ini breakfast sihat aku hari ini. Low fat milk dengan epal hijau dan merah, baru beli semalam. Oren pun ada tapi malas nak potong, lagipun tak berani combine oren dengan susu ni...takut berkeladak perut ni nanti. Padahal tujuan utama untuk mengempiskan perut dan me'nyelim'kan badan. Perut dah buncit macam orang pregnant la...cemana ni? Tolong!!!

Aku nak turun 10kg dalam sebulan ni. Help!!!

Thursday, April 15, 2010

Ikut Hati Saja

Dulu kata benci
Itu ini pantang dilihat
Dan lagu itu?
Jangan sampai kedengaran di telingaku
Atau akan ku tukar siaran
Atau tutup sahaja
Benci sungguh rasanya
Lama juga benci itu
Sempat juga menangis hingga bengkak dada
Sampai akhirnya benci bertukar lali

Kini jiwa meronta pula
Bila itu datang
Sombong itu tidak mampu jadi lama
Terus tunduk dalam jiwa bodoh
Terus mengaku diri tidak patut jadi sempurna
Saat ini bodoh, sombong, dan benci bertanya
Kenapa cakap kalau tak melaksana?
Aku?
Salahkan hati

Wednesday, April 14, 2010

Karipap Pertama

Suka karipap? Kalau suka, kita boleh jadi member.

Aku pun suka karipap juga. Tapi kalau suruh buat memang 'fail' sedangkan mak aku pakar buat karipap. Tu la, sape suruh aku perasan muda lagi? Aduh...

Aku malas nak buat sebab tak reti nak 'mengelim' karipap tu. Biasanya kalau mak buat, aku main tipu je. Pakai acuan. Kepit, jadi, pastu goreng. Tapi kelim sendiri dah tentu-tentu la lebih cantik...

Tapi nak jadi cerita, baru-baru ni aku join mak buat karipap pusing di dapur. Tiba-tiba tergerak pulak hati aku ni nak mencuba mengelim karipap tu. Mak macam ragu-ragu je nak bagi. Maklumlah..selama ni kalau aku yang try kelim karipap mesti lain jadinya. Dah la buruk, hodoh pulak tu...eeee... Nasib baik sedap (itu pun sebab intinya mak yang buat).

Tapi yang bestnya...karipap aku haritu jadi! Walau tak secantik yang mak buat, tapi at least nampak la rupa 'keliman' di tepinya tu. Aku terus tunjuk kat mak sebab hey, ni first time karipap aku jadi ok! Tapi mak kata, 'memang la jadi, tapi bulat-bulat, kalau mak punya nipis-nipis.' Hahah! Bulat macam aku jugak!

So lepas ni boleh la aku tambah satu lagi skill dalam resume aku nanti. 'Mengelim karipap'. Lepas ni nak belajar anyam ketupat, buat donat, cucur badak, dan macam-macam lagi. Maklum, masa muda malas, dah tua-tua ni baru nak belajar masak. (Tapi aku muda lagi lah!)

Tuesday, April 13, 2010

Suratan Atau Kebetulan

Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan

 p/s: aku sangat suka lagu ni. sangat sangat suka.

Monday, April 12, 2010

Suatu Transformasi

This lately aku rasa macam nak berubah. Berubah ke arah menjadi lebih baik semestinya.

Langkah pertama aku, perubahan dari segi cara berpakaian. Selama ni aku rasa pakaian aku ok je, tapi mak selalu tegur juga kata ketat lah…singkat laa. Ayah diam aje, tapi kadang-kadang indirectly dia bagi hint juga. Nak tegur lebih-lebih, mesti ayah fikir aku dah besar. Aku ni pulak jenis rajin bagi hujah. Itu ini hujah aku bagi. Ish…tak baik…

Tapi aku buat tak endah sebab aku fikir…aku bukan tak tutup langsung. Bertudung juga (lebih tepat: berselendang). Tapi akhir-akhir ni aku sedar itu tak cukup. Tak proper. Dah la fesyen faveret aku ni jenis yang ala-ala begitu sikit (bagi orang yang kenal aku diorang tau la stail faveret aku macam mana). Aku suka fesyen. Tapi stail yang aku suka tu, mungkin di badan orang lain yang kecik dan genit nampak ok walau baju tu kecik dan singkat, tapi di badan aku yang besar ni? Tak berapa sesuai kot…

Tambahan pula sebulan lepas aku ada terbaca status facebook seorang celebrity ni yang katanya, sejuk mata tengok seorang muslimah dengan gaya muslimah sejati. Ish, tertampar aku masa tu. Bukan la sebab aku minat dia, tapi sebab aku sedar aku ni muslimah tapi dengan gaya yang…MasyaAllah! (dengan nada pak-pak Arab UIA bila terserempak dengan aku time study dulu..huhuhu). Besar pahala celebrity tu sebab antara penyumbang kepada perubahan aku ni adalah disebabkan status dia tu juga.

Aku ada penah dengar komen pasal aku juga beberapa kali sebelum ni. Ada yang komen direct kat aku kata seksi, tapi aku rasa aku ok je. No comment.

Ada juga yang terang-terang komen pasal pakaian aku kat facebook tapi aku lawan balik. Masalahnya aku ni kalau ditegur cara kasar, ego aku akan melambung dan akan cuba hempas balik ego orang tu. Tak kira lah siapa. Tapi aku mula rasa, perangai tu tak elok. Jadi jangan ikut atau buat balik. Dah memang salah, terima aje lah.

Tapi sekarang tiba-tiba aku terasa nak berubah tanpa sesiapa pun bagitahu aku apa-apa. Hidayah Tuhan akhirnya turun masuk ke dalam hati aku. Jadi bermulalah suatu transformasi. Sikit-sikit la nak berubah pun.

Aku mula selongkar balik baju-baju aku. Banyak spaghetti yang bermacam-macam warna sebab aku suka pakai dengan cardigan. Tapi dalam banyak-banyak tu ada beberapa yang sangat-sangat tak ‘menutup’ walau dah cover dengan cardigan or jacket. Halter-neck pun ada juga. Ish…ape stail aku pakai ni…?

Baju-baju kecik tu semua aku sumbat masuk dalam plastic hitam. Lepas tu gali lagi. Keluarkan baju-baju panjang yang melepasi punggung untuk aku pakai selepas ni. Ada antaranya dah setahun aku tak pakai. Konon tak fit my style. Baju-baju kurung pun. Nak juga mula biasakan kembali.

Tudung-tudung empat segi pun terlibat sama. Kadang-kadang tudung empat segi nampak lebih proper dari selendang-selendang aku especially yang nipis dan jarang….lilit cemana pun still nampak leher dan telinga juga.

Minggu pertama transformasi, mak ayah adik-adik semua pelik. Isnin sampai Rabu ok lagi sebab aku pakai baju panjang dengan seluar panjang, tapi Khamis terbeliak biji mata adik nombor empat yang orang kata mukanya seiras aku tu sebab aku pakai baju kurung! Lepas tu dia buat spekulasi liar kata aku nak kawin sebab tu tiba-tiba berubah jadi ‘baik’ ni. Banyak la nak kawin!

Jadi kesimpulannya, Alhamdulillah perubahan tu aku bawa sampai sekarang. Harap berkekalan dan jadi bertambah baik lah, tak nak la setakat hangat-hangat tahi ayam. (teringat masa studi dulu…asal bukak je semester baru aku mesti berstokin bila pegi kelas dan studio, tapi tak sampai seminggu aku tak tahan dan terus cabut! Haha!!)

 p/s: baju-baju kecik aku yang menyeksa tu akan aku jual kat mana-mana carboot sale. Haha!!

Saturday, April 10, 2010

The Perfectionist

Perfectionist. Choosy. Fussy. Late.

Yes, I was always late for submission. That was who I am during matriculation centre. I am the one who always wanted to produce only the perfect drawings and sketches. Every sketches I produced, I’ll make sure it was perfect for submission. Or at least, it looked perfect.

For me, perfection is something that I can create. Thus I tried to make each lines and strokes perfectly done. Sometimes, my first few lines in the sketch might look awful, so-not-me-kind-of-stroke. But I still can make them look perfect with the right type of rendering. But for perspective drawings, sometimes when they looked awkwardly distorted, I will just redo them again. Because distorted perspectives can never be perfected to matter what media I use.

And these are things that always made me submitted my works late. And as the result, I often lost my mark because of late submission, even though my works were perfect. And even though one of my lecturers said, ‘Nice sketch. I know you are a perfectionist, but you are late.’ Sigh…

Guess, I never learnt the lesson. In fact I always realize that life can never be perfect. But as far as I can, perfection is something that I want to achieve. So I try my best to be the perfect staff for my boss. Each projects, each tasks, will be done perfectly, but since in working environment, late means money, I try to catch up everything and make sure that everything is perfectly completed within schedule. Even though I have to burn my midnight oil. Even though I have to do it alone. Because I am willing to. Because I want to see the perfection.

I try to do the same thing in my life too. I want perfection, as long as they are within my capabilities. I myself am not perfect, but I have a degree, a career, a little something that can make me proud, I cook, clean, wash.

I love to expand my knowledge. My future planning consists of a perfect successful career/business, a perfectly loving future husband, a dream simple garden wedding on 20.10.2010, a perfect home, and a perfect family of my own. I do regret things that came across and scratched my perfect future planning. But there are price that I have to pay. I am exhausted. I am frustrated. I am late. But nothing seems to be perfect.

Guess I need an angel by my side whispering, “Hey, ‘perfect’ is a word created in the dictionary by those who are dreamers, GB. Wake up!”

I hope I am not too late to realize. I am opening up my eyes now.

Friday, April 9, 2010

One Is Better Than Two

First of all, let me clarify one thing. I am not talking about myself here. Nor other living and thinking organisms out there. Nothing to do with emotional.

Instead, I am talking about functionality. Practicality. About saving the energy. About being a genuine environmentalist. I am talking about a tiny decision that can make me, at least, a contributing someone to the wellbeing of mother earth. It’s the future I am talking about. Our future kids. Our next generations. Those people who will inherit a little something of what we have now, the earth.

Back to the point, in fact I am thinking of buying a new phone that can fit two sim cards. For years, I’ve been walking around carrying two hand phones because yes, I do have two numbers. But nowadays, I don’t think that it’s practical anymore to have two phones carried around in my handbag. Luckily I always brought that oversized handbag that fits my netbook, wallet, makeups, bla la bla…so two phones are….nothing.

But still, when one battery went flat and the sim card in the living phone was out of credit or barred, I have to swap over those sim cards in those phones. Then…there where all the messes were. Most of the numbers are saved in the phone memory and not in the sim card memory. So I always had trouble searching for my friends numbers when those cards are swapped over. Unfortunately, it always happened while I was driving or whenever I was on the move. Just imagine how clumsy I looked while exchanging those cards in those phones with those batteries and back covers and sim cards scattered all around….all while I was driving!

And things got worse when I don’t even have the charger with me! And even worst when both phones went flat, I felt like carrying two worthless dead chunks in my handbag when they are supposed to get me connected!

Ok, it is about time to make up my mind. Two phones to carry around are consuming my energy for being an idiot bearing extra unnecessary grams. Two phones to charge and consume more energy when I was supposed to save it for the sake of mother earth and my future generations. Two phones need two chargers and in my case, yes I confirmed that I have to bring two different charges because I am an idiot who have two phones of different brands. Gosh…

To conclude, my decision is final. One is better than two. One is much much better than two.

P/S: This is not an excuse for me to buy a new phone even though I have to admit it that I already made my survey and that new phone that can fit two sim cards will be mine next month. Huhuhu.

Tuesday, April 6, 2010

After One Year

For one year, there are some nice places I didn't go, songs that I don't want to listen, perfume I can't sniff and wear, cars that I can't see, and even clothes and lip balms and some other things that I will not lay my eyes on, even for half a sight of them. I hated those stuff (which I once like).

After one year, I started to sing those songs that I hated, sprayed on the perfume again, wearing those clothes and lip balms again, and looked at those moving cars senselessly.

I moved on finally, successfully.

Now that I already moved on, PLEASE don't make me hate those stuff again.

(I really missed my favorite perfume...so much! I wear it everyday now. ;D)

p/s: This stupidly written and pointless stuff dedicated to someone is a non-sense writing I wrote while I was dizzying putting my feet back on the ground again because of a-cup-of-strong-coffee-after-effect.

Thursday, April 1, 2010

My Song Sung Yesterday

Last night on my way back home, I inserted a CD and let it played. 

This slow song played after three other songs, and since then, 
I swifted to the slow lane and kept on repeating this track until I arrived home. 
I always liked this song, but last night, 
I felt like each and every lines of the song knocked me right on my head. 

There must be reasons, but I wasn't sure which the reasons are. 
.
.
.
.

AKAR (by Amy Mastura) 
Di saat ini aku berpaling 
Kembali pada akar ku 
Kembali melihat dunia 
Mengajarku erti lara 

Apakah aku seperi buih 
Terapung dilautan luas 
Atau sebutir bintang 
Antara ribuan kilauan 

Tentu ada 
Sesuatu yang amat beharga 
Dari segala 
Kekurangan yang ada 
Dan kekayaan tak semesti sempurna 

Beri ku ilham 
Agar tidak ku tempuh 
Perjalanan yang ranjau berliku 
Berikan ku hidayah 
Agar tidak tersesat 
Hanyut dipikul arus perasaan 

Istana impianku terjulang 
Putera hatiku kan menanti 
Namun ada yang bilang 
Bahagiaku belum pasti 

Di saat ini ku menanti 
Petunjuk penerang hati 
Semoga kan ku perolehi 
Satu hakikat yang sejati
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...