Kengkawan

What makes your day?

Tunggu. GB pasti akan curi sikit masa untuk blogwalk nanti. Sekarang busy sikit ye... :D

*

gadisbungablog@gmail.com. @ http://instagram.com/cikgb

NI tabung nak beli senapang~

Facebook Share

Tuesday, March 30, 2010

ISNIN MINGGU ITU

ISNIN, 29 MAC 2010

Aku bukan pembenci Isnin. Aku suka. Sebenarnya suka sangat. Cuma Isnin tu…

1. 9.00 am: Pagi tu sesampai je di opis, aku check email opis, bukak facebook kejap, on YM dan check email personal pulak. Buat keje kutuk diri aka warm up sambil2 makan karipap bekal dari rumah.

2. 9.10 am: Bukak diari rasmi untuk check pending jobs…ops, ada quotation yang kene fax ke rumah Harry (big boss). Tapi bila nak fax baru sedar, rupa-rupanya mesin fax rosak (lagi sekali!)

3. 9.30 am: Call Chang (mamat computer) untuk report pasal hal ni. Found out yang line 2 pun rosak. Bila cuba line 1, ok pulak. Hmmm…

4. 9.45 am: Call TM 100 untuk report pasal mesin fax dan line 2 yang rosak. Officer yang layan call aku tu ada tanya, Streamyx boleh pakai tak? Aku cakap boleh sebab pagi tadi kan dah check email segala…

5. 10.00 am: Masuk opis tgk internet disconnected. Laa…streamyx pun problem ke? Ini dah macam sudah jatuh ditimpa tangga. (betul ke perumpamaan aku ni?)

6. 10.05 am: Nak call TM tapi dah malas. Tunggu jelah. Selalu jadi mcm ni. Last week pun jadi banyak kali. Pagi problem, tapi bila nak petang sikit, ok balik. So aku tunggu. Tapi last2 call TM jugak buat report. Diorg confirm port problem. (aku tak tau pun apa yang dicakapkan diorg. Aku sebut balik je. Aku bukan orang IT pun.)

7. 10.10 am: Deric (bos aku) masuk. Dia kata ada satu klien ni nak endorsed CF application letter by today jugak. GILA. Projek tu punyalah banyak problem…lagi nak cepat2. Deric push supaya aku push orang MPAJ untuk cepatkan proses CF untuk projek bermasalah besar dekat Ampang sana. Push punya push, akhirnya aku kene marah dengan mamat MPAJ tu (yang sebenarnya tengah berbulu dengan klien projek tu).

8. 10.30 am: Aku terpaksa siapkan surat, push site supervisor untuk pi amik gambar site Ampang dan balik ke opis utk serahkan kamera (sorry Azmi…Deric punye pasal la ni) padahal Azmi ada banyak site lagi yang dia kene jaga. Kesian dia. Tapi what to do? (Azmi dah pon chop aku lady boss. Sigh…)

9. 12.30 pm: Harry call mintak itu ini. Nak tak nak aku kene la buat sebab gaji aku dia yang bayar. Deric cuma bayar claim je, itu pun tak seberapa (Tapi, angpow CNY haritu Deric yang bagi. Takpelah….layankan aje)

10. 2.45 pm: Berkejar ke MPAJ untuk hantar surat apply CF untuk projek Ampang tu. Minyak kete dah nak zero, tapi setakat dari opis ke Pandan Indah lebih dari cukup. Alhamdulillah tak jem. Cepat sampai. Cepat setel, walaupun aku dah tak senyum dengan Syakirin (mamat MPAJ yang marah aku padi tadi).

11. 3.30 pm: Setel. Aku lapar. Mau makan. Time tu dah pukul 3.50. Aku singgah kat Lite Café Pandan Indah…niat di hati nak makan spaghetti carbonara. (Pernah makan kat situ sekali dengan Mimi...carbonaranya antara yang paling sedap aku penah makan di Café melayu. Dan ada aku mention pasal WIFI? Nak check email from akitek dan Harry juga..sambil menyelam minum air..hihi)

12. 3.35 pm: Sampai je situ, park kereta betul2 depan Lite Café. Dah ada ulat tiket tunggu. Dia minta seringgit. Tak bayar kang dia calarkan kete aku pulak. Bagi je la. Aku dah terliur-liur ni nak makan carbonara sedap tuh. Pedulikkan diet aku untuk beberapa hari ni.

13. 3.38 pm:Dapat port best, aku mintak menu. Waitress tu bagi tapi dia kata boleh order air je. Hu? Kenapa pulak? Aku tanya mushroom soup pun dia kata takde..reason, chef kul 5 baru masuk. Hah??

14. 3.42 pm: Order cappuccino. And waitress tu kata TAKDE! Grrr…menguji kesabaran sungguh…dia kata jus buah je boleh…tu pun carrot and orange je. WHAT??? (aku bertanya dalam hati). Dah la aku tengah lapar ni! Luaran, muka aku cool lagi. Aku tak reti marah. Abis-abis pun buat muka serius. Lastly, aku order je la yang mana ada. Nak keluar, parking dah bayar. Ish…geram!

15. 3.43 pm: Bukak netbook. Takpelah tak dapat makan, mungkin ada hikmahnya. Mungkin bagus untuk diet aku. At least tak spoil. Agaknyalah. Tu ayat sedapkan hati je. Sambil tunggu internet connected. Tapi punya lama dah on, internet takde pun. Pelik!

16. 3.48 pm: Air carrot orange aku sampai. Aku tanya waitress tu pasal WIFI. Dia kata WIFI takde. What the ****??? Ya Allah…kali ni memang aku bengang takleh sorok dah. Tak sampai 2 minit sampai air tu habis aku minum (tu pun sebab lapar sangat). Pastu terus bayar dan off! Jangan harap aku akan singgah lagi ke situ!

17. 4.05 pm: On the way balik, Deric call cakap letter tadi nak kene fax ke opis klien before 5. Dia suh pinjam fax company sebelah. Aku jawab dengan suara takde mood giler. Whatever boss! Aku baru cadang nak singgah memana nak cari makan. Nampak gayanya straight to office la nih!

18. 4.20 pm: Sampai opis, aku mintak tolong Shue fax kat opis sebelah. Bila setel yang tu, ingat nak keluar lagi sekali cari makan, tapi memikirkan pasal parking yang tak tentu ada dan apa yang nak dimakan dengan mood pun dah tak baik, aku call Domino’s. Sebab Domino’s sentiasa cepat. Penah terlambat 5 minit, tapi diorg bagi kupon pizza free. Hihi. Kalau order McD, alamat terbaring kelaparan la aku dan order belum tentu sampai walaupun dah lebih sejam. Sedih kan?

19. 4.50 pm: Tak sampai ½ jam regular pizza BBQ chicken cheesy double decker crust aku sampai. Yeay!!! Aku pun makan sampai kenyang (diet??? Ape tuh? Hihihi), dan ajak Shue makan sama.

20. 5.00 pm: Time tu dah pukul 5 petang. Aku dah kenyang. Keje setel. Walau ada yang masih pending untuk esok hari, tapi ah..pedulikkan! Aku cuma berharap, esok akan jadi suatu hari yang aku suka. InsyaAllah… :)

Tuesday, March 23, 2010

Do Not Trust What You See

I love this picture. This is the first thing I see every morning in the office. Why? Simple: Because I set this as my wallpaper. Reason? Because I just love the colours. It cheers up my day every morning, every day. My boss would think that my wedding is around the corner just because of the pictures of newly wedded couples kissing and those rings in the middle of the rose, but I swear it has nothing to do with it. Sometimes, some people do stuff without strongly connected reasons. And I am one of them.

Friday, March 19, 2010

KENNY (I Hate Him, but I Need Him, and now I Like Him)

I HATE KENNY.
Because he always tried to overpower me, interfered in my projects, and tried to change whatever I have done.

I NEED KENNY.
Because without him in the office, I have to entertain some unimportant calls and clients which actually supposed to be entertained by him. My knowledge in landscape quotation is still low (especially in hardscape) as well and I STILL need him to quote for my projects. Especially now when he's always not around...he is always sick now.

I LIKE KENNY.
Because he is one sentimental old guy who loves music, arts, flowers, and dogs. He enjoys singing in the office whenever his favorite old songs played on the radio. But he is not just into oldies; he likes Adam Lambert and Siobhan Magnus too, and that is very cool! I begin to realize that Kenny is a man who is full of love. Now I begin to treat him better and I hope he can stay with us longer.

P/S: When my point of view towards a man CHANGE like this, I hope I am ready for the next step. Am I?

NOTE: Kenny is Senior Project Manager in the company I'm working now. Every now and then, he still annoys me. :)

Wednesday, March 17, 2010

Tragedi Buah Naga

17 Mac 2010, 6:37 ptg,
Pejabat di Taman Desa

Setelah dilanda rasa lapar yang luar biasa, saya membuka peti sejuk dan menemui beberapa buah naga yang dibawa oleh teman sepejabat. Sudah hampir 2 minggu di situ tetapi saya terlupa akan kewujudannya. Sewaktu dijumpai semula petang tadi, kesemua buah naga itu telah mengecut dek kerana lamanya mereka di dalam peti sejuk.

Namun nasib saya baik kerana isinya masih boleh dimakan dan masih enak dinikmati. Dapat juga saya alas perut yang lapar ini.

Sesungguhnya nikmat Allah ada di mana-mana tetapi saya yang selalu lupa. Bila dilanda kesusahan baru digali semula nikmat yang selama ini dilupakan. Terasa seakan buah naga yang saya makan itu sedang menyindir-nyindir. Dan sindiran itu terasa sungguh pedas.

Tuesday, March 16, 2010

Tentang Seorang Lelaki

Lelaki,
Andai keikhlasanmu menjadi racun dalam dirimu
Andai kejujuranku menjadi duri dalam jiwamu
Andai aku tidak mampu berlaku belas terhadap dirimu
Maafkan aku

Lelaki,
Sesungguhnya aku baru sahaja mengerti,
Bahawa segala yang lahir dari naluri itu terlalu murni,
Hanya aku yang terlalu bodoh untuk memahami
Maafkan aku

Lelaki,
Andai kau baca apa yang aku rasa
Aku mahu kau buang segala gema
Senyum di wajah atau suara yang pernah berbicara
Kerana jika itu bisa membuat kau lupa dan redha,
Aku pasrah dan lebih gembira
Maafkan aku

Saturday, March 13, 2010

WANITA BIASA writes about umm….movie? - Episode 2

Saya suka berangan.....

Kadang-kadang saya boleh hilang tumpuan dan berangan di tengah-tengah rancak perbualan. Asal ada sahaja perkara yang menjentik fikiran ketika itu, saya pasti akan berangan. Mungkin kerana itu saya dikenali sebagai seorang yang 'blur'.

Dan mungkin kerana sikap yang satu itu juga, antara filem kegemaran saya sepanjang zaman adalah Puteri Impian 1&2. Terlalu suka sehingga saya boleh tonton berkali-kali. Saya suka semuanya tentang Puteri Impian. Dari pelakon, jalan cerita, 'soundtracks'.

Entah kenapa, setiap kali saya tonton filem ini, bagaikan ada sahaja adegan baru yang tidak pernah saya lihat di dalam tontonan yang sebelum ini. Mungkin saya pelupa, atau mungkin juga saya telah dihanyut angan semasa menonton sehingga hilang tumpuan dan terlepas adegan-adegan di dalam filem itu. Entahlah....

Mungkin juga saya sehingga kini sendirian kerana terlalu banyak berangan hinggakan yang nyata di depan mata terus berlalu begitu sahaja. Tengok....saya berangan lagi....

Puteri Impian (1997) adalah sebuah filem komedi romantik arahan Aziz M. Osman. Mengisahkan seorang gadis kilang bernama Nora yang selalu berangan. Dia berpeluang merealisasikan impiannya menerusi suatu rancangan realiti TV. Impiannya bertukar daripada menjadi seorang 'puteri' hanya selama seminggu kepada puteri di raja seumur hidup selepas tiba-tiba bertemu dengan Tengku Faizal yang tertarik dengan Nora yang lurus, bersahaja dan ceria. Setelah beberapa ketika Tengku Faizal berhasrat melamar Nora tetapi akhirnya Nora, semakin matang dalam membuat keputusan, bertekad menolak lamaran Tengku Faizal dan kembali ke kehidupan asalnya sebagai seorang gadis kilang.

Hmmm...hanya bercerita tentang filem ini membuat angan saya kembali menjadi-jadi. Namun, filem dan realiti adalah dua perkara berbeza. Nora mungkin seorang yang sangat bertuah kerana dia didatangi peluang sekemilau itu untuk dia mencapai angannya, tetapi realitinya, keindahan yang nampak di mata belum tentu akan disenangi di hati. Saya menyenangi tuah Nora.

Tetapi, adakah saya tidak bertuah? Saya yakin tuah itu ada. Kemungkinan tuah itu telah datang dan pergi, dalam sedar atau tanpa sedar.

Tuesday, March 9, 2010

The Unwanted Proposal

Sunday, 9th of March 2010, 10.00pm, 
Hotel Royale Bintang, 
The Curve

I was patiently waiting for a meeting with a well-known old friend whom last I met was three years ago. The meeting was set to be at that venue because of privacy, and yes, we need a lot amount of privacy to meet up and to talk with each other, because of something very unavoidable.

While I was waiting for the moment he stepped in, I was wondering, why the hell on earth did I sent him the SMS the other day? Hmm...ok....for the sake of catching up stories of each other. There's something big on him happened this lately, and I do have something to update as well. After all, we knew each other, right? So there's perfectly nothing wrong with that, I guess.

But after a few cancelled meetings, I began to realize that this could be a mistake, and started to analyze back the main reason behind all my acts.

Ok, he finally arrived. With a smile on his face, genuine smile I guess. Thank God he recognized me after years..hihi. So we sat down at the lobby and started the ice-breaking session with each other. I tried not to feel awkward, but after a few minutes, i started to feel the awkwardness is overpowering me. He is just way too powerful conversationalist. I was, at most of the time, speechless. That is weird when in most cases, I am the one who control the conversation. But definitely not with this guy.

He talked about everything. About politic, religion, community, the country, career... everything. Sigh...

After almost an hour of conversation with a few distractions from the public, he began to ask me the BIG question.

About ME.

 Then, my nerves started to shake. Damn...when he began to say about something big to make me crack my head until I felt dizzy, my nerves shook to the max. Then all I can do was to just nod and listen quietly, because I swear in the name of God, I was too shocked with what he just said.

 "Please, if there's anything, always give me a call or text me. 
Even up to the extend to...you know. I think I like you. 
So I am ready for anything. 
Even if one day you agree to be my second wife, let me know. 
I will do Istikharah and insyaAllah everything will be ok. 
My first wife is always open for this. 
Allah will let us know what's best for us." 

Wow. And all I can do was...smile. A smile which he described as 'full of confusion and shock'. And he was so damn right.

We ended the meeting that night with a big question mark on top of each other's head. He might probably know my stand by now. I choose not to take the risks of breaking one's heart. InsyaAllah.

Ya Allah...bless me please.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...