Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Saturday, December 4, 2010

Perkara yang perlu dibuat sewaktu bercuti untuk membezakannya dari hari bekerja

If I could fall into the sky


Fuh. Tajuk je panjang 2 kilometer!

Hihi. Bukannya apa. GB dapat ilham ni (ilham la sangat!) masa tengah drive tadi. Traffic flow sederhana. Tak rushing. Tak pressure. Dan tak membazir petrol. Ops!

Antara perkara yang GB terfikir tadi adalah:

  1. Dengan pakaian sesantai mungkin dan mekap seringkas mungkin, cuba drive di Highway Putrajaya (MEX) pada waktu petang di saat bahang matahari mulai lembut dengan kelajuan seorang pemegang lesen L di lane tengah. Feeling dia ala-ala macam tengah buat video klip gitu...
  2. Pasang lagu-lagu slow. Antara yang GB dengar tadi adalah If Tomorrow Never Comes by Joose, One Day In Your Life by Michael Jackson, You're Still The One by Shania Twain, Top of The World by Carpenter, dan lagu-lagu Boyz 2 Men. Tapi jaga-jaga jangan sampai tertido...
  3. Jangan pasang aircond. Instead bukak je tingkap untuk dapat feel ala-ala kete convertible. Sebelum tu pastikan tiada loose paper di dalam kereta supaya tidak berakhir dengan adegan ala-ala filem Sepi.  
  4. Sebaik-baiknya biarlah berseorangan supaya tiada makhluk yang sesuka hati mengganggu dengan cara tutup tingkap, on aircond dan tukar ke CD Linkin Park.
  5. Kalau ada kereta lain cuba mengacau, buat dek je seolah-olah kite tak nampak diorang. Tapi pastikan dulu yang kereta tersebut bukan kereta polis, sebab kalau buat dek dengan kereta polis alamatnya RM300 mungkin melayang...(kot)
  6. Sebaik-baiknya bila sampai di tol elakkan dari menggunakan Touch&Go dan SmartTag. Sebaliknya bayarlah di lorong tunai sahaja. Kan ke tengah bercuti.... :D
  7. Pastikan kamera sentiasa di sisi supaya tak terlepas perkara-perkara menarik sepanjang pemanduan.
Tapi...semua tu terbantut bile mengenangkan harga minyak yang dah naik melambung. Huh!


P/S: Cuti yang panjang. Akhirnya!

52 comments:

  1. saya suka keluar berjalan2 naik moto. tenang kan fikiran :D

    Pendapat anda?
    blog Serol-Nizam

    ReplyDelete
  2. salam GB..dah tukar langsir ye..nak sambut tahun baru..
    Punya la..seronok akak baca..last ..rupanya nak cite harga minyak naik..he he..malas dah nak fikir..naik turun harga..diluar kawalan kita kan..frust..tapi apa lah daya kita..

    ReplyDelete
  3. huhu sama la ngn den, jalan2 naik moto, tu kalau kat kampung la

    Terkini : Ini Fakta Bukan Auta

    ReplyDelete
  4. Membayangkan keadaan sebegitu, macam sekepala jer dgn Kak Azie... Suka santai, longlai dan gemalai... hahahaha!

    ReplyDelete
  5. perghh..tbyg plak sy tgh wat cm GB tulih ni.damainye hati..hehe..

    sy pon mula cuti pnjg stat besok yeayy!!

    ReplyDelete
  6. beli hybrid car dulu la, baru bole buat camtu tanpa memikirkan berapa literkah minyak yg telah dibakar. Huhu~ Kesiannnn kita kan.. Nak bersantai2 camtu pun, banyak kena pikir..

    ReplyDelete
  7. Salam GB, ShueQry here.. cuti? er, buat masa ni saya tak lagi bercuti..kalo cuti la kan, tak taw nak gi ke mana dan kurang pasti nak buat apa, selain berkait dengan buku dan komputer.

    ReplyDelete
  8. Jalan2 vs harga minyak..!
    Musnah impian!

    ReplyDelete
  9. sob sob

    yang part last tu meruntun jiwa

    T_T

    ReplyDelete
  10. agak2 awak berapa rege krete elktrik????

    ReplyDelete
  11. aduyai..tak bulehlahhh.....

    memanjang aje nak cepat..



    tang petrol tu kann... grrrr ! gewwam jugak ni..

    ReplyDelete
  12. yana rehat sepenuh nyer kat umah...ahakss...;D/pstt..ada masa juin lah contest yana...;d

    ReplyDelete
  13. biasa minyak naik alis tak pandang2 jarum minyak.

    semalam tengok.. aduh.. nak jadik cam orang jepun/china la..

    nak pi keje naik beskal ;P

    ReplyDelete
  14. psst..
    GB kalau hari cuti pasang lagu slow
    hari bekerja tak slow...??

    :) :)

    ReplyDelete
  15. GB, same ler kite. yammy pon buat menda yang sme. siap burn lagu khas lagi nak di mainkan sepanjang jalan.

    pity us. cuti banyak tapi x sempat nak amik. i hv 55 days cuti. sape2 nak. i sanggup trade. cukup cuti g haji. haha.

    ReplyDelete
  16. gb,klau tgh bercuti,xnk la semakkan diri beratur kat lorong tunai.. nk senang hati..hehe.. nanti hati membara sbb menunggu lame sgt..hehe

    ReplyDelete
  17. pergi ler cuti2 malaysia...tak pun melancong ke luar negara. baru lebih terasa cuti tu

    ReplyDelete
  18. salam..

    hehe..harga minyak naik..nampaknya kena beli basikal laa..kalau dah melambung naik..( logik ke..ishh)

    ReplyDelete
  19. saya sebaliknya,,,Hari bekerja saya dapat drive,dengar lagu dlm kete,berseorangan,bawak kamera...dll
    Time cuti....dok rumah ajerrr....hi...hi2. Time bercuti dah habisssss

    ReplyDelete
  20. suka juga buat begitu.
    tapi spoil bila ade yg tak paham.
    nk jugak sondol2 walau kt lane tgh.
    ape... xreti ke kalau nk potong amik lane kanan?

    p/s - tp mungkin begitu sbb saya buat mcm tu kt MRR2. heheheh!

    ReplyDelete
  21. Wah macam best je plan nie...boleh tiru??? hehehe

    p/s I like the picture! Seriously!!

    ReplyDelete
  22. pernah dengar 'if tomorrow never never comes' by by Garth Brooks?
    best
    gi gugel..

    ReplyDelete
  23. Hasrol Nizam:
    bila berjalan2 berhembus angin tu rasa best kan...

    ReplyDelete
  24. kak Erna:
    ye kak...itu la yg sebenonye..

    rasa tak terdaya. tertindas dan segala macam ter lagi.

    ReplyDelete
  25. suffer8zine:
    kt bandar pun boleh buat jugak kan?

    ReplyDelete
  26. azieazah:
    ahahaa..kite sama la kak!

    ReplyDelete
  27. Semarak Api:
    wah...berjaya membayangkan? hebat!

    ReplyDelete
  28. h4ni3:
    kete hybrid...huwaaaa!!!! bile pulak la boleh beli ni??? alamat nanti bila dah beranak 2 baru boleh jalan2 macam tu lah..huwaaa~~~~

    ReplyDelete
  29. ShueQry :
    it's ok. cuti tu biar ikut time yg kite rasa selesa..take your time ok.

    ReplyDelete
  30. sahromnasrudin :
    kete letrik...tak pasti pulak. tap kete letrik proton paling laju kan? hehehe

    ReplyDelete
  31. a.z.r.i.n.a.03.07:
    hahaha...akak ni kene terapi stail lain ni. hahaha

    ReplyDelete
  32. rieyana ynn:
    sebenarnya rehat kat umah jugak yg terbaik! hihi

    ReplyDelete
  33. alis:
    hmmm...tgh bayangkan naik beskal dari subang ke taman desa. kalau tak kurus mungkin terus kene parkinson kot. hahaha

    ReplyDelete
  34. puteri:
    kalau hari keje GB dgr lagu yg laju...

    ReplyDelete
  35. b.r.u.t.a.l.s.o.l.o :
    haha...bagus. suke jugak!

    ReplyDelete
  36. yammy08:
    pergh! banyak tu cuti. GB ada lebih kurang 2 minggu tak amik lagi..carried dari tahun lepas. ni nak kene carry ke tahun depan pulak. hahaha

    ReplyDelete
  37. darkbatman:
    hahahaa...kalau kat lorong tunai boleh cuci2 mate...lalala

    ReplyDelete
  38. Mata Hati :
    itu sudah semestinye...haha

    ReplyDelete
  39. Heidi Shafiq:
    again..memikirkan dari subang nak ke taman desa..urgh!

    ReplyDelete
  40. sekamar rindu:
    jgn tersalah beli basikal yg pakai petrol pulak...hahah
    (penah jumpe?)

    ReplyDelete
  41. abah_izz:
    kalau cemtu kene la buat bende yg berlawanan...baru terasa cuti...hihihi

    ReplyDelete
  42. tupaimerah:
    tolong masuk ke MEX ye...MRR2 bukan tempat yg sesuai. hahahaa

    ReplyDelete
  43. Sumandak Kinabalu:
    boleh...kak KK mungkin lagi best kot buat mcm ni..nak2 drive dkt kaki gunung tuh...walaweh!!!

    pic tu diambil kat opis GB. terima kasih... :)

    ReplyDelete
  44. DrSinga:
    lagu tu byk version. paling tak suke yg version ronan keating. rosak! ahhahaha

    Garth Brooks version? ok, GB gugel!

    ReplyDelete
  45. ciK LyndaWawa igUana :
    eipp...wekap....hahaha

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D