Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, December 17, 2010

Jom snap-snap cara GB! - tips dari amatur part 3

Blogging in style

Rupa-rupanya GB belum habiskan siri 'Jom snap-snap' ni. Entry terakhir adalah pada 1 December hari tu. Oleh sebab gap punye la lama..GB recap sikit la ye apa tips dalam entry sebelum-sebelumnya di sini dan sini:

  • Minat 
  • Mata - prektis cara memandang sesuatu subjek yang mungkin berpotensi. Kemungkinan subjek akan datang secara spontan.
  • Studi - kenali kamera anda. Tak kira la compact digital atau DSLR. Biasakan dengan features yang ada dalam kamera anda supaya kita dapat snap gambar yang diiginkan setiap kali terserempak dengan subjek
  • Variety - snap gambar dari pelbagai sudut.
  • Eksperimen - main-main dengan kamera

Ok untuk part 3, GB sambung. Buat point je lah sebab lagi senang nak baca, betul tak?
  1. Jangan malu - banyak orang malu nak ambil gambar, tambahan pula kalau subjeknye tu memerlukan kite beraksi pelik di khalayak ramai untuk menangkapnya. Lagi sayang kalau subjek tu adalah benda yang jarang-jarang kita dapat lihat. Kalau nak bagi contoh memang susah sikit sebab GB tak tahu apa yang menarik bagi kawan-kawan. Bayangkan betapa rugi kalau kite terlepas peluang itu. Kalau tak pasti apa yang GB maksudkan cuba tengok gaya fotografer masa event kawen atau even ape-apelah. Kalau diorang malu rasanya memang tak dapat la shot-shot yang kite sendiri tak sangka diorang boleh capture.
  2. Rajin belajar - Kalau minat tapi tak rajin nak bertanya, macam mana nak belajar? Dalam bab ni GB puji encik blogger yang hensem meletop Darkbatman yang rajin bertanya. Hasilnya, dia pun dah pandai. Cemtu jugak dengan blogger baru CikCeria ni. Tak segan bertanya dan sekejap je dah pandai.  Bukan la nak kata GB pandai tapi ada sesetengah benda yang kite tau, ada sesetengahnya pulak kite tak tahu. Jadi ilmu yang ada tu kite konsi-kongsi lah. Tak rugi pun.
  3. Spontan - GB gemar amik gambar secara spontan sebab nampak lebih real dan artistik. Kalau tak percaya, cuba tengok aksi fotografer masa wedding. Main snapppp aje ye dok? Tapi bila tengok hasil, pergh!
Dalam entri later-later GB akan bagitau rahsia TERBESARRRR GB. Tapi untuk yang belum tau lah. Huhuhu~ 

P/S: Sambil-sambil tulis ni sambil-sambil juga tengok page fesbuk member GB ni. The Photographer. Gambar-gambar diorang memang superb tapi yang projek event kawen terbaru diorang ni is just too good to not to share. Tema Melayu Klasik. Memang bestttt sangat-sangat! Kawan-kawan yang ada feshbuk, tengok je kat sini ok! Mesti tengok tau!

34 comments:

  1. dats y lah i prefer lomo..
    dont think, just shoot
    hahaha..

    ReplyDelete
  2. GB, pakai kamera apa sebenarnya?
    Sila list kan semua kamera yang anda gunakan,terima kaseyyy...:)

    ReplyDelete
  3. Thanks sudi sharing :)
    Sikit2 lama2 jadi bukit...
    Saling bertukar idea memang tak rugi...

    ReplyDelete
  4. DZ: kalau GB nak rahsiakan boleh tak? ngeeeeeeee.......

    ReplyDelete
  5. sumandak kinabalu: betul tu. kalau kite kedekut ilmu nanti ilmu pun akan lari dari kita.

    ReplyDelete
  6. berminat gak ni...tp tak de dslr lg derr..


    tq for sharing ye BG...:))

    ReplyDelete
  7. salam dear:)

    akak guna kamera tepon cap ayam jekk nii..huhuu:)

    ReplyDelete
  8. yeee.. akan kutunggu entri RAHASIA TERBESARRRRR itu
    hehehe

    ReplyDelete
  9. emymilia: takde dslr ye? takpe. baca next tips ye..hihiks

    ReplyDelete
  10. Pn Kartini: kamera tepon lagi bagus kak. fungsi semua dalam satu. hihihi

    ReplyDelete
  11. h4ni3: mosykel...adakah si dia itu sudah memberitahumu rahsiaku itu? hahahaa

    ReplyDelete
  12. baguslah cik GB sayang ni

    tak kedekut ilmu ..
    bagus2 lagi byk kita ajar
    lagi byk kita belajar ye dak..

    ReplyDelete
  13. ati: hihi...sharing yang mana mampu je. kite tak pro pon..hihihi

    ReplyDelete
  14. s8z: tak kire. tunggu jugak! hahaha

    ReplyDelete
  15. hehe..thx utk link 2.. erk x sbr nk tgu nex tips.. tp kan nk amek pic dr pelbagai variasi 2 salu dpt yg x cantik..

    ReplyDelete
  16. darkbatman: haha. teruskan mencuba dulu. kalau tak dapat jugak, kasi roger ok. :)

    ReplyDelete
  17. fiza: pic kawen ke? click the photographer tu. gambo diorg superb.

    ReplyDelete
  18. GB

    nanti saya kawen
    plis yer jadik fotografer!

    hihi

    ReplyDelete
  19. GB..heheheh..terima kasih atas tunjuk ajar..GB baik..syg GB..hehehe..:)

    ReplyDelete
  20. salam..akak..tumpang bace..nk blaja jugak!!

    hehe

    ReplyDelete
  21. BDC: boleh. tapi pinjam kamera kamu. huhu

    ReplyDelete
  22. CCC: haha..sama2 mengejar mimpi. cewah!

    ReplyDelete
  23. zie: silakan. terima kasih sudi singgah di sini ya!

    ReplyDelete
  24. setuju dengan tips u.. tapi kdg2 mata yanag melihat setiap org xsama.. ada org nampak camnie.. ada org nanpak camtu.. yg penting kena pandai tgk angle dan bayangkan hasil yang kita nak sebelum kita snap gbr tuh.. I selalu buat camtu jek.. Lepas nie leh share lg ye tips ;)

    ReplyDelete
  25. gua reti klik camera je.yang lain semua pakai hentam je.ehe

    ReplyDelete
  26. gua suke rahsia rahsia nie..

    gua tunggu dgn sabar.. :)

    ReplyDelete
  27. cepat.. tak sabar nak baca entry seterusnya. banyak ilmu yg dapat dari blog cik gb ni...

    ReplyDelete
  28. er, salah taip, katak emas.hehe..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D