Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, December 28, 2010

Disadvantages of unmarried singles





Menjelang habisnya musim orang kawin ni kan…GB terasa macam makin kurang kawan pulak. Bukannya apa, kalau yang kawin tu kawan pompuan, lepas ni dah kurang la geng nak hangout sambil berborak. Kalau yang kawin tu lelaki lagi lah, takde la nak call-call atau sms-sms atau tego-tego kat fon hatta kat fesbuk sekalipun walaupun sekamceng mana pun kita dengan dia masa zaman kanak-kanak riang dulu. Nak melebamkan lingkaran mata? Silalah cuba...

Ini sebenarnya cerita dari pengalaman GB sendiri... GB ada member lelaki yang kamceng banget sejak dari sekolah dulu. Selalu call-call kalau bosan, masa besday kompem wish-wish, raya ka apa ka, mesti dia kita tak lupa.  Dengan mak dia pun GB baik. Call-call, borak-borak. Tapi lepas dia dah kawin 3 tahun lepas, GB dah tak kontek dia. Dengan mak dia pun GB tak call dah. Risau takut timbul fitnah. Lagipun wife dia tak kenal benar dengan GB. Sudahnya lost kontek lor…tapi GB tetap bercita-cita nak kontek dia balik masa GB nak kawin nanti…kawan lama lorr…sayang weh hilang gitu aje..

Diorang nak kontek GB pun macam tak sesuai kan? Sebab..ish. Pendek kata, rugi la tak kawin-kawin ni.

Bayangkan kalau GB kawin nanti, mesti senang nak jumpa kawan-kawan yang dah berkeluarga juga. Buat open house ke, BBQ ke, picnic sesame ke. Best kan? Takdelah ada pandangan serong sebab masing-masing dah ada family. Malah bertambah meriah lagi ada la…hihi~

P/S: GB ni seorang yang ingat kawan walau dah bertahun-tahun lost kontek. Cuma kalau jumpa tengah jalan tu GB tak tegur, maksudnya GB memang tak nampak. Blur ok. Tolonglah percaya. Ngeeee….:D


56 comments:

  1. GB xpe..cik ceria ada..xkawen lain..kite boleh hang out sama2..sayang GB..xpe GB satu hari nanti kita pasti kawen gak..pasni org akan pegi majlis kite..heheheh

    ReplyDelete
  2. solution kepada masalah itu: buat bola saja GB..usah dirisau dgn paranoid sesorang itu..

    ReplyDelete
  3. sangat setuju GB..mengalami perkara yg sama..hehe..

    ReplyDelete
  4. takpe..kawan blog kan ramai..

    saya korban hobi saya lepas kawin.sdih tau sbab tak dapat skoda skodeng lagi!

    ReplyDelete
  5. cisss

    macamla aku dah kawen
    dan
    macamla kau xleh hang out dgn aku!

    jiwa kacau ni
    cuba bawak tengok sin chan?

    ReplyDelete
  6. sabar ye GB.. ade jodoh tu nanti, insyaAllah...

    dan saya pon rase mcm tu gak. member ramai yg dah nak kawen.. huhu.

    ReplyDelete
  7. sama la GB...kita pun lalui perkara yang sama. Kawan-kawan dah makin kurengg...terasa sunyi la pula..ermm..:((

    ReplyDelete
  8. agaknya begitu la.. nampak kehidupan lepas kawen ni lebih tertumpu dengan org yg dekat2 je. rakan sekerja, jiran, keluarga. kawan2 dah jarang..

    based on kawan2 yg dah kawen la :D

    Pendapat anda?
    blog Serol-Nizam

    ReplyDelete
  9. ooo...cik GB ni belum kawin rqupanya....agak2 ada chancetak? wakakaka..gurau jer...Biasalah tu GB...ALAM BUJANG LAIN, ALAM KAWIN LAIN, DAH KAWIN ADA TANGGUNGJAWAB SENDIRI....so, kawen ler cepat2. kasi contact balik itu semua orang la. hehe

    ReplyDelete
  10. Bila dah kahwin, memang akan berubah style. Priority kepada family. Ada minoriti aja yg lepas kawin masih hu ha hu ha macam zaman bujang.
    Bila GB kawen nanti, GB akan faham..jangan stress stress...GB masih muda...ngeeeee

    ReplyDelete
  11. kadang org dah kawen ni, diorang pun terasa nak keluar2 gak dgn kengkawan, sblm ada anak bolehlah, dah ada anak susah sikit melainkan bawak anak sekali
    akaklah tu.. ;p

    kawan tetap kawan dik..cuma pergerakan tu terbatas sikitlah

    ReplyDelete
  12. kesimpulannya..anda mesti cepat-cepat kawin utk bersatu dgn kawan2 balik.. :)

    ReplyDelete
  13. aik, itu juga yang saya rasa, cemana leh sama ek? Mental connection barangkali.

    saya tak nak kacau kengkawan perempuan, nanti husband diorang saspek ngan saya..saya tak nak kacau kengkawan lelaki yang dah kawin sebab isteri diorang kata, si suami akan terikut-ikut perangai orang bujang. Nanti disebabkan saya, diorang berdaguh kecil.

    Kesimpulannya, kita kena be ready to the next level of our life. Jika berkahwin dengan seseorang tu adalah sesuatu yang terbaik untuk kita, maka kita kena usahakannya.

    ReplyDelete
  14. Aslmkm.
    Semuanya adalah sebahagian dari warna & liku2 kehidupan! :)

    ReplyDelete
  15. erk.. aaa.. ape ek..

    ishk.. dah terlupa la nak komen ape tadi..


    .

    ReplyDelete
  16. percaya...percaya...

    psstt..blog nik diserang anon lagi..hhihii

    ReplyDelete
  17. oleh yg demikian, jom la kita berancang2 utk kawen.. sy pn rasa cmtu GB sbb kwn2 yg dh kawen je akan hangout bsama2.. yg single mingle tpaksa membawa diri huhuhu~~ majoriti kawan sy dh kawen n dh ada baby dan on da way ada baby....

    ReplyDelete
  18. takpe..lepas ni buat kawan baru byk2..
    hahahaha

    ReplyDelete
  19. jangan jadikan kawen itu penghalang kita nak lepak dgn kengkawan tau...


    kalau ada officemate yg sekapla, kita masih boleh hangout lepas office hour.


    dulu kReen cenggitu. Sharp 5 cabut terus ke Sbg Parade lepak kat Uncle Lim dengan ex-colleague.

    Sekarang susah sikit sebab xde yg ngam..

    ReplyDelete
  20. sama la...banyak kawan2 lelaki yang awal kawin daripd saya... tak berani dah nak contact sangat huhu padahal kawan baik sejak zaman sekolah tu...

    ReplyDelete
  21. betul2..bila bestfren laki kita kawen..mmg takleh contact sangat..sedih kan..bila teringat dulu2 kitalaa kawan dia..tapi skrg ni lost contact camtu jer..huhu

    ReplyDelete
  22. btulll..bila kita single ni..bila nak kontek balik dgn kawan2 yg dah kawin, susah! bnyk hati yg nak kena jga..jadi, moral of the story..cepat2lah kawin..jom kita lumba sape kawin dulu..eceh!

    ReplyDelete
  23. sape kata dah kawin takleh hangout dgn yg bujang? ai selalu jer buat.. angkut anak2 skali jumpa kawan yg bujang tu. hehe

    ReplyDelete
  24. @cikceriacorner

    kamu kan dah otw nak kawen? jeng jeng jeng.... :p

    ReplyDelete
  25. @MasZuber

    mmg mau buat bola, tapi at times boleh jadi terfikir juga..

    ReplyDelete
  26. @Bb Hussain

    nampaknya GB tak sorang-sorang la face mende ni. :)

    ReplyDelete
  27. @bujal X

    kwn blog mmg la ada...hihihi

    gi skoda baby di rumah tu. huhuhu~

    ReplyDelete
  28. @BonekadalamChermin

    tak babe, ni dalam suasana paling rasional tanpa jiwakacau. heheheh

    yela yela...jom hangout. :D

    ReplyDelete
  29. @Hasrol Nizam

    sebab melibatkan perasaan byk pihak...jadi kene la ada pengorbanan.... :)

    ReplyDelete
  30. @amry

    haha. belum kawin la tu pasal tulis entri cenggini. :D

    tgh azam la ni ka kawen, pastu kontek balik. baru lega separuh beban. cewah!

    ReplyDelete
  31. @sayangsayangibu

    kene jaga semua kan. pergerakan, masa limited, komitmen, hati org lain...

    ReplyDelete
  32. @DDrfauziah

    betul auntie. bagi GB yg masih mentah (eh, mentah ke? hihihi) ni, byk lagi nak kene tempuh.

    rasa neves pulak. hihihi~

    ReplyDelete
  33. @Queen

    aiseymen...anon mana pulak la yg main serang ni nik? nanti GB gi jenguk.

    nak ridsect ke? :D

    ReplyDelete
  34. @cik fiza

    kikiki...itu la punca yg buat GB terfikir macam tu. tgk gambar kawan2 sume dah ngendong baby. hahaha!!!!

    ReplyDelete
  35. @h a n i e

    ok.

    tapi dengan syarat diorg kene kawen lepas GB kawen. ok tak? heheh

    ReplyDelete
  36. @a.z.r.i.n.a.03.07

    kalau yg jenis memahami takpe kak, mmg syok lepak. tapi kalau yg jenis tak faham...kene la kite yg faham diorg. huhu~

    ReplyDelete
  37. @liza

    kan? kawan lama tiba2 tup2 hilang...sape tak terasa..? :D

    ReplyDelete
  38. @makdara TERdiva

    heheh, best gak berlumba ni.

    dsign baju kawin GB dah siap. lalala. :p

    ReplyDelete
  39. @h4ni3

    itu spesis yg understanding, sporting lagi grand. mmg best kalau boleh mcm tu. heheh...

    ReplyDelete
  40. 110% agree. tak lama lagi ade kawan sy lelaki yg mmg kamcing dah nak kawen dah. nnt case sy same mcm gb :(

    ReplyDelete
  41. tengah membayangkan....
    .
    .
    .
    (kan awak suruh 'bayangkan kalau GB kawin nanti' )

    ReplyDelete
  42. @noreed

    itu la...sebenarnya kite ni memahami kan? :)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D