Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, December 3, 2010

Botak

Main-main dengan kamera
(Holiday Villa, Subang Jaya, Selangor, Malaysia) 



Pagi tadi GB dengar radio (macam biasa). Masa segmen eja mengeja ada sorang caller ni diminta mengeja botak tapi dalam bahasa Inggeris lah iaitu bald. Tapi dia tak dapat eja dengan betul. Dia pi eja ball pulak walaupun si penyampai tu dah sebut perkataannya siap dengan dengungnye qalqalah sekali (eh?).

Mungkin sebab dia kompius yang kepala botak ni memang rupanya sama bulat macam bola. Tapi kalau dah melibatkan hadiah dalam 2-3 ratus macam tu buat rugi la pulak kompius-kompius. Dah la nak tembus masuk tu bukan main susah lagi!

Tapi ini bukan kali pertama GB dengar caller salah-salah eja ni, atau lebih tepat lagi, tak reti eja dalam Bahasa Inggeris. Antara yang tak boleh diterima adalah psychology dieja jadi saikology. Mak aii...

Bagus juga bila ada segmen macam ni. Baru kita boleh nilai hasil sistem pendidikan kita selama ni. GB pun tak terkecuali. Tapi ini pendapat GB aje lah. 

P/S: Sebenarnya sedikit sebanyak GB pula yang rasa malu bila diorang tak boleh mengeja. Huuu~

40 comments:

  1. tersalah dengar kot, atau ter blur ;p

    ReplyDelete
  2. sayangibu:
    kite andaikan macam tu je la ek, ngeee..

    ReplyDelete
  3. Ahaaa... Eja Lebahhhh....!

    Kak Azie pun selalu geram bila ada caller yang eja tak betul padahal senang jer. Esp. dlm English. Agaknya panik dan gabra kot.

    Eja jawi pun ramai yang failed...

    Topik Botak dan Buncit pagi tadi memang kelakor gila. Kak Azie suka Botak sebab Botak tu seksi...!

    ReplyDelete
  4. GB..betul la tu..kadang2 dengar radio..kurang jelaskan.. tapi GB betul..malu jugak..kalau dah salah akak pun pernah jugak rasa maluuu sangat..

    ReplyDelete
  5. azieazah:
    hahaha...dah tau dah akak mesti dgr punya!

    itu la..kalau akak perasa dah berapa kali depa fail nak eja dalam english dan jawi. kdg2 yg buat ralat tu sebab perkataan tu senang je...

    err...saya pun pilih botak. seksi woo!!!

    ReplyDelete
  6. U guna camera apa ek.. digital ke dlr? ;)

    ReplyDelete
  7. k erna:
    hihi..dah lama GB nak buat entri pasal ni tapi bila dgr yg versi pagi tadi punye rasa macam dah tak boleh tunggu dah..hihi

    ReplyDelete
  8. iina:
    compact digital je. ada dalam gambar tu. hihi

    ReplyDelete
  9. tak nampak. gb sorok dengan tulisan. hehe

    ReplyDelete
  10. myaby:
    heheh. sengaja disorokkan. tapi itu kamera kompak digitak 10mb biasa je. buka DSLR tau. :D

    ReplyDelete
  11. halloo gb. lame dah tak menjengah ke cni. dah tukar cat baru dah. snap shot semakin mantap lah. bile citer ttg spelling ni teringat zaman sekolah dulu, mmg lemah in spelling slalu kena denda berdiri dlm kelas. huhuhu

    ReplyDelete
  12. biasalah lah tu. kadang2 tersilap dengar apa perkataan sebenar yg dimahukan. dan ramai jugak orang melayu yg tak pandai berbahasa inggeris

    ReplyDelete
  13. salam..

    hehe..selalunya bila on air..rasa mcm gelabah juga..pernah sr call sinar fm, pun gelabah terketar2 juga..yalah tak biasa onair

    ReplyDelete
  14. GB, ada dengar tak sorang caller buat lawak plak tentang isu buncit dan botak ni pagi tadi?

    Dia kata, “lepas kahwin memang ler lelaki jadi buncit, sebab pastu suami tu lak buncitkan pompuan.!”

    cisss.... statement tak bleh blah!

    ReplyDelete
  15. salam . kali pertama saya singgah sini.

    ReplyDelete
  16. silap dengar ke mmg tak tahu ek? hanya pemanggil je yg tahu...

    ReplyDelete
  17. as salam..yang pasti saya akan salah mengeja arnold susahnakeja tue huhuhuhuh

    ReplyDelete
  18. GB..hehehe..CC pon kdg confius nak mengeja..kdg2 ejaan sama tp bunyi n maksud lain..cth..mcm present..heheheh..:)

    ReplyDelete
  19. kadang-kadang gua bengang.
    lain kali kalau tak reti eja, jangan tepon!
    kasi can can gua tembus line,
    kan?

    ReplyDelete
  20. hi GB cantek manis..
    it'S FRIDAY..
    SOK KAMU MAU KEMANA?

    ReplyDelete
  21. noreed:
    welcome back. lama bercuti ek... :D

    dah lama juga tukar cat baru ni. hihi.

    ReplyDelete
  22. mataHati:

    itu la...kite yg sekadar mengeja dalam kereta ni pandai la cakap kan? huhu

    tapi ada juga jumpa yang pandai berbahasa inggeris tapi ejaannya tak seiring. :D

    ReplyDelete
  23. sekamar rindu:
    haa..betul2. GB pun selalu call hotfm and fly fm, tapi tetap gelabah juga. hahaha

    ReplyDelete
  24. azieazah:
    hah! lepas dgr stetmen tu GB mmg ternganga dalam kete. kurang hasam betul kan? huhuhu~

    ReplyDelete
  25. abu muaz:
    salam...terima kasih ya sudi singgah ke sini. :)

    ReplyDelete
  26. cik fiza:
    penyampai radio tu dah sebut perkataan dalam bahasa inggeris dan maknanya sekali dalam bahasa melayu...tinggal kite nak eja je. huhuhu~

    ReplyDelete
  27. sahrom:
    salam....hahah yg tu GB setuju.

    kalau disuruh eja Czechoslovakia pun mesti pitam dulu. heheh

    ReplyDelete
  28. CCC:
    ooo...itu ejaannya sama jadi mesti tak susah kot. hihihi

    ReplyDelete
  29. tupaimerah:
    heheheh. memang memahami. hahaha

    ReplyDelete
  30. Safinaz Hanum Ahmad Anuar:
    haha..itu lah. agak confusing kot kan? :D

    ReplyDelete
  31. CGG:
    ello cantik! harini jumaat tapi GB takkan pegi semayang jumaat. hahaha

    esok gi piknik. mau join? ;)

    ReplyDelete
  32. Saya pun selalu dengar segmen tu....
    Kadang-kadang nak tersedak pun ada :)

    ReplyDelete
  33. sumandak:
    hahahaa....sama! kdg tu tercekik sebab tak sangka plus terkejut. hahaha

    ReplyDelete
  34. gadisBunga : hehehe .. welcome ! =)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D