Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, December 16, 2010

Biar mati adat, jangan mati katak (Entry cari pasal)

Ini umpan memancing. Yang menggenggam tu? GB lah! Hihihi...




Ops ops...jangan marah dulu...
.
Masa tulis entri ni GB tengah berfikir sambil buat research pasal weeds (tumbuhan perosak) sebenarnya...


Kenapa sesetengah bende perlu jadi susah dan hilang nilai agama semata-mata kerana adat?

.

GB bukan seorang tradisionalis. 

.

Itu yang sebetulnya.
GB mahu lari dari terlalu dikepung adat.
Tapi sedar diri tak mungkin boleh lari jauh.
Hidup kita ni berkomuniti.
Adat istiadat tradisi akan tetap muncul terselit di mana-mana.

Tapi GB nampak bila kita terlalu terikat dengan adat tradisi, banyak benda jadi agak complicated.
Sedangkan hidup ni mudah saja.

Itu cuma pandangan GB.
Jangan pula sangka GB akan menggadaikan kesopanan demi tidak mahu mengikut adat.

.

GB tetap seorang yang konservatif.

.

Seperti weeds, mereka kuat dan ada sebab untuk hidup, tetapi disebabkan mereka tumbuh di tempat yang salah,  akhirnya terbuang begitu sahaja.

P/S: Faham kan? Kalau tak faham pun takpe. Aquarius ni memang susah orang nak faham. Huuu~

44 comments:

  1. saya fham..tapi saya guna cacing bila memancing..haha..

    ReplyDelete
  2. bujal: cacing pun ada juga. cengkerik pun. hihi.

    ReplyDelete
  3. Ikut adat kena sesuai juga dengan agama.. kalau bercanggah dengan tatasusila agama.. baik mati adat.. pegang itu jek..

    ReplyDelete
  4. aiyoo.tak suke katak.
    bukakbukak blog kakak,gedabak besar pnye picture.
    geli!
    haha!:D

    ReplyDelete
  5. iina: yg tu la sebetulnye ye dak. tapi ada org ikut adat sampai bab agama jadi bahan picisan. tak elok tu...

    ReplyDelete
  6. ain: ops..lupa nak bagi warning. hahahaa!!!! sorry ok. :D

    ReplyDelete
  7. aku setuju..

    adat2 yang menyusahkan kehidupan dan sesungguhnya tiada significantnya dalam agama tidak harus dipraktikkan lagi.

    ReplyDelete
  8. mas: aku dah agak ko mesti sekepala dgn aku dalam bab2 ni. ihihihi...

    ReplyDelete
  9. perkara mati jgn main-main..hi.hi2, kalau dah ajal buat cammna...adat pun cam tu jugakla...yg baik jadikan teladan,barulah mati meninggalkan...duniaa.

    ReplyDelete
  10. abah_izz: hihi. saje ni. namanya keje kutuk diri, itu yg jadi entri cari pasal ni..kikiki

    ReplyDelete
  11. saya tak suka mengikut adat. tapi x bermakna saya lupa asal usul..^^

    ReplyDelete
  12. ikut adat asalkan tak terpesong dari landasan agama..

    ReplyDelete
  13. Org Aquarius ni bukan saja susah org nak faham tapi tak geli dgn katak hehehe

    ReplyDelete
  14. adat yg baik dan tak bercanggah dgn agama biarlah diteruskan. Tapi yg tak selari dgn tuntutan agama haruslah ditinggalkan.

    ReplyDelete
  15. sama la kita cnservative but nt traditionalist

    ReplyDelete
  16. TQVM GB!

    baru 23 yer..

    berani betul pegang katak mcm tu
    seberani dir GB itu sendiri..bagus dik!

    ReplyDelete
  17. tgk pic tue terinbat kat citer Putera Katak tue huhuhuhuh

    ReplyDelete
  18. 1. Anda memancing ye GB?

    2. Anda tidak geli/takut memegang katak ye GB, tidak seperti kebanyakkan pompuan?

    Hehehhehe

    ReplyDelete
  19. erm

    macam kahwin ikut adat. memang kopak poket!

    kalau ikut islam cukup lah sekadar yang wajib.

    nak ikut cara islam je boleh x? hhihihiih

    ReplyDelete
  20. boleh tak malas nak paham sebab dah hari jumaat? gua dah masuk mode ting tong ting tong... :)

    ReplyDelete
  21. suka komen KOG!
    hahahaha

    on the other hand,
    kadang-kadang dgn adatla
    membawa kemanisan melayu

    regardless
    upacara yg bukan2 la

    kalau ikutkan,
    berinai pun xde dalam hukum sah nikah

    well~

    TEPUK DADA
    TANYA KEKANDA

    hahaha

    ReplyDelete
  22. tak geli ke pegang katak?..ahaha..kalau nik harus nik lompat lagi tinggi dan jauh dari katak tu..hahaha (penakut betull..sebba tu landscape dulu dapat B je..muahahhaha)..

    Tapi nik setuju dgn GB... Kenapa nak lenggang perut..kenapa nak cukur jambul..Kenapa nak Merenjis2.. sedangkan yang wajib tunggang langgang.. =)

    ReplyDelete
  23. matahati: bagi GB biar kite ikut tuntutan agama dulu..bila yg itu selari dgn adat, baru selesa nak sebut 'ikut adat'.

    ReplyDelete
  24. kReen: yg tu baru betul kan kak...

    ReplyDelete
  25. YB1: kesian kat Aquarius. huhuhu~

    ReplyDelete
  26. YB2: seeloknye mcm tu la. ken tgk balik dalam2 adat2 kite semua...

    ReplyDelete
  27. ummi5: saya sedar kamu pun begitu sejak beberapa bulan lepas lagi. :)

    ReplyDelete
  28. atu: eheheh...bak kata drSinga, skrg ni musim diskaun...umur pun tak terkecuali...kikiki

    GB mmg sejaj azali suke katak kak...tak tau nape. hihihi

    ReplyDelete
  29. sahrom: GB tgk sekali je citer tu. katun!

    ReplyDelete
  30. DZ:
    1-tidak...saya tidak memancing. cuma temankan adik dan kwn2 kaki pancingnye...

    2-benar...tiada takut atau gentar tatkala memegang katak itu. comel ape...

    hihihi

    ReplyDelete
  31. myaby: dari pertanyaan tersebut, adakah bermaksud kawin ikut adat adalah tidak mengikut islam? huhuhu...soalan utk kite berfikir

    ReplyDelete
  32. KOG: gua pun ting tong tu pasal gua buat entri kutuk diri ni..huhuhu~

    ReplyDelete
  33. BDC: adat yang membawa kemanisan - saya baru jumpa. nanti saya share di entri seterusnya. :D

    ReplyDelete
  34. queen: bukan semua budak landscape berani pegang katak pun. hahaha. kalau GB amik medic pun mmg pegang juge katak tu. kekeke

    kamu punye understanding yg kuat ttg apa yg GB maksudkan. adat2 macam tu lah...hihi. pening nak ikut satu2...

    kalau ada golongan veteran yg ban GB pasni GB pasrah je. hihihi

    ReplyDelete
  35. uik aquarius jugak ke? satu bintang lah kita.

    p/s: GB, my friend dah jwb pertanyaan awk ttg jam tu. nnt free sila lah ke entry "pit stop" (bulan November) yang lama tu ye.

    ReplyDelete
  36. GB,kt tgn tu katak ker?sy nmpk cam cicak pon ade.hadoiii..nk muntah..larikkk~

    ReplyDelete
  37. noreed: ok tengs. :)

    jadi kite boleh bukak club aquarius lah! :D

    ReplyDelete
  38. SA: iye. itu katak. katak umpan memancing. yeeehaaaa!!!!

    ReplyDelete
  39. aku hanya paham yang aku geli nak genggam katak macam tu!


    euwwwwww !!!

    ReplyDelete
  40. sepet: taknak cube sekali? hehehe

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D