Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, December 16, 2010

Backpacking around Malaysia on railway

Taiping Railway

Planning untuk 2011. Backpack traveling naik keretapi. Tengok tempat-tempat menarik. Jalan-jalan. Amik gambo.

Melalui aliran keretapi utara-selatan

  • Padang Besar
  • Arau
  • Taiping
  • Kuala Kangsar
  • Kluang
  • Tanjong Pagar di Singapura


Rujukan di sini

P/S: Harap menjadi.

70 comments:

  1. waa..
    best gile GB.

    kalau ai single, leh ai join;)
    huhu

    ReplyDelete
  2. CGG: heheh. kamu dah hampir bertiga. jaga diri haa.. :D

    ReplyDelete
  3. BDC: around july next year. kalau mau nanti i bagi tentative

    ReplyDelete
  4. kakcik: dah lama teringin kak. nak keluar negara tak mampu. jadi kite sukat dalam negara dulu. :D

    ReplyDelete
  5. saya pernah buat~

    badan sakit sebab lenguh duk dalam keretapi~

    *nak ikut~~

    ReplyDelete
  6. bujal: wahhh kamu dah buat? best tu. lenguh pun takpe sebab kite bukan nak buat long journey sekali harung. buat cam ala2 kembara mahkota je..kikiki

    mau join? sila hantar resume. hihi

    ReplyDelete
  7. berapa lama nak bercuti tu??
    hehehe

    last naik ketapi masa pi singapore 5 tahun lepas! huhu

    ReplyDelete
  8. bila? boleh i siapkan rombongan menyambut di tanjong pagar :)

    ReplyDelete
  9. waah..bestnya lama dh tak naik keretapi ni..nak gak naik huhu

    ReplyDelete
  10. h4ni3: dalam 4-5 hari. dah lama teringin nak buat...!

    ReplyDelete
  11. ummi5: haaa..nanti kite bagitau. boleh jumpe kan? tak payah lah siapkan rombongan. kite gi santai2 je. hahaha

    ummi ada blog atau ym or email?
    boleh bagi kat my email zie_143@yahoo.com

    thank you.
    :)

    ReplyDelete
  12. pening naik ketapi

    kene bawak plestik lebeh takot muntah. wakakakakka

    ReplyDelete
  13. efa: kite pun sekali je penah naik. tu pun 10 tahun dulu masa gi taman negara. so sementara boleh ni nak buat la keje gila sekali kan. hihi

    ReplyDelete
  14. myaby: haha..utk yg tak tahan mmg pening...

    tapi gb suka dok kat antara gerabak tu. wallaweh rasa diaaa...

    ReplyDelete
  15. heheheh. hanya mampu duduk antara gerabak LRT putra jek. hihi

    ReplyDelete
  16. myaby: kat LRT tu tak sempat pening pun kan. kikiki

    ReplyDelete
  17. standby air mineral dengan jajan banyak2~dalam keretapi makan mahal~

    ReplyDelete
  18. nasib baik dslr tu tak kena lenyek dek tayar ketapi....heehehehe

    ReplyDelete
  19. bujalX: thanks for the tips. kalau ada tips lagi silakan la. :D

    ReplyDelete
  20. GB nak round mesia ke?nak ikut..hehhehe

    ReplyDelete
  21. daddyZiyad: dah dipastikan selamat baru berani amik gambo kat situ. tapi itu dah lama...5 tahun lepas kot. skrg mungkin dah tak boleh merayau2 kat jalan ketapi mcm tu dah.

    ReplyDelete
  22. CCC: yeps. nanti jumpe aku bagitau detail. hihi.

    ReplyDelete
  23. GB,

    macam best je nih. kalo ada 2,3 org kawan yg ngam, lg best rasanya.

    ReplyDelete
  24. fatin: eheheh...belakang umah awak ler...kikiki

    ReplyDelete
  25. GC: yep. kwn yg ngam sgt penting supaya perjalanan berjalan lancar. alhamdulillah kite ada a few. :D

    ReplyDelete
  26. matahati: boleh. tapi dgn syarat jgn stop blogging naaa...hihi

    ReplyDelete
  27. Menarik kaboom plan nie, nasib baik saya kat Sabah...Kalau tak, ingat nak join skali...huhuhu

    ReplyDelete
  28. GB, MDT nak folo gak!!! :) korum dah cukop lum???

    ReplyDelete
  29. sumandak: sabah bakal menyusul. tapi tak naik keretapi la. kite naik bas yang macam van tu. nak ke kaki gunung kinabalu. poring. KK park. owh heavennye. tapi taknak naik sampai ke puncak. heheh

    ReplyDelete
  30. MDT: at the moment boleh je menyatakan persetujuan di sini. sebab ini planning persendirian takde terikat dgn mana2 kelab. sampai tarikh tu, yg mana available kite angkut je. hahaha

    ReplyDelete
  31. kamu nak tips ye :

    1.prepare minyak angin dengan panadol.

    2.bila kamu nak sembahyang dalam tren jangan pelik plak plak bila arah kiblat takde.hala je kemana~tak mengapa~

    err~~tu je la~

    ReplyDelete
  32. bujalX:
    tips no 1: ok checked!
    tips no 2: orait. akan kulempang siapa yg tanya pasal kiblat tu. :D

    tq

    ReplyDelete
  33. waah best nya!
    Minggu depan nak balik tepen...

    ReplyDelete
  34. memang sonok nek keteapi kannns..

    tp susah kalo nak gi toilet.. ahaha

    ReplyDelete
  35. nik sangat2 teringin nak travel by train..tapi nampaknya tak tau la bie boleh tercapai tuh.. =)

    ReplyDelete
  36. sounds intersting. nak joinnnn :)

    ReplyDelete
  37. woww...bestnyer GB....!!

    tapi tak penah pulak naik ketapi ni...camner rasa tak tau laa..he he

    ReplyDelete
  38. gb!! idea kita sama...jom!
    bila nak start?
    hehehehe

    ReplyDelete
  39. salam GB..bestnya perancanga 2011..
    akak tak rancang apa2..sampai anak habis PMR..

    ReplyDelete
  40. nak ikut!!!!!!!!
    .
    .
    .
    ai janji ai tak bawak anakx5 ai!

    ReplyDelete
  41. en_me: adat le pemgembara bersusah2 dahulu..hihihi

    ReplyDelete
  42. queen: plan! sekali2 nak berkeretapi. yeah!

    ReplyDelete
  43. emymilia: kalau tak pernah kene la try at least sekali. rasa best dan adventurous!

    ReplyDelete
  44. hanie: bulan 7 2011. siapkan diri!

    ReplyDelete
  45. k erna: merancang mmg best kak. harap2 Tuhan permudahkan. sebab Dia juga yang menentukan.. :)

    ReplyDelete
  46. maksu: eheh...teruja mcm zaman muda2 dulu..hihihi

    ReplyDelete
  47. drSinga: saya tak caye. ekekekeke

    ReplyDelete
  48. salam kenalkan diri..
    akak dah pernah masuk sini tapi tak tinggalkan jejak...
    gadisbunga...
    sementara badan sihat walafiat... jalan-jalan mencari dan meluaskan 'pengalaman' amat baik...
    selamat memulakan perjalanan yang panjang....

    ReplyDelete
  49. P.S...
    gadis bunga..
    akak suka tengok gambar2 yang awak tangkap... memang menarik....

    ReplyDelete
  50. ibu n abah: itulah...sementara masih berkesempatan mau la tgk bumi Allah yang luas ni.

    ReplyDelete
  51. ibu n abah 2: oh, terima kasih ye. kongsi pengalaman dgn gabar.. :D

    ReplyDelete
  52. dalam perancangan jugak tu tapi kena tengok schedule abang lahhh...


    huhuu...

    ReplyDelete
  53. grr..bestnye plan GB.xpnh nek train.nti mne tau Gb btmu jdoh lam train.weee~

    ReplyDelete
  54. kReen: jln dgn family mesti lagi best kak. GB ni dgn member je la. huu~

    ReplyDelete
  55. SA: kite rasa sweet la ayat kamu tu. amin... (terus berangan..hahaha)

    ReplyDelete
  56. owh, travel? Moga selamat dalam perjalanan..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D