Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, December 7, 2010

Another new beginning

Another new day has begun

Minda baru - 1432H

Minda baru...ini adalah term GB untuk berhijrah. Boleh juga dipanggil azam tahun baru. Tapi sedara kembar GB si Alicia Keys tu sokmo panggil new year’s resolutions je. Huhu..

GB ni sebenarnya dalam setahun ada empat waktu untuk berazam. Masa tahun baru hijrah, tahun baru masihi, hari lahir hijrah, dan hari lahir masihi. Tapi yang peliknye kan...setiap kali GB berazam tengok list mesti ada azam yang berulang-ulang. Antaranya azam nak kurus. Dah berapa tahun dok berazam tapi tak kurus-kurus pun. Satu lagi azam nak kawen. Tiap-tiap tahun berazam tapi sudahnya tak kawen-kawen. Apekedehal la... Hahaha!

Tapi kan...ada juga azam yang berjaya tercapai. Contohnya pernah GB berazam nak tukar keje…nak beli darling purple itu...nak beli sikit property...alhamdulillah GB dapat. Cuma kene la usaha. Dan sedikit good luck yang datangnya dari doa yang tak putus-putus. Mana ada benda-benda yang diazamkan tu datang bergolek tanpa usaha kan.... Tapi jangan lupa juga untuk bertawakkal kepada Allah.

Errr....tetibe terfikir...adakah GB tak berusaha untuk kurus dan kawen?

Heheh...mungkin kurang usaha kot.....ngeeee...

Ok GB sambung. Azam tu jangan le bersifat material semata. Jangan lupa azam untuk tingkatkan ibadat. Ingat bahawa Tuhan sentiasa memerhatikan kita. GB percaya bila kita sentiasa ingat Tuhan hidup kita akan bertambah baik. Secara otomatik kita akan bekerja seolah-olah kita akan hidup selama-lamanya dan beribadat seolah-olah kita akan mati esok hari. Mati itu pasti.

Kesimpulannya, Selamat Menyambut Maal Hijrah 1432H kawan-kawan. Sama-sama kita jadikan komuniti blogger ini suatu komuniti yang lebih baik, lebih mesra dan bebas kontroversi lepas ni. Ecehhh....:D

P/S: Azam-azam GB tahun ini? Biarle rahsie.... Tapi untuk kesekian kalinya GB nak bagitau...mestilah GB mau kawen...hins hins…ngeee (blushed...)



38 comments:

  1. salam

    amik resepi ngan saya nak kurus..hehe

    ReplyDelete
  2. SALAM MAAL HIJRAH. SEMOGA APA YANG DIAZAMKAN MENJADI KENYATAAN.

    ReplyDelete
  3. salam

    amik resepi ngan saya nak kurus..hehe

    ReplyDelete
  4. salam

    amik resepi ngan saya nak kurus..hehe

    ReplyDelete
  5. imanshah:
    salam...amboi...sampai berapa kali komen suruh amik resepi kurus dgn dia ek...heheh

    ReplyDelete
  6. LF:
    amin....terima kasih. salam maal hijrah untuk uncle juga. :)

    ReplyDelete
  7. S8Z:
    dont worry...kawen kalu misti jemput punye! ;D

    ReplyDelete
  8. GB--berkahwin lah..kerana perkahwinan itu mendapat pahala, dan alam berkahwin lebih seronok berbanding alam bujang..ngeeeeeeeee....:)

    ReplyDelete
  9. daddyZiyad:
    GB mmg nak kawen tapi belum ada calon lah. ngeeee

    ReplyDelete
  10. GB, sama la azam kita nak kawen..tapibelum sampai jodoh..hanya Allah yang mengetahuinya kan ;)

    ReplyDelete
  11. Berapa kali perkataan “kawen” itu diulangtaip? 7 kali? 8 kali?

    hint sapa sebenaqnya nih?

    Jangan risau, tahun depan dia masuklah meminang. Aminnnnnnnn....

    ReplyDelete
  12. salam maal hirah GB..
    insyaallah..azam nak kawen tu akan tercapai ditahun baru ni..

    ReplyDelete
  13. rahsia kunun....hahaha...ckap je trs terang nk koros n tawen....hahaha

    ReplyDelete
  14. BB hussain:
    kan kan? sape taknak kan?

    ReplyDelete
  15. azieazah:
    errr....byk kali ke? hahaha kantoi!
    sebenarnya tak tuju kat sesapa sebab takdak sape2 yg tertuju pun. tapi kalau orang yang merasa diri dituju itu mau masuk meminang...heheheh hins hins

    ReplyDelete
  16. k erna:
    alamak...malu la pulak rasa hati GB ni..ngeeee

    ReplyDelete
  17. k ct:
    alamak...ini dah kes dikantoikan...hehehe

    ReplyDelete
  18. salam...

    maal hijrah buat anda..moga dirahmati Allah swt..

    ReplyDelete
  19. Salam Maal Hijrah.
    Semoga dipermudahkan semua cita2 yg baik.

    ReplyDelete
  20. sy doakan azam GB thn baru ni akan dimakbulkan.. sy pn berazam nk kawen juga hahahaha jom sama2 kita berusaha

    ReplyDelete
  21. kawen sedap tauu GB.. ahaha, larikks

    ReplyDelete
  22. jom kita berazam & berusaha untuk berkahwin

    ~saya takmo kurus :(

    ReplyDelete
  23. salam hijrah!
    semoga azam akan tercapai. sy n suami azam nak naik aji. ;)

    ReplyDelete
  24. sekamar rindu:
    salam maal hijrah...sama2 kita berhijrah ya.. :)

    ReplyDelete
  25. Saya juga nak menamatkan zaman bujang ni sebab mak saya balik-balik nyindir umur dah 30 tahun tapi macam tak terfikir nak cari pasangan hidup seperti lelaki lain. Dalam tahun 2011, saya mahu memulakan sesuatu yang baru, something BIG.

    ReplyDelete
  26. sanna:
    terima kasih...salam maal hijrah untuk kamu juga. :)

    ReplyDelete
  27. cikfiza:
    jom sama2 kite berusaha ke arah kawen. ops! hahaha

    ReplyDelete
  28. miss nina:
    wah...geng azam kawen lagi! sukenye GB!

    -takmau kurus tu bunyinye macam menarik juga...hihihi~

    ReplyDelete
  29. fatin:
    alhamdulillah...sama la..harap2 dimurahkan rezeki. :)

    ReplyDelete
  30. shueQry:
    haha...sama laaa....asyik kene sindir dengan mak kat rumah.. aduh...

    semoga azam kamu tercapai. :)

    ReplyDelete
  31. Azam agar lebih berazam lagi tahun ni..




    .
    .

    * kalau ada jodoh tak ke mana.kan?

    ReplyDelete
  32. penatlah nak jadi kurus gb. . T_T

    ReplyDelete
  33. sindir menyindir kn amalan masyarakat melayu (huahahahahah)

    ReplyDelete
  34. kReen:
    yep...sedang menunggu jodoh la ni...hihi

    ReplyDelete
  35. myaby:
    pssst..a'ah..mmg pun. lagi nak kurus lagi nak makan nasik. abis cemana? hahaha

    ReplyDelete
  36. cikfiza:
    huhu...terpaksa sabar je la. hihi

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D