Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, November 8, 2010

Penambah perisa cerita Yunus Badawi pasal Bahasa Inggeris orang kita

The other day when a doctor said that my blood pressure was normal,
a dose of strong unsweetened Nescafe was the only thing I immediately looked for.
Sorry mum. (Evil laugh!)
Haritu uncle YB ada buat entri pasal English orang kita yang sebenarnya tak lah seteruk mana pun...cerita beliau adalah cerita yang positif....
.
.
.
.
.
Tapi, cerita dari GB ni ada sikit tak best dan harap diambil pengajaranlah ye....

Cemni, nak dijadikan cerita...kebetulan pada hari yang sama uncle YB tulis entri tu, GB sudah pergi ke kedai serbaneka Tujuh Sebelas untuk beli roti nak dibuat sarapan pagi. Pada waktu tu ada sekumpulan pelancong-pelancong dari Jepun beramai-ramai serbu kedai tu jugak. (GB tau diorang tu orang Jepun sebab bahasa diorang sama macam dalam cerita Otromen yang belum dialih suara tuu...heheh)

Yang kelakarnya (dan bikin bengang sebenarnya nih!), budak cashier kat situ (Melayu) tak boleh bercakap Bahasa Inggeris langsung. GB boleh tabik spring kalau dia ni sengaja takmau cakap sebab semangat nasionalisma yang kuat...almaklum...berdepan dengan orang Jepun yang rata-rata tahu betapa tingginya semangat diorang berbahasa Jepun di tempat sendiri.....tapi dalam kes ni tak kot...

Memang kompem dia tidak boleh langsung berbahasa Inggeris.

Bayangkanlah, nak sebut perkataan 'finished already' (sebab Jepun tu mintak topap Maxis 10 hengget tapi dah habis) pun sampai 2-3 orang rakan seangkatan yang dah habis shift terpaksa tunggu dan bagi support di belakang dia. Itu pun dia takmau sebut. Katanya, malu....

Aiyyahhhh (hampir GB tepuk kelapa kepala)!!!!!

Ini macam punya olang pun ada ka???

P/S: Jangan tanya apa yang GB buat lepas tu. Sebab GB memang tak buat apa-apa pun melainkan berfikir yang budak ni akan jadi modal entri GB. Mueheheh....

P/S 2: Didzy, thanks for the award. I'll do a proper award acceptance ceremony in my next entry ya. ;)

46 comments:

  1. salam GB..he he..teringat kisah masa keje kat epot..ada kawan yang tak pandai juga..tapi dia tahu satu..tapi..dia sebut jugak..apa pun yang orang tanya dia akan cakap."out side level 5"..he he..tak ke parah..kalau orang tu..tanya tandas..dia masih juga kata outside level 5..tapi tak pe kan..sekurang kurangnya dia ada keinginan nak menjawab..

    ReplyDelete
  2. Kih kih kih.. maunya nak gelakkan diri sendiri time tu kan? ;D

    ReplyDelete
  3. salam...kalau sy jadi cashier tue saya akan cakap " i don understand english' heheheheh...

    ReplyDelete
  4. Jadahnya ntah..nak malu2 gi dok rumah la.haha

    ReplyDelete
  5. Salam GB.

    Terima kasih kerana link kan n3 ni dgn n3 uncle(?) tu.

    Kesian pekerja tu kalau sampai langsung tak tahu cakap omputih. Masa cikgu mengajar dulu dia buat apalah agaknya dalam kelas.

    ReplyDelete
  6. masa dulu, ada sorang omputih kat stesen bus SP, dia nk pi kepala batas, tarak sekoq pn yg boleh speak hengelish dgn dia, nk tlg dia cari bus.

    mujuq GC yg sgttttt pandai speak hengelish ada kat situ. buleh lah membantu. hahaha.

    macam puji diri sendiri tak? hihihih

    ReplyDelete
  7. Suka tak suka, mahu tak mahu kita kena juga tahu berbahasa Inggeris sbb ianya digunakan dgn meluas dlm bidang perniagaan dan komunikasi antarabangsa.

    Kalau yg tak pandai tu bolehlah belajar selagi ada kemahuan.

    ReplyDelete
  8. Itulah kelebihan kalau boleh berbahasa lebih ini. Tahniah utk GB. Mesti omputih tu rasa happy sbb ada yg boleh tolong dia.

    ReplyDelete
  9. cashier tu patut nyamar bisu
    ngeh3

    ReplyDelete
  10. hehhehehe....siyes la Alien, mmg dia patut nyamar kan ? uuu aaaa uuu aaaa.....hahahahhaa

    ReplyDelete
  11. Aduuuuh....
    Mamat tu sakit ke apa? Malu lar plak.
    Mungkin ramai orang pandang dia time tu kot GB?

    ReplyDelete
  12. a'ah
    jepun tu bukan kenal dia kan

    ReplyDelete
  13. Aiyyahhhh (apasal x calling2 me leh tolong cakap banzai kahhh).. ahaha

    ReplyDelete
  14. apasal dia tak cakap..
    'kado finito!!'

    ReplyDelete
  15. kak Erna:
    cuba cek kat outside level 5 dah jadi apa sekarang? hahaha

    ReplyDelete
  16. Jiji-Fify:
    sampai tak tergelak dibuatnya...alasan tu alahai...tabley blah la..huhuhu!

    ReplyDelete
  17. sahromnasrudin:
    hahaha. basib baik jugak budak2 3 org yg dah habis shift tu tak pedajal budak yg malu tuh. dibuatnya suh ckp i love you kang naya...hahaha!

    ReplyDelete
  18. fndrocka:
    ntahnye. mmg kejadah betul la. hihihi

    ReplyDelete
  19. Yunus Badawi:
    heheh, ter'uncle' kan YB pulek...kihkihkih

    itu mmg tak boleh salahkan cikgu. melainkan diri sendiri juga. heheh

    ReplyDelete
  20. GaDis CoMeL:
    tahun berapa tu?
    dulu GB selalu gak pi stesen bas SP sebab tusyen kat hasani. heheh

    ReplyDelete
  21. Yunus Badawi lagi:
    broken pun broken lah kan? asalkan sampai maksud. tapi lepas tu kene la improvise betul tak?

    ReplyDelete
  22. Yunus Badawi lagi dan lagi:
    GC yg tolong org putis tu...bukan GB. eheheh

    ReplyDelete
  23. alien:
    haha. ye tak ye. dia tak sempat fikir untuk jadi bisu. hahaha

    ReplyDelete
  24. aspenladylovely:
    kalau nak ckp 'finished oledi' pun dia malu, nak menyamar bisu uuu aaaa lagi la dia malu kot. hahahah!!!

    ReplyDelete
  25. Zezebel:
    bukan mamat masalahnye...kaum kite gak. alahai malunye GB!

    ReplyDelete
  26. suffer8zine:
    org melesia....huuu~

    ReplyDelete
  27. en_me:
    call ke melbourne kene caj bape seminit en me? ngeeee

    ReplyDelete
  28. DrSinga:
    mau jadi pesta gelak ketawa dalam kedai tu kanggg...hahahaha!!!!

    ReplyDelete
  29. Gb wat ape pastu ??> hahahahaha



    meh j0in c0ntets meh =)

    ReplyDelete
  30. miss lolly:
    aiyyah ini budak aaaa....!

    ReplyDelete
  31. dia malu sbb x confident kot..hehe

    Anyway GB, xpe psl award tu..kalo GB nak buat ucapan atas pentas pun xpe, dipersilakan...hehehe :p

    ReplyDelete
  32. cuba periksa bahasa melayu orang kita pula? :)

    ReplyDelete
  33. Didzy:
    mmg la...tapi kalau tak mulakan macam mana dia nak gain the confidence?

    sayang sangat lah...

    ReplyDelete
  34. tinailyani:
    bahasa melayu proper org kita (yang muda2 la) lagi hanco!

    ReplyDelete
  35. saya dah tak suke nescafe...

    rase nak muntah pulakk mium nescafe hari2..=(

    ReplyDelete
  36. malu to speak english walopn dgn customer? kata customer always right..lawaknya.

    ReplyDelete
  37. ciK LyndaWawa igUana:
    suatu hari nanti kecintaan kamu itu akan kembali. hahahaha

    ReplyDelete
  38. a.z.r.i.n.a.03.07:
    hahaha...taktau la nak cakap kan..

    ReplyDelete
  39. NURULekmiRabat:
    ini salah satu bende menarik yg kita boleh kaji.

    fear factor dia adalah bercakap dalam bahasa inggeris. kihkihkih

    ReplyDelete
  40. sebab malu lah ramai anak2 melayu x fasih inggeris..especially kat kg2..

    lg 1, pengaruh kawan2 pun ade pro & kons..kalau silap sebut dah gelak2, salah sikit dah kutuk2..macamla yg gelak tu pun pandai..parah dpt kawan2 yg mcm ni..

    ReplyDelete
  41. makdara TERdiva:
    itu lah dia budak2 melayu. puncanya dari siapa?

    fikir2kan...

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D