Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, November 15, 2010

Kalau dulu... tapi sekarang...(perkembangan IT dari seorang yang buta IT)

100 years old (or more) staircase  in front of my friend's house
(Location: Bukit Ubi, Kuantan, Pahang, Malaysia)

Kalau dulu...
  1. Disket Floppy disk- Senang dibawak ke sana sini. Harga sekeping disket RM1.40 kalau tak silap. Satu disket boleh simpan lebih kurang 1MB data je (kalau tak silap la....). Tapi ok je sebab zaman dulu ape format sangat pun yang nak di save kalau bukan balik-balik doc format...
  2. Zip disk - Boleh simpan lebih sikit (banyak rasanya) berbanding disket. GB tak pernah ada zip disk sendiri sebab memang dah spesis buta IT. Untuk itu GB tak pasti berapa banyak data yang boleh disimpan dalam ni. Harganya pun tak tau jugak... (mintak tolong sesiapa bagitau ek...tengkiu..)
  3. CD- Agak bergaya berbanding disket dan zip disk sebab nipis. Dulu kalau beli siap ada casing sebab nak bagi nampak cool. Submit assignment pun rasa confiden boleh dapat A (kot... :p).  Boleh simpan around 600MB data. Tapi satu je la, CD ni lepas save dah tak boleh edit-edit dah melainkan CDRW yang harganya mahal sikit (aje) berbanding CDR.
  4. Thumb drive - hot stuff,  sangat portable, boleh disimpan dalam poket jeans dan nampak lebih cool digantung di leher berbanding dengan CD (yang pasti akan kelihatan hodoh kalau digantung serupa itu).  Saiznya lebih gemuk daripada ibu jari GB. Mula-mula dulu harganya dalam RM100 lebih untuk 64MB. Mahal tak ingat! Tapi tetap rasa berbaloi sebab banyak juga yang boleh disimpan (15 lagu mp3 tu dah kire puas hati dah time tu.... :p) berbanding disket dan lebih user friendly berbanding CD.
.
.
.
.
.
.
.
Tapi sekarang....
  1. Pen drive - Bagi pemilik-pemilik asal thumb drive mesti dah rasa segan dengan saiznya yang gedabak. Terutama kalau terpaksa dicucuk bersebelahan dengan pen drive yang jauh lebih kurus dan langsing. Terpaksa berebut USB port dengan orang lain sebab kalau thumb drive tu yang dicucuk alamatnya pen drive pen-drive lain terpaksa le ke tepi sebab tak muat. Saiz penyimpanan datanya jauh lebih besar dengan harga yang jauh lebih murah dan saiz bodi yang jauh lebih slim. Pen drive pertama GB berharga RM40 untuk saiz 1GB. Tapi sekarang GB dah ada pen drive 8GB. Free pulak tu.  
  2. Blue tooth - ini lagi canggih. Transfer file secara wireless. Senang dan pantas untuk fail-fail berunsurkan hiburan. Tapi jangan jadi macam bos GB ye. Dia transfer fail pakai bluetooth lepas tu gi toilet dengan harapan fail tu akan habis ditransferkan ke komputer GB lepas dia dah habis urusan nanti. Huh! 
P/S: Sekarang ni GB nak beli pen drive baru sebab yang 8GB tu dah korup. Mongok betul!

60 comments:

  1. mm..dari floppy disc-smpi CD smpi pen drive.. bos ai asik la pggl 'dat gadjet'-huhu..(hya ai jer kat opis ni yg paham mende tuh-gadjet utk save file) wakakaa..;)

    ReplyDelete
  2. pegi toilet??? kekekekkeee
    siannn bos kamu itu ;p

    ReplyDelete
  3. Dunia semakin canggih dah...saya nak cuba upgrade memori otak aje lah lepas ni...hehehe

    GB introduce lah iPottie dekat bos GB tu kan senang...wawawa!

    ReplyDelete
  4. cmne yg 8g tu ble korap?
    sibbek free kn?
    he.he

    ReplyDelete
  5. fatin:
    dia tak dapat2 tangkap lagi ape nama 'gajet' tu? hahahaaa

    ReplyDelete
  6. h4ni3:
    hentahnye. dia igt file tu lalu ikut angin kot.... :p

    ReplyDelete
  7. didzy:
    hahahaha. i takut dia salah tekan button nanti...naya satu opis!

    ReplyDelete
  8. puteri:
    wuwuwuwuw~~~~
    taktau apa punca....tgk2 dah takbley pakai. huhu~

    ReplyDelete
  9. Floppy disk tu bersaiz 1.44mb. Masa 1992 saya bljar komputer kena beli disket ni utk DOS dan BASICA. punya la slow. nak tulis perenggan punya la kemut, ada instruction lupa dah..sekarang senang lenang jer kan..
    nak online?jauh sekali..

    ReplyDelete
  10. razif:
    DOS...aha...mcm tak caye dulu kite kene pakai command utk buat keje....hahaha!

    ReplyDelete
  11. masa belajar dulu..94 kut,buat assgment masih guna typewriter...time tu sapa nak tiru pun tak kisah, tapi jenuh kena taip la..skrg ni main sedut jer guna benda tu.

    ReplyDelete
  12. Floppy disk selalu ada masalah terutama dengan bahan bermagnet, fungus dan suhu. Kalau but IT tak apa lagi tapi kalau buta huruf lagi susah

    ReplyDelete
  13. baru2 ni, ai jadi heran sebab cari floppy disk nye slot x jumpe.




    patot la x jumpe, sbb org sume dh guna pendrive!


    sigh*

    ReplyDelete
  14. Salam GB, apa khabar? ShueQry di sini.

    Ada lagi perkembangan terbaru:

    1. Wireless printing. Device macam iPhone dan iPad mungkin akan ada fungsi ni. silap-silap laptop-laptop baru yang akan keluar masa 2011 nanti akan dilengkapi dengan fungsi wireless printing.

    2. Papaperless government. Dengar ceritanya dari sumber berita, kerajaan tengah buat ni step-by-step. Mau kurangkan kertas di pejabat kerajaan. Ditambah lagi dengan teknologi wireless printing, hal ini boleh menjadi realiti.

    Floppy disk saya yang dulu-dulu masih di simpan, dan saya juga masih guna sebahagian daripadanya, khusus untuk Norton Ghost.

    ReplyDelete
  15. Samalah kita...


    External hdisk ada tp tak suka bwk ..besor..

    pendrive 8gb yg kedua pun dah nak penuh... Mana taknya..semua gambar disumbat dalam tuh..

    ReplyDelete
  16. walaaa...

    canggih tu pakai bluetooth tu. transfer gambar pernahlah tapi fail idakle...

    ReplyDelete
  17. pergh.. gua kadang2 benci teknologi..

    ReplyDelete
  18. cakap terus-terang... aku memang out-of-date tentang gadget komputer... yang aku tahu dan cukup canggih gadget yang ada pada aku, hanyalah thumb-drive 8Gb yang aku beli dengan harga RM58 dua tahun dulu di Kluang, komputer desktop yang masih lagi menggunakan Pentium 4 dan peralatan yang seangkatan dengannya... canggih sangat pun, bab USB jerlah...

    ntahlah... kengkadang, bila aku compare ngan anak aku, rasa macam aku ni spesies Jurassic yang tersesat ke zaman nih!!!

    ReplyDelete
  19. ooooppsss... lupa plak...

    aku ada simpan barangan purba iaitu disket besar 5 1/4 inci yang kapasitinya hanya 1200KB... Satu tu, untuk DOS dan satu lagi untuk software Wordstar 4.0 sebab komputer aku masa tu, takdak harddisk.. hard disk mahal wooo... ada sapa-sapa nak tender harga?

    Antique tuh!!!

    ReplyDelete
  20. Sebelum floppy disc yg sebesar Biskut Lemak tu, ada lagi disc yang macam Piring Hitam sebesar A4 tu. Nipis dan warnanya hitam sahaja. No other color. Sapa ler yg pernah guna? Kak Azie dah rasa benda tu..

    Bluetooh device? Kalu kena cucuk tu kira leceh gak, Kak Azie guna yg dah siap plug in memang install dlm system (use Apple Mac).

    Kita tak yah cucuk, activatekan jer, dah leh transfer ke hp, atau ke Mac yg lain.

    Canggih, kan?

    ReplyDelete
  21. disket dlu cm biskut je kn hehehe skrg thumbdrive cm coklat.. nyum nyummmmm...

    ReplyDelete
  22. salam..sekarang semua mende canggih..nnti mesti i-phone 5 pun akan kuar huhuhuhh

    ReplyDelete
  23. i maseh buta IT. tahu baca blog aje :)
    suka tengok gambar2 petikan GB..worth a thousand words :) especially kampung pix, ur sawah padi pix was what attracted me to make my 1st komen :)

    ReplyDelete
  24. wah!!!!!!!!! terrernya GB ttg IT wkakakakakaka.....teringat kes kenkawan yg simpan file CAD gedabak babas dlm pc...sehari sblm prsntation x leh on!!! Aduhaii...meraung x hengattt....akhir kata, yg oldies lebih baik in a certain cond.

    ReplyDelete
  25. klau dlu bersusah payah nk g cr disket kat kedai.. skg kat mane2 tempat ade jual pendrive.. tp pendrive skg byk y kene tipu GB.

    ReplyDelete
  26. flash drive aka thumb drive disebabkan kecil senang je hilang dan kena ganti baru..
    pssstt..tahukan org malaysia je panggil thumb or flash drive as pendrive..atas nama brand..klu foreigner memula dengar sure pening..hehe..tapi nak buat camnakan dah tabiat org melaysia suka panggil ikut nama brand..cam colgate ;)

    ReplyDelete
  27. Salam GB! :)

    Salam Aidil Adha ya.. maaf zahir dan batin... hehe.. lari dr tajuk n3... sorry ya!

    ReplyDelete
  28. abah_izz:
    cuba kalau suruh bebudak sekarang buat assignment pakai typewriter, agak2 diorg meroyan tak? hahahaha

    ReplyDelete
  29. akubiomed:
    aha..tu betul. floppy mmg cepat rosak. sebab tu dulu walau harganya rm1.40 je sekeping tapi rasa tak berbaloi sebab kene buat byk bekap.

    ReplyDelete
  30. sepet:
    CPU kat sebelah ni pun dah takde clot utk floppy dah....hahaha

    ReplyDelete
  31. ShueQry:
    baik alhamdulillah...

    mak aiii....wireless printing and paperless gomen? GB tak terjangkau semua tu. percayalah! hahaha!!!

    ReplyDelete
  32. k reen:
    external tu dah spesis gedabak. buat bekap kat umah n opis je.

    kan...pen drive 8gb pun dah tak muat nak menyimpan skrg ni. hihihi

    ReplyDelete
  33. k reen lagi:
    kitorg kat opis ni kdg2 kene pakai blutut sebab bos tu suka sgt sebut-sebab bende tu...huhuhu

    ReplyDelete
  34. hamzah:
    gua tak benci, cuma tak suka je. huhuhu

    ReplyDelete
  35. AbnormalSuam:
    dah kenal pen drive kite tak berapa nak jurassic sgt la tu. kui kui kui

    ReplyDelete
  36. AbnormalSuam:
    walaweh! disket ke ape tuh???

    ReplyDelete
  37. k azie:
    yang mcm piring hitam tu ke? uish!

    ReplyDelete
  38. cikfiza:
    tapi jgn kunyah. nanti tercekik. hahaha

    ReplyDelete
  39. sahrom:
    huhuhu...iphone1 pun tak merasa2 lagi ni...hahahaa

    ReplyDelete
  40. ummi5:
    thanks...i still remember you first comment. :)

    ReplyDelete
  41. aspen:
    dan disebabkan tu ada yg mengangkut CPU pegi kedai printing semata2 nak print drawing. hahahahaaa!!!!!

    ReplyDelete
  42. Myabi:
    haha..itu tak termasuk pulak dalam list. dasar buta IT betul. lalala

    ReplyDelete
  43. darkbatman:
    dulu disket tu bende ekslusif. haha

    tapi kan...pen drive tu tipu yang macam mana pulak?

    ReplyDelete
  44. haha! lawakla bos GB tu..nape dia x blutooth jer dr umah..kan senang..lagi apdol! haha!

    ReplyDelete
  45. MDT:
    itu la GB dok kutuk2 dia...dia igt blutut ni sama macam transfer pakai angin kot.... :p

    ReplyDelete
  46. LyndaWawa kata pendrive saya sejak time diploma dulu..masih bertahan..huhu

    ReplyDelete
  47. semakin canggih bah sekarang ni...

    ReplyDelete
  48. cikLynda:
    nak jumpa kamu sebab nak mintak petua pen drive tahan lama. gajet2 IT GB selalu rosak. huuu~

    ReplyDelete
  49. salam aidiladha maaf zahir bathin wat cik fidd ittewww dr me dikejauhan ..

    ReplyDelete
  50. donny:
    canggih sampai tak terkejar bah...

    ReplyDelete
  51. en me:
    salam aidil adha juge untuk en me yang jauh di mata... :)

    ReplyDelete
  52. hye GB :)

    GB ttgl satu kot yg skrang nih..
    org da suke pakai external hardisk.portable dan saiz ade yg smp 500gb. x sng rosak mcm pendrive.hehe..

    ReplyDelete
  53. semarak api:
    eh betulla..hahaha

    kan dah terbukti GB mmg bute IT. thanks SA. :)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D