Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, November 30, 2010

Jom snap-snap cara GB! - tips dari amatur part 1

Bulan siang
(Kuala Selangor, Selangor, Malaysia)


Kalau kawan-kawan perasan, setiap entri GB pasti akan ada satu gambo sekurang-kurangnya. Kepada yang suka gambo-gambo dalam blog GB ni yang tak seberapa ni, GB ucapkan terima kasih sangat. Kepada yang pernah bertanya atau mahu bertanya tapi segan nak tanya (eh ade ke?), meh GB nak bagitau sikit pasal hobi GB yang satu ni...

Bila bercakap pasal fotografi, minat adalah perkara paling utama yang perlu ada. Lepas tu mata. Bab mata ni alhamdulillah...kepada siapa yang boleh melihat blog sudah tentu la ada mata kan. Percuma, tak perlu beli kat mana-mana dah kan? Mungkin kawan-kawan rasa macam pelik tapi betul ni tak tipu. Dua-dua ni adalah perkara yang paling-paling utama untuk mengambil gambo yang cun. Nanti GB cerita kenapa kena ada minat dan ada mata, ok!

Eh, GB tak sebut kamera ek? Oklah...kamera mesti la kene ada. Benda wajib tu! Kepada kawan-kawan yang sedang membaca ni, GB memang maksudkan kamera. Takde yang spesifik. Apa-apa jenis pun takpe. Compact digital. DSLR. Mana-mana pun ok. Jadi kawan-kawan, stop risau-risau ok. Sesapa pun boleh amik gambo cantik-cantik. Cuma kene sabar sikit je. 

Nanti GB cerita lebih lanjut kat entri part 2. Sementara tu, yang mana ada kamera dan minat mengambik gambo tu, studi-studi la kamera anda. 

P/S: Untuk yang dah pro tak baca pun takpe sebab nanti buat malu GB je. Ngeee....

Yang Amatur,

35 comments:

  1. BDC: aiyark!!! ade pulak pro fotografer ni kat sini...! tutup muke sekarang!

    ReplyDelete
  2. yeh
    angel kene menarik baru org tgk tertarik

    ReplyDelete
  3. suffer8zine:
    ehehe..ini entri suke2 je.. :p

    ReplyDelete
  4. alien:
    bab angle GB nak sentuh dalam part seterusnya. skrg ni time untuk kenal kamera dulu. lalala

    ReplyDelete
  5. tunggu dengan sabarrrr.


    sebenarnya maleh nak tengok manual kReen ni..


    hehehe...

    ReplyDelete
  6. kReen:
    aha...kalau macam tu akak baca je kat sini. paling sesuai sebab mmg tak sama langsung dgn manual. mueheheh

    ReplyDelete
  7. memang suke tgok gambagamba kak!:)

    ReplyDelete
  8. Ada kelainan skrg. Banyak gambar2 ko...

    ReplyDelete
  9. safinaz hanum:
    awan cantik bak kapas... :)

    ReplyDelete
  10. nurulain:
    terima kasih.. :D
    suke2 amik gambo.

    ReplyDelete
  11. ct:
    hihi...sesekali tukar layout kak. :D

    welcome back.

    ReplyDelete
  12. cepat2 bg tips! MDT nak ambik gambar rebina kids byk2.. :)

    ReplyDelete
  13. huu sedeh. kamera x beli lagi. hihi.
    ade x jenis kamera yg best selain dslr. sbb dslr tu sangat berat oh nak bwk ke mana mana.

    ReplyDelete
  14. gb kena bg tips amik gmbo pkai compact kalo wktu mlm..sy amik pic kalo mlm jek mst failed.xlawa..huhu..

    sy pon ske amik gmbr.kmera mst kena sll ade dlm hndbag.hehe

    ReplyDelete
  15. suka baca blog GB sebab ada pic2 yg menarik..Sharing is Caring kan..tak sabar nak tau tips2 berikutnya:)

    ReplyDelete
  16. saya sedang membaca dengan penuh minat...

    ReplyDelete
  17. ko memandu sambil mengambil gambar lagi ya!!!?????

    ReplyDelete
  18. MDT:
    aha baiklah baiklah..

    gambo kanak2 rebina MDT tu dah ok la...kasi edit sikit2 j2 pastu jadi la. huu~

    ReplyDelete
  19. Myaby:
    beli compact digital biasa je pun ok. kamera tu syarat wajib lulus je...tapi apa jenis pun takpe... :D

    ReplyDelete
  20. alien:
    kamu tu dah otai...duk diam2. huhu~

    ReplyDelete
  21. SA:
    hihi. kite sama. kamera sentiasa bersedia.

    pasal gambar malam tu nanti GB share setakat yg termampu lah. sebab dah bagitau GB ni bukan pro ye...

    ReplyDelete
  22. liza:
    terima kasih ya sudi baca blog ni. kite share2 le mana yg patut. :)

    ReplyDelete
  23. ShueQry:
    hihi tq tq. bukannya tips ape pun. lebih kepada share pengalaman sebagai pencinta kamera je. :)

    ReplyDelete
  24. drSinga:
    erk! syhhhh...nanti kite mkn briyani ek...ngeee

    ReplyDelete
  25. tngk macam laju je... ada blur2

    ReplyDelete
  26. tngk macam laju je... ada blur2

    ReplyDelete
  27. tngk macam laju je... ada blur2

    ReplyDelete
  28. tngk macam laju je... ada blur2

    ReplyDelete
  29. tngk macam laju je... ada blur2

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D