Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, November 24, 2010

Bila GB disangka di’sponsor’

Highway fiesta? Nope. Accident in front.
(North-South Expressway, near Rawang, Selangor, Malaysia)
Kawan-kawan, sedikit cerita lepas geram...

Kenapa bila kita hidup dengan hal sendiri dan tak kacau orang tapi ada jugak orang yang sibuk-sibuk pasal  hal kita? 
.
.
.
.
.

GB ni spesis keje keje keje dan malas nak menyibuk pasal hal orang kalau tak berkenaan, tapi tak sangka la pulak dalam kita hidup aman damai ni ada jugak yang sibuk nak tahu pasal hal kita. Kalau bende baik tu takpe la jugak, ini tidak. Benda yang bukan-bukan.

Tak sangka betul bila kita yang keluar pagi balik malam macam ni pun ada yang nak jadikan isu. Siap korek cerita dengan bunda sebab nak tahu pasal apa GB ni selalu balik lambat? 

Yang kelakar tu takde pulak ditanya GB ni keje apa. Balik-balik yang disebutnya 'selalu sangat balik lambat', 'boleh pakai kereta elok pulak tu' (kete Malaysia je pun...!), dan tambahan, GB ni tak kawin-kawin lagi.. Siap boleh persoalkan pasal GB yang selalu boleh beli barang-barang yang dia jual! (Dia ni meniaga kecil-kecilan juga...). Kalau jiran (ops!) yang baru pindah masuk takpe la jugak, mungkin bertanya sebab nak kenal-kenal. Ini tidak. Jiran lama. Dan untuk makluman dah banyak kali dia tanya benda-benda tu kat bunda GB sampai bunda pun dah naik malas nak melayan. Persoalannya sekarang, kenapa dia tak tanya sendiri kat GB?

Bunda cakap cara dia bertanya tu macam dia saspek GB ni ada buat keje lain kat luar. Atau dalam erti kata lain, di'sponsor'. What??? Yang pening? Bunda lah!
.
.
.

First of all, GB nak tanya sikit (tapi bunda tak bagi sebab takut bertekak) kat jiran yang baik hati tu, GB ni cantik sangat ke sampai ada yang nak sponsor?

Second, kereta GB tu mahal sangat ke sampai perlukan orang sponsor baru boleh pakai?

Third, GB balik malam-malam tu, dia pernah tanya ke GB keje apa? At least GB balik jugak, ada orang yang keje kat firm lain sampai tak balik-balik tu ape citer pulak?

Empat, GB tak kawin. Ada GB menyusahkan dia ke?

Lima, kenapa sibuk pasal hal orang sedangkan dia sendiri ada konflik family yang lebih besar untuk difikir dan diselesaikan daripada menyibuk pasal hal GB?

P/S: Phew...sorry kawan-kawan. Bab ni memang GB emo lebih sebab dah melibatkan perasaan bunda. 

46 comments:

  1. biase la 2 manusia.. ade yg ok n ade yg x..maybe dia x sng tgk gb senang.. so, kita jauh2 kan dari dia.hehe

    ReplyDelete
  2. darkbatman:

    hangin bin bengang dah ni...

    lepas ni jgn harap la gb nak beli brg kat dia dah. cari customer lain!

    ReplyDelete
  3. tak suka jem macam tu.
    nanti nak terkucil susah!

    oh. cerita tak berkenaan dengan gambar ye? hehe

    ReplyDelete
  4. siyes aku tau, ko memang emo giler ni...huhuh

    ko boikot je makcik tu beb..
    then suh je mak ko bersabar..
    yg penting mak ko tahu siapa ko..tu yang lebih penting..
    kepercayaan ibubapa kita penting drpd org lain..

    ReplyDelete
  5. ala..orang kan GB kan..mulut memang jahat...
    walaupun bukan semua...

    saje je nak menyibuk..

    takpela GB..besok2 awak dah ada laki..tayang laki awak..

    pasti die menyibuk laki awak keje ape pulak..

    mulut macam tu memangtak bleh ditutup...abaikan je

    ReplyDelete
  6. tupaimerah:
    masa tu dah dekat dgn KL. nasib baik aku dah detel kat tapah.. huu~

    ReplyDelete
  7. dahlia:
    mak aku sampai naik pelik apasal makcik tu suka sgt nak amik tau pasal aku. nasib baik dia tak ungkit pasal bab kawin. huhuh~


    tapi kesian la kat mak...dia duk umah boleh pulak pening kepala sebab org lain...

    ReplyDelete
  8. suffer8zine:
    manusia je buat perangai cemtu kan?

    ReplyDelete
  9. Queen:
    hmm...mungkin....

    sindrom kot kan?

    dah jadi tabiat...entah2 nyanyuk kan? sebab tu dia tanya byk kali. kihkihkih

    ReplyDelete
  10. SALAM,
    MEMAHAMI DAN SIMPATI DENGAN GB. ADA ORANG TU, KITA TAK AMBIL TAHU HAL DIA, KITA TAK KACAU DIA, TAPI DIA SIBUK AMBIL TAHU HAL KITA. KEMUDIAN BUAT FITNAH PULA. BAGI LF, JIKA KITA DI PIHAK YANG BENAR (MELAKUKAN PERKARA YANG BETUL DAN IKUT APA YANG AGAMA KITA SURUH), INSYAALLAH ALLAH AKAN BERADA DI SAMPING KITA. TERUSKAN MELAKUKAN PERKARA2 YANG BETUL

    ReplyDelete
  11. LF:
    thank you uncle kerana memahami...

    GB bukan suka sgt nak cerita perangai orang sebab mcm mengumpat pulak tapi bila kite geram dan taktau nak mengadu kat siapa...lepas blog la akhirnya..

    ReplyDelete
  12. hmm. macam senasib je kita.
    buat baik cemanepun dia nk nmpk yg x nmpk jugak. dia assume sendiri cerite. pastu dia syok sendiri.

    kesian org cemni.

    cacat.

    ReplyDelete
  13. BDC:
    cacat.

    deskripsi terbaik.

    aku suke.

    psst..pilo talk? :)

    ReplyDelete
  14. Toksah la GB berduka lara..:)
    Perangai makcik kampung memang begitu, penuh spekulasi(baca: hasad dengki) lebih2 lagi kpd anak dara yg tak kawin2 dan rajin bekerja siang malam :)
    Abaikan saja makcik itu..
    Hidup ni kalau nak puaskan hati semua org, memang boleh mati rasanya :)

    ReplyDelete
  15. hemmm .. penah gak alami benda ni. memang hangin satu badan. sampai berhari2 asyik terkentut2, sendawa2. biar kan ajer dorang tu, lagi kite layan, lagi menjadi. kalu i la, memang x hingin nak beli ap2 barang yang dorang jual tu. dah la kite support beli barang dia, lagi ad hati nak mengata2 pulak.



    isshhh..ishhh...isshhhh...

    opppsss!!! emo terlebey.


    :D

    ReplyDelete
  16. daddy ziyad:
    teringat cerita mami jarum....

    rupanya mmg real kan org macam tu? huu~

    ReplyDelete
  17. sepet:
    haaaa...tau takpe...
    kite ni beli sebab nak bantu dia (disebabkan fakta2 yg GB tak tulis dalam blog-tak lepas LPFM) tapi tergamak dia kata2 mcm tu kat kita?

    ReplyDelete
  18. sabaq na GB
    dia buat lagu tu ..makna dia minat kot dgn GB..kot2 nak buat menantu ke..hehe..lawak jer

    jiran lagu tu kita buat lg baik dgn dia..baru dia rasa bersalah na..

    ReplyDelete
  19. ati:
    hihi. sepatutnye kene buat mcm tu kan? lagi tunjuk sikap baik..

    nanti tunggu gb dah cool dulu. skrg ni tgh hangin lagi mmg takleh fikir rasional. huu~

    thank you. :)

    ReplyDelete
  20. mak aiii!!!! meh sini meh sini!! mana yg mulut longkang tu??!!! aamvoi amvoi amvoi.....!!! klu Aspen mmg da press conference tu...err...bukan...confrontation!

    ReplyDelete
  21. aspen:
    kalau kamu tgk mungkin susah kamu nak percaya.... huuu~

    ReplyDelete
  22. mak cik jiran, kalau nak tahu sgt, ikutlah gB pegi keje. takyah susah payah berteka-teki. dah tentu2 tahu apa gB buat.

    kalau sibuk sgt gB tak kawen, carikanlah jodoh. jgn sibuk mengata saja

    p/s: tolong sampaikan dkt makcik kepoh tu. hihihi

    ReplyDelete
  23. sabar noo~
    meh aku sponser seposen sebulan
    kekeke

    ReplyDelete
  24. itu worang..tipi kain worang juga mau jaga!!!
    kain sendiri tara mau jaga..sibab suda tara pakai kain..pakai siluar juga..

    ReplyDelete
  25. sikap manusia
    abaikan kita sakit hati
    dilayan kita mcm sama level dgn dia
    jd...sabar yo lah

    ReplyDelete
  26. yaty:
    haha. itu cara terbaik nak bagi dia tau keje kite mcm mana sebenarnya kan...

    ReplyDelete
  27. alien:
    seposen sebulan sama dengan singgit dua posen je setahun? wuwuwuwu~

    ReplyDelete
  28. drSinga:
    bukan setakat kain saja tada pakai...kain batik juga tada pakai..wuwuwu~

    ReplyDelete
  29. sayangibu:
    betul tu. kang kite sama je level dengan dia kan?

    ReplyDelete
  30. alien:
    nanti aku bagi no akaun. bank in utk 20 tahun lump sum. :p

    ReplyDelete
  31. maybe sebab dia ada konflik family yg lebeih besar sbb tu dia tension and wana feel good by finding faults in others. must be therapeutic for her.
    so to help u n mum cope better, switch mode fr anger to sympathy.

    kesian dia..banyak masaalah :)

    just a suggestion. but i know, i will be just as mad as u :)

    ReplyDelete
  32. GB dear i really like ur statement... buat makcik2 yg suka kepochi tu henti kan lah yer...

    masa baca tajuk td ingatkan ada dato' mane2 sponsor hehehehehe just kidding...

    happy always ya...

    ReplyDelete
  33. GB bawa saja lah jiran GB tu gi tempat GB keje..pastikan mulutnya di selotape..kompem tak tanya lagi lepas tu..hehe

    ReplyDelete
  34. terencat akal terus agaknya macik tu tgk GB pakai kete kaler pepel

    ReplyDelete
  35. ummi5:
    in fact your advice make me feel better. thanks. :)

    ReplyDelete
  36. cikFiza:
    hahahaa...
    makcik tu igt macam tu kot...

    susah kan deal dgn org kepochi...

    ReplyDelete
  37. didzy:
    i miss u!
    how's your wedding? winks!

    ReplyDelete
  38. h4ni3:
    tu baru pakai kete pepel. kalau pakai kete pink mau meroyan terus kot. kihkihkih!

    ReplyDelete
  39. k reen:
    GB mmg buat dek.

    tapi mak GB yg byk fikir...so kite jadi naik geram sebab ada org nak kusutkan fikiran mak kite. :)

    ReplyDelete
  40. GB buat dek je.. diaorang tu teringin nak jadi menteri tapi takde kerusi kosong. kite kenal le GB ni camne... kita kan rakan sepermainan sejak kecil

    ReplyDelete
  41. kite kenal le GB ni camne. kitekan teman sepermaian sejak kecil

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D