Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, October 13, 2010

Retro Kembali Relevan

Sarapan besar. Malam baru makan semula. Rutin. :)
Siapa perasan yang banyak perkara sudah kembali retro sekarang?

Fesyen, mungkin. Tapi GB bukan pengikut aliran fesyen semasa, jadi GB tidak mungkin akan pakai seluar kaki kembang dengan kemeja kotak-kotak kalau alirannya kembali semasa. Tapi kalau baju kurung kain kapas yang ayu itu sudah pasti GB akan pakai (walau sekarang ini GB belum ada sepasang pun lagi baju kurung kain kapas).

Muzik. Sudah tentu. Halwa telinga makin mesra dengan irama berunsur retro. Sempena bulan Bahasa Kebangsaan ini, GB rajin mendengar radio Hot FM walau Bahasa Melayunya sama sekali tidak boleh digunakan sebagai rujukan pelajar Bahasa Melayu yang baru. (ketawa) 

Lagu yang paling GB gemar sekarang ini adalah: 
  1. Aizat - Sungai Lui. Terasa tebal benar retronya. 
  2. Kakanda Adinda - Atilia dan ah..siapa penyanyi lelakinya ya...? Tidak mengapalah...yang penting retro lagu itu sangat menawan. 
  3. Dan terbaru Pujaan Malaya dendangan Adzrine Adzhar (maaf kalau tersalah eja). Retronya kedengaran hampir asli.
  4. Dan lebih baru lagi, Kalau Berpacaran - Anna Raffali, Sohaimi Mior Hassan dan Altimet. Walau dicampur sedikit urban, tetapi retronya tetap ada. Malah sedap didengar.
P/S: Tapi ayahanda GB tetap dengar Klasik FM. Retro sampai bila-bila. (Senyum)

44 comments:

  1. Kakcik juga suka mendengar lagu Kekanda Adinda itu - comel sangat! :)

    ReplyDelete
  2. Sungai Lui adalah sebuah nama FELDA dalam daerah Jempol di negeri Sembilan..persoalannya kenapa aizat pilih ia sebagai tajuk lagu??? adakah dia berasal dari sana???

    ReplyDelete
  3. suka lagu no 4
    hihihihi



    agogo btol!

    ReplyDelete
  4. best2 kan lagu tu. hehe. lagi2 lagu atilia.

    p/s bapa saya pon dgr klasik nasional huhu

    ReplyDelete
  5. kt opis sy hari2 dgr klasik.. almaklumlah veteren semua yg dok sini :P

    ReplyDelete
  6. nmpk nye ayah awak ader kawan.. hehe..my baby sedar x sedar layan klasik juge.. time2 nangis, mak sy psg radio..die leh layan sambil terlena.. hehee..

    ReplyDelete
  7. Semua lagu yang GB sebut ni saya tak pernah dengar. Nak kena retro gak ni. Hehehehe....

    ReplyDelete
  8. mak aiii besarnye beger.. mesti molot pun besar kena nganga ni kan hehehe..

    fesyen skang pun dah kembali ke retro gak kan

    ReplyDelete
  9. segera saya u-tube untuk me-retro-kan telinga saya

    ReplyDelete
  10. Aslmkm.
    Layan jer ler ikut selera sendiri! :)

    ReplyDelete
  11. ai laike 'sungai lui'!!!!!
    .
    *goyang-goyang kepala karok bersama aizat..*

    ReplyDelete
  12. wahaha.kenapa taste kita sama ek? suka tau lagu kekanda adinda dgn pujaan melaya tu!

    homaigod.. sama kan taste kita. keh keh keh

    ReplyDelete
  13. dah tengok iklan/ lagu 'bahasa jiwa bangsa' kat TV? klassikkk gittew

    ReplyDelete
  14. loque of monoloque, previously with butterfingers :)

    saya dengar klasik fm hampir setiap hari pulang dr kerja.
    senyum sorang-sorang dalam kereta ingat ayah & mak kt kampung..
    [1. kampung la sangat kan?
    2. ayah aku pun dengar lagu 70-an. bukan 60-an. haha]

    ReplyDelete
  15. loque of monoloque is still with butterfingers. but butterfingers is currently in hiatus/not active.

    dia tu dah lama terlibat dlm music semenjak pertengahan 90an lagi, cuma skang ni org baru tau sebab single kekanda adinda tu tgh popular

    ReplyDelete
  16. kakcik: lagu tu mmg nada2 comel...sebab tu senang nak suka kan? :)

    ReplyDelete
  17. sahrom: mungkin aizat pilih tajuk tu sebab nak gambarkan ketenangan dan kehijauan kot...

    ReplyDelete
  18. elyse: a'ah. skrg lagu tu mmg ala2 meletops gitu. :D

    ReplyDelete
  19. Poyaty: lagu tu sngt cute. psst..ayah kite sama la. hihihi

    ReplyDelete
  20. afendi ariff: tak sure la...bukan radio 1 still ada ke? eheheh

    ReplyDelete
  21. cik fiza: sebenarnya boleh layan gak lagu2 kat klasik fm..heheh

    ReplyDelete
  22. FATIN MRAZ : ala comelnye Irizz dgr klasik....hihihi

    ReplyDelete
  23. belle: try download pastu dgr... :D

    ReplyDelete
  24. ena: burger tu last2 makan roti asing, tomato asing, daging asing. eheheh

    ReplyDelete
  25. drSinga: i like u. pantas. heheheh

    ReplyDelete
  26. DDrfauziah: betul tu. ini la masanya kita nak berubah selera pula.. :D

    ReplyDelete
  27. DrSinga: akak.....kite mmg sgt suka sg lui! sbb tu taruk no 1 dlm list. heheh. best kan kan kan?

    ReplyDelete
  28. GC: adakah org2 kedah punya taste yg sama? hahaha!!!

    ReplyDelete
  29. h4ni3 : dah tgk...!!!! sambil menganga sebab tak percaya itu mmg lagu lama. hahaha!!!!

    ReplyDelete
  30. en_me: teringat zaman dolu2 la tuh..! heheh

    ReplyDelete
  31. tinailyani : adanya kamu dan ayahandalah yg membuatkan klasik fm terus beroperasi. hahaha

    ReplyDelete
  32. cikLynda: ololo...nanti kite try cari lagu retro version sedey pulak ye... :D

    ReplyDelete
  33. Mr Noble: tapi bila dah tgk rasa mcm tak caya itu suara dia. kih kih kih

    ReplyDelete
  34. amboi..suka debgaq lagu retro! comei la hang fid! hehehehehe

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  35. saya tak dengar radio dan lagu2 tapi ingin tahu jugak, pergi menjenguk ke u-tube..sedap jugak lagu2 tu. terimakaseh kerana mengenalkan lagu2 baru ni. suka pujaaan malaya :)

    ReplyDelete
  36. Drama Mama:
    dengaq sambil golek2 kepala...hahaha

    ReplyDelete
  37. @sahromnasrudin

    Aizat berasal drpd Raub,pahang..sy tau sebab sepupu sy sepupu aizat..

    terdapat byk tmpt yg namanya sg lui ...kalau x silap di Hulu Langat...lagu ini berkisarkan tentang masa lalu yg indah bgnya...lagu ini sgt sentimental dan kena degn jiwa saya tapi knp x menag kat AJL walaupun persembahan lukisan pasir sgt menarik perhatian org ramai..jwpn:lagu tersebut telah dibuat arrangement baru dan pudar sudah keasliannya..

    ReplyDelete
  38. @EE

    awak suke reply komen kat entri lama-lama eh? :D

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D