Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, September 28, 2010

Mari Lihat Benda Hijau

Salvinia auriculata - attractive water plant, breathing happily outside my office
Dah dah la tu...

Lepas seharian bekerja mengadap komputer bertungkus lumus macam lipas kudung sampai bersenteng lengan berblog bekerja...apa kata ambil sedikit je masa untuk melihat keindahan alam. GB senang, keluar je opis segala macam makhluk hijau dan tak hijau boleh GB belek. Kalau ye pun tak hilang stress keje, kurang-kurang boleh penyet-penyet daun kat luar opis tu.

Kawan-kawan pulak tak payah la sampai ke opis GB kalau nak penyet-penyetkan daun. Tepi jalan pun banyak. Tak pun tanam sepasu kecik money plant (Scindapsus aureus)  supaya korang boleh bertukar-tukar udara. Ahhhh nyaman....! Tak susah pun nak dapat. Merata-rata tempat ada. Pandai-pandai la korang kalau nak dapat free. Hihihi...

P/S: Penyet je ok, jangan makan. Cemana-cemana pun takkan jadi ayam penyet punye. Okeh!

34 comments:

  1. tanam sirih pun ok
    busan2 boleh kunyah2 daunnye
    hehe
    :)

    ReplyDelete
  2. ayam penyet tak semua yang sedap! :(

    ReplyDelete
  3. Hijau...
    Penyejuk mata
    Penenang minda

    ReplyDelete
  4. SALAM,
    LF PUN SUKA KEHIJAUAN NI. LAGI SATU, LF SUKA DENGAR BUNYI AIR. KENALAH BUAT MINI AIR TERJUN DI KAWASAN RUMAH.

    ReplyDelete
  5. kalau tengok kacang panjang, aci x???

    ReplyDelete
  6. GB..kat opis akak..memang semuanya hijau...

    ReplyDelete
  7. owh..benda hijau leh segarkan mata..kata orang la..

    ReplyDelete
  8. ayam penyek tak semuanya sedap?

    suri tak pernah makan .. rasa huhu...

    ReplyDelete
  9. hijau baik untuk mata ayam baik utuk perut

    ReplyDelete
  10. Betul, mata yang letih tengok komputer, elok pandang kehijauan. So, lambat rabun, dan mata lambat rosak.

    ReplyDelete
  11. hik
    hik

    penyet-penyet. tu bunyik mcm nk mendera pokok jeh! \m/ aummmm~

    ReplyDelete
  12. gua time kerje kalau letih ngadap pc gua tengok bukit..



    .

    ReplyDelete
  13. chanteknyerr daun mengijo kanns.. nice shot

    ReplyDelete
  14. Thanks for stopping by my blog. I thought I would return the visit and although I only get about one Malay word in 50 (I lived in Indonesia a looooong loooong time ago) your pictures speak for themselves.

    ReplyDelete
  15. ni pokok yang dipandang sebelah mata merayap2 di batang2 pokok tu kan...
    .
    kreatip lah ko...
    :)

    ReplyDelete
  16. alien: kalau kite tanam pun bukan sebab nak mkn, sebab senang nak buat sirih junjung nanti...huuuu~

    ReplyDelete
  17. kakcik: owh, kat mana tu kak? kene warninf sebab taknak kitorg2 ni pun terkene jugak. saya baru mkn kt the curve dgn shah alam sek17 je. nasib baik sedap.

    ReplyDelete
  18. Kuasai minda: dan hijau itu shrek. :)

    ReplyDelete
  19. luahfikiran:
    kalau nak hijau2an dan air terjun mini, nampaknya uncle LF dah landing di blog yg betul...eheheh

    ReplyDelete
  20. makdara TERDIVA:
    aiseymen...panjang mana kacang tu? kihkihkih

    ReplyDelete
  21. kak Erna: waah...kalau cemtu kalah la opis saya. hihii

    ReplyDelete
  22. Azuan: jgn dgr kata org, cuba buat sendiri tgk ......................................................................

    ha amacam? segar tak mata?

    ReplyDelete
  23. suri: ayam penyet ni sebenarnya biasa ja. mungkin lauk nasi campur kat gerai makcik belakang opis suri lgi sedap kot. :)

    ReplyDelete
  24. b.r.u.t.a.l.s.o.l.o:

    uih ckp cemtu terus teringat kepsi!

    dah mcm tagline jadinya. huhu

    ReplyDelete
  25. azieazah: betul2. sayangilah mata kita kan?

    ReplyDelete
  26. BDC: itu lah. kesian jugak. tapi jgn la penyet pucuk. penyek daun yg dah tua. lama2 dia gugur jugak kan. hihihi

    ReplyDelete
  27. -•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•-:
    bukit ada pokok ke bukit gondol?

    ReplyDelete
  28. en_me: hihi...cube2 je. terima kasih ngeee

    ReplyDelete
  29. qaseh: eh, kalau mata hijau tu dak jadi penyakit lain kot. tapi takpe don wori, dokter ramai kat sini. hihihi

    ReplyDelete
  30. Amasc: thanks for the visit. normally my blog is written in malay except for a few entries published previously. but the entries don't necessarily talk about those pics i posted. sometimes they are not related at all. :)

    ReplyDelete
  31. DrSinga: haaa..silap! tapi kite maafkan sbb akak tu dokter. hihihi. itu mmg tumbuhan air la kak...mau ke? ada pasu air kat rumah? :D

    ReplyDelete
  32. heheheheeeeee........
    dah hagak dahhhhh......
    .
    ada!!!
    boleh improvise dari banyak benda!!!!!

    ReplyDelete
  33. DrSinga:
    nak improvise dari apa? huuuu musykil dah ni....

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D