Mahu tahu tentang gadisBunga?

Kengkawan

What makes your day?

Entry tertunggak 1: Pangkor & Taiping. :D
Entry tertunggak 2: Langkawi
Entry tertunggak 3: Kelantan

*

gadisbungablog@gmail.com

NI tabung nak beli senapang~

Facebook Share

Wednesday, July 1, 2009

Cerita Tentang Minggu Terakhir Jun 2009

Michael Jackson...
26/06/2009, Friday
Pagi itu aku baru bangun, mandi, solat, and baru mula mekap. Keluar dari bilik, tiba-tiba emak yg sedang menonton MHI cakap, "Along, Michael Jackson baru meninggal".

Huh! Terkejut rasanya. Rasa takpercaya pun ada. Tapi benda-benda mati ni bukan boleh dibuat bergurau.

Dan kemudian sewaktu sedang mekap, aku dengar dengan telinga sendiri melalui berita kat TV, dia memang betul2 dah meninggal.

Lepas tu, perasaan aku jadi lain. Secara seriosa, aku bukan la peminat fanatik Michael Jackson a.k.a Jacko tu. Lagu dia pun aku x hafal. Ade la yg aku tahu, tapi bukan semua. Tapi berita kematian seorang Jackson tu buat aku sedar sesuatu...

Sepanjang perjalanan ke ofis, semua stesen radio hanya bercakap tentang Jacko, dan pasang lagu2 Jacko. Sampai satu lagu ni, tanpa sedar air mata aku menitis. "You Are Not Alone". Lagu dengan lirik global yg sangat tepat dgn situasi ketika itu, ketika seluruh dunia hanya memperkatakan tentang pemergian Jacko. Dan akhirnya aku turut menangis...

Kematian Jacko membuka mata aku tentang betapa istimewanya beliau. Betapa banyak lagu-lagu yang bertemakan cintakan dunia dan keamanan telah dinyanyikannya. Betapa lagu-lagu bertema global itu bisa menyentuh jiwa dunia yang ketika itu sedang menangis hiba. Dan betapa bisa akhirnya lagu yang sama menyentuh jiwa aku ketika itu. Dan aku pun turut menangis...

"You Are Not Alone, Earth Song, Heal The World,
One Day In Your Life, We Are The World"

These...and many more...are the legacies of Michael Jackson. Suddenly, i'm missing him.

Michael Scofield...
29/06/2009, Monday
The most awaited Monday night ever is eventually here. Finally, Prison Break has come to the end. Finally, I have to let him go. Finally, I have to just accept it that my Monday nights will never ever be the same again.

Watching this final episode quietly, silently....is very not me. But this time unintentionally it just happened. Perhaps because I have read the final episode recap in the internet a month ago. Perhaps because I already knew how the series end. But most probably because I just want to enjoy my most meaningful Monday night show without distraction, because after this there will be no more Prison Break, there will be no more Scofield. And because I need the most comfortable space to cry when Scofield finally died. To let my tears flow down my cheeks when he had bleeding nose and when he said 'I love you' to Sarah shortly after.

Yes, Scofield finally died...

After four years imprisoned by Prison Break, I finally got my prison broken. Sigh....

Office...30/06/2009
Kaki kipas memang ada di mana2. Golongan ini biasanya suke menyibuk, berlagak pandai, tapi bila silap, bila kantoi..terus diam macam tikus. Ntah hape2!

Malang sikit hari ni bila kerja yang aku buat ade pulak kaki kipas yg masuk campur. Sebab dia dah senior, dah aku pulak baru masuk, aku malas nak cakap banyak. Buat aje la. Memang dalam hati sakit, tapi malas nak gaduh.

Yang pelik, bile bos masuk, dia nampak design yang dah lari konsep akibat campur tangan si kaki kipas, tapi dia diam aje. Pelik...tapi, tu dia punya pasal. Dia pun terus ambik drawing dan pegi meeting...

Tapi akhirnya bila dia balik ke ofis semula, dia cakap client mengamuk and marah2. Punca...design tak ikut kehendak si client. Bile check balik, yang buat si client ni hangin sumenye additional stuff yang si kaki kipas tu suruh tambah. Aku yang dah memang hangin since pagi terus cakap yang sebenarnya. Itu semua bukan keje aku. Keje si kaki kipas. Bos pun tak berani nak cakap ape2 sebab dia ada pagi tadi masa si kaki kipas tu tgh duk menyibuk. Yang efek? Bos and aku. Bos kene marah dgn client, aku lak kene amend balik drawing tu dan kene siap sebelum pukul 10 pagi berikutnya.

Ok fine..aku amend. Tapi kali ni kalau si kaki kipas tu nak memandai lagi...boleh go to hell! Aku siapkan amendment tu sebelum balik, pada hari yang sama. Tapi...walaupun tangan aku rancak menyiapkan kerja, hati aku tetap rasa bengang sangat2. Dan akhirnya aku luahkan kegeraman kat facebook. Um, risky, tapi aku puas hati! Boleh jadi therapy juga buat macam tu...huhu! Aku nekad, besok pagi kalau dia nak komplen kerja aku dan suruh amend ape2, aku akan buat bodo je. (And i did it succesfully...yay to me!)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...