Mahu tahu tentang gadisBunga?

Kengkawan

What makes your day?

Entry tertunggak 1: Pangkor & Taiping. :D
Entry tertunggak 2: Langkawi
Entry tertunggak 3: Kelantan

*

gadisbungablog@gmail.com

NI tabung nak beli senapang~

Facebook Share

Friday, June 19, 2009

Cerita Tentang Minum petang di laman ofis

Jumaat, 19/6/09, 4 ptg
Hari malas. Hari sangap. Keje byk, tp otak dah x boleh bergerak lagi dah. Nasib baik ade kettle yg bos baru beli...boleh masak air and buat coffee. Biskut pun ade, bole mkn cicah kopi. Nyum! Asma pun ade bawak serdak biskut famos amos dia..boleh tumpang sekaki. Kihkih!! And paling best, lepas air dah siap 3 mug, kitorg angkut sume makanan and mkn kat luar opis...huh! Siyes environment friendly lah kitorg ni...


Kebetulan kat luar sana ade garden table and chair, mmg purposenye utk kitorg lepak sambil bfast atau tea lah. Best! Mcm kat taman mana2 pulak. Siap ade background pokok2 hijau dan bunyi air kecepush kecepush!! Pendek kata, mmg rejuvenating abis la. Haha...ok la tu. We deserve it what...keje dah buat sepenuh hati...bos pun gembire project byk masuk....so apa salahnye kitorg take a break sekejap while enjoying the nature...muehehe! Siap bergambar sakan lagi memasing...just amik kesempatan sementara cuaca tgh cantik.... hari2 lain biasanya hujan la..gelap la..atau pun mmg x sempat langsung...atau malas nak buat kopi. :p

Tapi tgh syok2 duduk kat luar...bos pulak sampai. Adeh! Bertempiaran tiga2 org lari sambil mengangkut tin biskut and mug memasing...takut bos nampak. Hahaha! Tapi takpe, next week kitorg minum kat luar lagi. In fact, hari2 pun boleh, ye lah..ni kan ofis kitorg! Anytime also can! Haha!!!

Thursday, June 18, 2009

Cerita Tentang Traffic Jam di KL on 18/6/2009

Bangun pagi tadi mcm biasa je...

But since the breakfast date planned was postponed to lunch hour, I planned to go to work a bit later than usual. Sebab everyday pun dah sampai ofis sejam awal...so apa salahnye lambatkan sikit. Boleh apply mekap slow2....tak payah rushing.

And at least I can prepare my own nescafe this morning instead of mintak mak buatkan...hihi.. Another reason why I wanted to make it a bit late...sebab minyak dah nak abis. Since semlm lagi. Dah kuning pun. So aku fikir kalau lambat sikit mungkin jalan pun kurang jem, so minyak save sikit... Ye lah...2-3 hari ni kuar awal pun tapi asyik sangkut kat jam yg tersangat teruk. Lagipun saje nak test tgk sejauh mana kete tu boleh jalan dgn keadaan minyak yg dah kuning cemtu. Memang saje cari penyakit sebenarnye...dibuatnye tetibe tersadai tgh jln?

Tapi takpe...aku akan analyze dulu jln..kalo nmpak jam, aku isi la kat Petronas lepas Airport Subang tu dulu... Sume ni aku fikir2 masa tgh mekap..pakai shawl...etc. Sudahnye...kul 8.15 baru la aku kuar umah (instead of 7.30 hari lain).

Ok. Kuar dari Kg Subang, kat traffic light tu nampak cam byk kete, tp normal la tu. Aku pun teruskan. Sampai simpang ke airport, mcm biasa juga. Aku pun rasa senang hati. Kalau mcm ni x payah la singgah Petronas tu. Dekat area Terminal 3 pun mcm selalu..sangkut2...tapi bergerak juga. Bila dah lepas dari area tu, perjalanan dah lancar. Dan aku yakin kt depan2 nanti pun akan lancar juga sampai la ke Federal Hiway. So aku pun dgn konfiden melepasi Petronas..huhu. Aku punye aim cuma nak minimise the fuel usage...so pagi tadi aku x speeding mcm selalu. Drive steady je...kalau terpaksa break, aku tukar lane, pastu masuk balik lane tadi. Sebab nak jimatkan fuel...

Tetibe bile sampai je kat flyover lepas dari Petronas tu...ha....amik ko...jam! Mana penah jam kat situ sebelum ni! kalau kat situ kete dah kene break and merangkak2...mmg jam teruk betul lah tu. Sebab mmg kat situ x pernah jam langsung! (ataupun mmg jam cume sebelum ni kan aku kuar umah kul 7.30....) Aku dah gabra. Terus masuk susur ke Ara Damansara dgn harapan kurang sangkut kt situ...cume kene tempuh traffic light je la. Sekali lagi teruk daa....teruk giler! Aduh..cemana ni? Muke aku dah berkerut2 memikir...dgr fly.fm pun dah x enjoy mcm selalu. Kalu hari lain aku belasah ketawa sorg2 sbb Pagi Show punye topic biasanya mmg kelakar giler! Tapi hari ni......hu...mana taknye...Petronas dah lepas, minyak dah kuning lama dah...bile tekan pun dah rasa sangkut2. Uish...ni kalau dibuatnye terberenti tgh jalan ni mmg naya la.

Terus aku fikir backup plan...just in case betul2 tersadai. Sape aku nak call ek? Ayah la kot..sbb ayah kat airport je. N lagipun ayah naik motor. Boleh mencilok. Tapi kalau ayah x angkat fon cemane? Ok..nak call sape lagi ek? Adik aku? Huh...boleh harap ke? Lagipun dia kat cheras laaa....lagi masak nak dtg sini semata2 nak hantarkan minyak kat along nye yg tersadai.. Ok...so sape lagi yg aku boleh call? Mula la terfikir2 nama2 yg berpotensi...A..B...C...D...E...

Akhirnye sampai la ke susur kuar ke fed hiway....lama gak sangkut kat jam tu. Dah la tadi jam dah teruk sgt dah...masuk federal hiway sama jugak...jam! Adui...nak nangis rasanya. Psychologically aku rasa kete aku dah sangkut2..ke mmg betul sangkut2?

Hihi... Takpe..vision...nak jadi ape pun...biar bagi aku sampai opis dulu. Alhamdulillah...lepas sikit dari Avon tu...jalan dah ok sikit. Kete still byk la..tapi at least aku dah x payah tekan break..pastu tekan minyak...pastu tekan break and tekan minyak lagi.....fuh! Lega... And akhirnya....tepat kul 9.10 minit pagi...aku pun selamat sampai di depan opis. Time tu tekan minyak pun rasa dah boleh nak pegi dah. Stress pulak aku sbb terpaksa slow down and biar BMW kat belakang aku mengekor sambil drivernye menahan sabar sebab kete purple kat depan dia lembab sgt. Takpe my purple darling...before balik malam ni aku bagi minum dulu. Sian diye kene bawak aku tapi aku tak kasi minum. Kihkih...

BMW...jgn marah ek... Lepas dah isi minyak kang kite race ok. Huhu!

Wednesday, June 17, 2009

Cerita Tentang 10th Friendship Anniversary

Specially Dedicated to my Bestie

15/6/1999, 10 years ago...
We met. Location...Matriculation Centre, International Islamic University Malaysia. We shook hands and became friends on that very first day, without even realised that we were also dorm mates. Time passed by...taaruf week was over, and we were placed in the same arabic class for that semester. Our different attitude made our friendship started and grew. U were so silent, mysterious looking girl, but I was so talkative, like nothing in this world are secrets to me. But we turned the differences to become positively colourful for us. We complement each other's differences and learnt a lot from each other. We hung out together (remember 1Utama and Barn Thai...our fav hangout spot?), had fun, shared our secrets, our ups and downs, even shared the tears together. We met and knew each other's family members and regard them as our own...how sweet! And before the matric ended, we became BESTFRIENDS

Main Campus, Gombak... U were the architect and I was the landscape architect. So guess what bestfriends from two different courses can do? We LEARNT! Until finally U can memorize as much plant scientific names as I did. And how about me working in an architecture firm right after graduated as a Landscape Architecture bachelor? Weird, wasn't it? But if it's not because of U, I don't think that any architect's firm would consider hiring me working with them.

Remember how we went to holidays, bagpacked, and had fun together? And do U remember accompanied me to PD and Ayer Keroh PLKN camp just to help me to complete my Topical Study, without having any idea of what will we face and we just did it instinctively? Plus so many other things that sometimes were stupidly done but we learnt from the mistakes? Until finally we both graduated , got a job, and living in the real life with so much more things to learn. 

*

So we started our life outside the campus...facing the real world together. Facing the truth of the real world together...remember what we found? Bad people...cheaters...snatch thieves...house breaker...(and i lost my laptop, phone...etc...sedey..) And the best part is, whatever happened, we faced it together. We NEVER leave each other to face any trouble alone. We just can't. But we still RESPECT each other's individuality...privacy...space...life! We just fit each other...perfectly!

15/6/2009...present... 10 years later...U are already happily married. And I am still walking calmly...but deep inside is hoping that someone whom I'll call soulmate will appear and erase my 'single' title. Yes, we have our own life to live on anyway. I am not that talkative anymore...but U talk more than me now. We have career that fits our interests, have a life as we always desired, and own some little precious thing that can make us proud...we are far different than what we were 10 years ago. But one good thing about us still remains unchanged....we are still BESTFRIENDS.. dunia akhirat. InsyaAllah.
Dear Fatin, Happy 10th Friendship Anniversary.
My wish is that our friendship will remains unchanged.
My wish is that our friendship can contribute something to anything...anything! Amin...

Monday, June 1, 2009

Cerita Tentang Ceritera Weekend

Weekend aku...hm...not bad.

Balik kedah dgn parents sebab nak sewakan umah kat somebody. Penat sikit sbb asyik drive and kene kemas umah, packing barang and angkut sume ke umah mak ngah. Tumpang jap umah dia since tak boleh nak angkut sume balik subang. Mak ngah pun x kisah sbb umah dia mmg besar pun and dia pun bukan orang asing....er...kitorg yg bukan org asing.

Hihi.. Tapi ape yg best pasal citer aku ni ek? Umah mak ngah aku la...best giler! Umah dia kat area sawah padi. Sesampai je kitorg kat umah dia (lebih kurang kul 12 tgh hari), aku terpegun tgk scene sawah padi hijau dgn background Gunung Jerai yang tersergam, berbumbungkan langit biru cerah berawan putih... Huh..walla!!!!

Ish..ape aku ni.. Subhanallah!!! Cantik yg teramat!!! Mmg sgt2 kene la timing kitorg...aku x boleh nak describe lelebih sbb scenery tu terlalu indah..terlalu heaven...aku kene buktikan dgn gambo yg aku snap masa tu. Tp belum upload lagi sbb camera aku punye usb cable dah hilang..so kene sabar jap. Tp seriously, kalau aku ade DSLR time tu...mau hitam burn kulit aku sbb asyik snap sana snap sini. Terlalu cantik x terkata....

Pastu ape lagi...aku dgn ayah pun posing aaa. Aku adjust kete sikit so that the angle looks nice in camera, and then..snap! Snap! And snap! With the help of right amount of sun and and sun angle yang baik hati, muke aku yg x bape jelita ni pun jadi jelita. Hahaha!!! Ditambah pulak composition aku yg pakai earth colour clothing plus my purple sunglasses, kete purple aku yg jelita, sawah hijau yg memukau, Gunung Jerai yg gagah perkasa, dan langit biru yang membelai...huh...what can i say?

Speechless...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...