Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, June 18, 2009

Cerita Tentang Traffic Jam di KL on 18/6/2009

Bangun pagi tadi mcm biasa je...

But since the breakfast date planned was postponed to lunch hour, I planned to go to work a bit later than usual. Sebab everyday pun dah sampai ofis sejam awal...so apa salahnye lambatkan sikit. Boleh apply mekap slow2....tak payah rushing.

And at least I can prepare my own nescafe this morning instead of mintak mak buatkan...hihi.. Another reason why I wanted to make it a bit late...sebab minyak dah nak abis. Since semlm lagi. Dah kuning pun. So aku fikir kalau lambat sikit mungkin jalan pun kurang jem, so minyak save sikit... Ye lah...2-3 hari ni kuar awal pun tapi asyik sangkut kat jam yg tersangat teruk. Lagipun saje nak test tgk sejauh mana kete tu boleh jalan dgn keadaan minyak yg dah kuning cemtu. Memang saje cari penyakit sebenarnye...dibuatnye tetibe tersadai tgh jln?

Tapi takpe...aku akan analyze dulu jln..kalo nmpak jam, aku isi la kat Petronas lepas Airport Subang tu dulu... Sume ni aku fikir2 masa tgh mekap..pakai shawl...etc. Sudahnye...kul 8.15 baru la aku kuar umah (instead of 7.30 hari lain).

Ok. Kuar dari Kg Subang, kat traffic light tu nampak cam byk kete, tp normal la tu. Aku pun teruskan. Sampai simpang ke airport, mcm biasa juga. Aku pun rasa senang hati. Kalau mcm ni x payah la singgah Petronas tu. Dekat area Terminal 3 pun mcm selalu..sangkut2...tapi bergerak juga. Bila dah lepas dari area tu, perjalanan dah lancar. Dan aku yakin kt depan2 nanti pun akan lancar juga sampai la ke Federal Hiway. So aku pun dgn konfiden melepasi Petronas..huhu. Aku punye aim cuma nak minimise the fuel usage...so pagi tadi aku x speeding mcm selalu. Drive steady je...kalau terpaksa break, aku tukar lane, pastu masuk balik lane tadi. Sebab nak jimatkan fuel...

Tetibe bile sampai je kat flyover lepas dari Petronas tu...ha....amik ko...jam! Mana penah jam kat situ sebelum ni! kalau kat situ kete dah kene break and merangkak2...mmg jam teruk betul lah tu. Sebab mmg kat situ x pernah jam langsung! (ataupun mmg jam cume sebelum ni kan aku kuar umah kul 7.30....) Aku dah gabra. Terus masuk susur ke Ara Damansara dgn harapan kurang sangkut kt situ...cume kene tempuh traffic light je la. Sekali lagi teruk daa....teruk giler! Aduh..cemana ni? Muke aku dah berkerut2 memikir...dgr fly.fm pun dah x enjoy mcm selalu. Kalu hari lain aku belasah ketawa sorg2 sbb Pagi Show punye topic biasanya mmg kelakar giler! Tapi hari ni......hu...mana taknye...Petronas dah lepas, minyak dah kuning lama dah...bile tekan pun dah rasa sangkut2. Uish...ni kalau dibuatnye terberenti tgh jalan ni mmg naya la.

Terus aku fikir backup plan...just in case betul2 tersadai. Sape aku nak call ek? Ayah la kot..sbb ayah kat airport je. N lagipun ayah naik motor. Boleh mencilok. Tapi kalau ayah x angkat fon cemane? Ok..nak call sape lagi ek? Adik aku? Huh...boleh harap ke? Lagipun dia kat cheras laaa....lagi masak nak dtg sini semata2 nak hantarkan minyak kat along nye yg tersadai.. Ok...so sape lagi yg aku boleh call? Mula la terfikir2 nama2 yg berpotensi...A..B...C...D...E...

Akhirnye sampai la ke susur kuar ke fed hiway....lama gak sangkut kat jam tu. Dah la tadi jam dah teruk sgt dah...masuk federal hiway sama jugak...jam! Adui...nak nangis rasanya. Psychologically aku rasa kete aku dah sangkut2..ke mmg betul sangkut2?

Hihi... Takpe..vision...nak jadi ape pun...biar bagi aku sampai opis dulu. Alhamdulillah...lepas sikit dari Avon tu...jalan dah ok sikit. Kete still byk la..tapi at least aku dah x payah tekan break..pastu tekan minyak...pastu tekan break and tekan minyak lagi.....fuh! Lega... And akhirnya....tepat kul 9.10 minit pagi...aku pun selamat sampai di depan opis. Time tu tekan minyak pun rasa dah boleh nak pegi dah. Stress pulak aku sbb terpaksa slow down and biar BMW kat belakang aku mengekor sambil drivernye menahan sabar sebab kete purple kat depan dia lembab sgt. Takpe my purple darling...before balik malam ni aku bagi minum dulu. Sian diye kene bawak aku tapi aku tak kasi minum. Kihkih...

BMW...jgn marah ek... Lepas dah isi minyak kang kite race ok. Huhu!

6 comments:

  1. eleh.. akak nak cari reason tanak datang keje erk.. hikhik nanti boss tanya, ley cakap minyak kete abish.. hikhik..joking~

    ReplyDelete
  2. hihi...tuh la...tapi kete tu paksa diri gak bawak akak sampai ke opis walaupun dah tersengguk2...haruuu....

    ReplyDelete
  3. fid..emm kl kans..jam tu perkara yg sukar dielakkan..n ko jgn merempit tau..heheh

    ReplyDelete
  4. pe cer nih.. kete purple nak race BM ni..hehe
    ... apa yg awk buat tuh sgt2 lah x bagus utk kesihatan both u n ur 'purple darling'..len kali kalo nak wat gak.. sy x tau ler.. jgn dail no sy dah.. kang die jawab.. 'no yang anda dail pun x cukup petrol'..kui kui kui... ; P

    ReplyDelete
  5. kihkih...saya tau awak takkan ckp cemtu...abis2 pun dia akan ckp...'no yg anda dial...bukannya nombor telefon.."..hihi!!

    ReplyDelete
  6. hehehehheeh..... blajar dari kesilapan.... lainkali bawak kenderaan yg tak guna petrol.....

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D