Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, October 30, 2009

WANITA BIASA writes about umm….movie? - Episode 1

When I started to write this, none of my intention is to become a movie critic or to publish my article for public reading. In fact, this is merely a personal opinion of an amateur in film industry. This is more about sharing. About the movies I watched and loved, throughout my entire life, so far.

 To be frank, I am not really a movie enthusiast. But I do watch movies every now and then. In the cinemas, dvds, Astro.

I am a bit choosy when it comes to what type of movies to watch. But I do have my personal favourites. I enjoyed good movies and will watch them repeatedly, especially if they are exceptionally good. But sometimes, luck was just not on my side. I have to admit that some of the movies I watched were just rubbish. Crap. Wasted my time and my money.

 So I became selective. Easier on my time and my money.

Since I don’t have (yet) a movie buddy, I always missed, and almost missed the good movies that I wanted to watch. I still remember how some of the movies I watched had effected my life. How some of the movies tickled my creativity and imaginations…and even effected some of my decisions in some matters. And by watching movies, I sometimes even got to realize about some finer and more delicate side of myself.

My style of movie watching: I cry, a lot! So expect me to bring lots of tissues every time I go to cinema. And don’t be surprised if you catch me crying while watching Transformers! My choice would usually go to inspirational movies, fantasy films, and differently original movies. I do appreciate intelligent movies like Forrest Gump and Anak Halal, and Shawshank Redemption, and Cinta. I watched these movies more than twice. Of course, one can say the main reason I watched the abovementioned movies are because of Maya Karin and Tom Hanks and Tim Robbins and Kabir Bhatia. Who doesn’t? But hey, I would never want to watch Duyung again even Maya Karin is in. Got what I mean now?

 In the next episodes, I will share more on what movies I really love which had actually affected my years as a kid, teenager, and a grown up.

Thursday, October 29, 2009

Under Construction

Today I'm feeling a bit 'up'. Feels like just gathered a spirit from somewhere. I woke up early, smiling, and immediately planned of what I supposed to do today. And I managed to make my boss and my clients happy today. As a result, I am back to blogging arena (but after I finished up my works, of course!). Updating the look of my blog make it lost some of it's elements, but it's ok. It's like wrapping my storybook with a new wrapper. But still, it's under construction. Not yet finished. Because blogging is not my job. I'll come back for more. :)

Wednesday, October 28, 2009

Kosong

Selasa, 28 Oktober, 2009
Lokasi: Pejabat, Taman Desa
Cuaca: Mendung
Mode: Sedang bekerja
Mood: Malas

Hari Rabu minggu terakhir bulan oktober. Aku ada kerja, dan aku buat kerja, tapi 90% dari masa itu diselangi dengan Facebook, Twitter, Blog, Friendster, dan mengedit gambar di photoshop. Memang aku tidak boleh dipaksa untuk menyiapkan kerja hari ini. Sesekali apabila radio memainkan lagu kegemaran, aku ikut bernyanyi. Tetapi sebenarnya aku kosong.

Life is to cherish...Not to regret

Approaching 2010, but I still want my 2009 to be my better year.... Because my last year was plain...less meaningful in my real meaning of 'meaningful'. I got stuck in my job, and my love line was stupidly going nowhere. Yeah, I still managed to meet new people and went out for a few dates...but I still felt stupid about it. And even worse, I still can laugh my heart out just to please the fake outer me and the people around me, without even trying my best to express what I really felt and what exactly I wanted to do...again..another stupidity of mine.

Wednesday, July 1, 2009

Cerita Tentang Minggu Terakhir Jun 2009

Michael Jackson...
26/06/2009, Friday
Pagi itu aku baru bangun, mandi, solat, and baru mula mekap. Keluar dari bilik, tiba-tiba emak yg sedang menonton MHI cakap, "Along, Michael Jackson baru meninggal".

Huh! Terkejut rasanya. Rasa takpercaya pun ada. Tapi benda-benda mati ni bukan boleh dibuat bergurau.

Dan kemudian sewaktu sedang mekap, aku dengar dengan telinga sendiri melalui berita kat TV, dia memang betul2 dah meninggal.

Lepas tu, perasaan aku jadi lain. Secara seriosa, aku bukan la peminat fanatik Michael Jackson a.k.a Jacko tu. Lagu dia pun aku x hafal. Ade la yg aku tahu, tapi bukan semua. Tapi berita kematian seorang Jackson tu buat aku sedar sesuatu...

Sepanjang perjalanan ke ofis, semua stesen radio hanya bercakap tentang Jacko, dan pasang lagu2 Jacko. Sampai satu lagu ni, tanpa sedar air mata aku menitis. "You Are Not Alone". Lagu dengan lirik global yg sangat tepat dgn situasi ketika itu, ketika seluruh dunia hanya memperkatakan tentang pemergian Jacko. Dan akhirnya aku turut menangis...

Kematian Jacko membuka mata aku tentang betapa istimewanya beliau. Betapa banyak lagu-lagu yang bertemakan cintakan dunia dan keamanan telah dinyanyikannya. Betapa lagu-lagu bertema global itu bisa menyentuh jiwa dunia yang ketika itu sedang menangis hiba. Dan betapa bisa akhirnya lagu yang sama menyentuh jiwa aku ketika itu. Dan aku pun turut menangis...

"You Are Not Alone, Earth Song, Heal The World,
One Day In Your Life, We Are The World"

These...and many more...are the legacies of Michael Jackson. Suddenly, i'm missing him.

Michael Scofield...
29/06/2009, Monday
The most awaited Monday night ever is eventually here. Finally, Prison Break has come to the end. Finally, I have to let him go. Finally, I have to just accept it that my Monday nights will never ever be the same again.

Watching this final episode quietly, silently....is very not me. But this time unintentionally it just happened. Perhaps because I have read the final episode recap in the internet a month ago. Perhaps because I already knew how the series end. But most probably because I just want to enjoy my most meaningful Monday night show without distraction, because after this there will be no more Prison Break, there will be no more Scofield. And because I need the most comfortable space to cry when Scofield finally died. To let my tears flow down my cheeks when he had bleeding nose and when he said 'I love you' to Sarah shortly after.

Yes, Scofield finally died...

After four years imprisoned by Prison Break, I finally got my prison broken. Sigh....

Office...30/06/2009
Kaki kipas memang ada di mana2. Golongan ini biasanya suke menyibuk, berlagak pandai, tapi bila silap, bila kantoi..terus diam macam tikus. Ntah hape2!

Malang sikit hari ni bila kerja yang aku buat ade pulak kaki kipas yg masuk campur. Sebab dia dah senior, dah aku pulak baru masuk, aku malas nak cakap banyak. Buat aje la. Memang dalam hati sakit, tapi malas nak gaduh.

Yang pelik, bile bos masuk, dia nampak design yang dah lari konsep akibat campur tangan si kaki kipas, tapi dia diam aje. Pelik...tapi, tu dia punya pasal. Dia pun terus ambik drawing dan pegi meeting...

Tapi akhirnya bila dia balik ke ofis semula, dia cakap client mengamuk and marah2. Punca...design tak ikut kehendak si client. Bile check balik, yang buat si client ni hangin sumenye additional stuff yang si kaki kipas tu suruh tambah. Aku yang dah memang hangin since pagi terus cakap yang sebenarnya. Itu semua bukan keje aku. Keje si kaki kipas. Bos pun tak berani nak cakap ape2 sebab dia ada pagi tadi masa si kaki kipas tu tgh duk menyibuk. Yang efek? Bos and aku. Bos kene marah dgn client, aku lak kene amend balik drawing tu dan kene siap sebelum pukul 10 pagi berikutnya.

Ok fine..aku amend. Tapi kali ni kalau si kaki kipas tu nak memandai lagi...boleh go to hell! Aku siapkan amendment tu sebelum balik, pada hari yang sama. Tapi...walaupun tangan aku rancak menyiapkan kerja, hati aku tetap rasa bengang sangat2. Dan akhirnya aku luahkan kegeraman kat facebook. Um, risky, tapi aku puas hati! Boleh jadi therapy juga buat macam tu...huhu! Aku nekad, besok pagi kalau dia nak komplen kerja aku dan suruh amend ape2, aku akan buat bodo je. (And i did it succesfully...yay to me!)

Friday, June 19, 2009

Cerita Tentang Minum petang di laman ofis

Jumaat, 19/6/09, 4 ptg
Hari malas. Hari sangap. Keje byk, tp otak dah x boleh bergerak lagi dah. Nasib baik ade kettle yg bos baru beli...boleh masak air and buat coffee. Biskut pun ade, bole mkn cicah kopi. Nyum! Asma pun ade bawak serdak biskut famos amos dia..boleh tumpang sekaki. Kihkih!! And paling best, lepas air dah siap 3 mug, kitorg angkut sume makanan and mkn kat luar opis...huh! Siyes environment friendly lah kitorg ni...


Kebetulan kat luar sana ade garden table and chair, mmg purposenye utk kitorg lepak sambil bfast atau tea lah. Best! Mcm kat taman mana2 pulak. Siap ade background pokok2 hijau dan bunyi air kecepush kecepush!! Pendek kata, mmg rejuvenating abis la. Haha...ok la tu. We deserve it what...keje dah buat sepenuh hati...bos pun gembire project byk masuk....so apa salahnye kitorg take a break sekejap while enjoying the nature...muehehe! Siap bergambar sakan lagi memasing...just amik kesempatan sementara cuaca tgh cantik.... hari2 lain biasanya hujan la..gelap la..atau pun mmg x sempat langsung...atau malas nak buat kopi. :p

Tapi tgh syok2 duduk kat luar...bos pulak sampai. Adeh! Bertempiaran tiga2 org lari sambil mengangkut tin biskut and mug memasing...takut bos nampak. Hahaha! Tapi takpe, next week kitorg minum kat luar lagi. In fact, hari2 pun boleh, ye lah..ni kan ofis kitorg! Anytime also can! Haha!!!

Thursday, June 18, 2009

Cerita Tentang Traffic Jam di KL on 18/6/2009

Bangun pagi tadi mcm biasa je...

But since the breakfast date planned was postponed to lunch hour, I planned to go to work a bit later than usual. Sebab everyday pun dah sampai ofis sejam awal...so apa salahnye lambatkan sikit. Boleh apply mekap slow2....tak payah rushing.

And at least I can prepare my own nescafe this morning instead of mintak mak buatkan...hihi.. Another reason why I wanted to make it a bit late...sebab minyak dah nak abis. Since semlm lagi. Dah kuning pun. So aku fikir kalau lambat sikit mungkin jalan pun kurang jem, so minyak save sikit... Ye lah...2-3 hari ni kuar awal pun tapi asyik sangkut kat jam yg tersangat teruk. Lagipun saje nak test tgk sejauh mana kete tu boleh jalan dgn keadaan minyak yg dah kuning cemtu. Memang saje cari penyakit sebenarnye...dibuatnye tetibe tersadai tgh jln?

Tapi takpe...aku akan analyze dulu jln..kalo nmpak jam, aku isi la kat Petronas lepas Airport Subang tu dulu... Sume ni aku fikir2 masa tgh mekap..pakai shawl...etc. Sudahnye...kul 8.15 baru la aku kuar umah (instead of 7.30 hari lain).

Ok. Kuar dari Kg Subang, kat traffic light tu nampak cam byk kete, tp normal la tu. Aku pun teruskan. Sampai simpang ke airport, mcm biasa juga. Aku pun rasa senang hati. Kalau mcm ni x payah la singgah Petronas tu. Dekat area Terminal 3 pun mcm selalu..sangkut2...tapi bergerak juga. Bila dah lepas dari area tu, perjalanan dah lancar. Dan aku yakin kt depan2 nanti pun akan lancar juga sampai la ke Federal Hiway. So aku pun dgn konfiden melepasi Petronas..huhu. Aku punye aim cuma nak minimise the fuel usage...so pagi tadi aku x speeding mcm selalu. Drive steady je...kalau terpaksa break, aku tukar lane, pastu masuk balik lane tadi. Sebab nak jimatkan fuel...

Tetibe bile sampai je kat flyover lepas dari Petronas tu...ha....amik ko...jam! Mana penah jam kat situ sebelum ni! kalau kat situ kete dah kene break and merangkak2...mmg jam teruk betul lah tu. Sebab mmg kat situ x pernah jam langsung! (ataupun mmg jam cume sebelum ni kan aku kuar umah kul 7.30....) Aku dah gabra. Terus masuk susur ke Ara Damansara dgn harapan kurang sangkut kt situ...cume kene tempuh traffic light je la. Sekali lagi teruk daa....teruk giler! Aduh..cemana ni? Muke aku dah berkerut2 memikir...dgr fly.fm pun dah x enjoy mcm selalu. Kalu hari lain aku belasah ketawa sorg2 sbb Pagi Show punye topic biasanya mmg kelakar giler! Tapi hari ni......hu...mana taknye...Petronas dah lepas, minyak dah kuning lama dah...bile tekan pun dah rasa sangkut2. Uish...ni kalau dibuatnye terberenti tgh jalan ni mmg naya la.

Terus aku fikir backup plan...just in case betul2 tersadai. Sape aku nak call ek? Ayah la kot..sbb ayah kat airport je. N lagipun ayah naik motor. Boleh mencilok. Tapi kalau ayah x angkat fon cemane? Ok..nak call sape lagi ek? Adik aku? Huh...boleh harap ke? Lagipun dia kat cheras laaa....lagi masak nak dtg sini semata2 nak hantarkan minyak kat along nye yg tersadai.. Ok...so sape lagi yg aku boleh call? Mula la terfikir2 nama2 yg berpotensi...A..B...C...D...E...

Akhirnye sampai la ke susur kuar ke fed hiway....lama gak sangkut kat jam tu. Dah la tadi jam dah teruk sgt dah...masuk federal hiway sama jugak...jam! Adui...nak nangis rasanya. Psychologically aku rasa kete aku dah sangkut2..ke mmg betul sangkut2?

Hihi... Takpe..vision...nak jadi ape pun...biar bagi aku sampai opis dulu. Alhamdulillah...lepas sikit dari Avon tu...jalan dah ok sikit. Kete still byk la..tapi at least aku dah x payah tekan break..pastu tekan minyak...pastu tekan break and tekan minyak lagi.....fuh! Lega... And akhirnya....tepat kul 9.10 minit pagi...aku pun selamat sampai di depan opis. Time tu tekan minyak pun rasa dah boleh nak pegi dah. Stress pulak aku sbb terpaksa slow down and biar BMW kat belakang aku mengekor sambil drivernye menahan sabar sebab kete purple kat depan dia lembab sgt. Takpe my purple darling...before balik malam ni aku bagi minum dulu. Sian diye kene bawak aku tapi aku tak kasi minum. Kihkih...

BMW...jgn marah ek... Lepas dah isi minyak kang kite race ok. Huhu!

Wednesday, June 17, 2009

Cerita Tentang 10th Friendship Anniversary

Specially Dedicated to my Bestie

15/6/1999, 10 years ago...
We met. Location...Matriculation Centre, International Islamic University Malaysia. We shook hands and became friends on that very first day, without even realised that we were also dorm mates. Time passed by...taaruf week was over, and we were placed in the same arabic class for that semester. Our different attitude made our friendship started and grew. U were so silent, mysterious looking girl, but I was so talkative, like nothing in this world are secrets to me. But we turned the differences to become positively colourful for us. We complement each other's differences and learnt a lot from each other. We hung out together (remember 1Utama and Barn Thai...our fav hangout spot?), had fun, shared our secrets, our ups and downs, even shared the tears together. We met and knew each other's family members and regard them as our own...how sweet! And before the matric ended, we became BESTFRIENDS

Main Campus, Gombak... U were the architect and I was the landscape architect. So guess what bestfriends from two different courses can do? We LEARNT! Until finally U can memorize as much plant scientific names as I did. And how about me working in an architecture firm right after graduated as a Landscape Architecture bachelor? Weird, wasn't it? But if it's not because of U, I don't think that any architect's firm would consider hiring me working with them.

Remember how we went to holidays, bagpacked, and had fun together? And do U remember accompanied me to PD and Ayer Keroh PLKN camp just to help me to complete my Topical Study, without having any idea of what will we face and we just did it instinctively? Plus so many other things that sometimes were stupidly done but we learnt from the mistakes? Until finally we both graduated , got a job, and living in the real life with so much more things to learn. 

*

So we started our life outside the campus...facing the real world together. Facing the truth of the real world together...remember what we found? Bad people...cheaters...snatch thieves...house breaker...(and i lost my laptop, phone...etc...sedey..) And the best part is, whatever happened, we faced it together. We NEVER leave each other to face any trouble alone. We just can't. But we still RESPECT each other's individuality...privacy...space...life! We just fit each other...perfectly!

15/6/2009...present... 10 years later...U are already happily married. And I am still walking calmly...but deep inside is hoping that someone whom I'll call soulmate will appear and erase my 'single' title. Yes, we have our own life to live on anyway. I am not that talkative anymore...but U talk more than me now. We have career that fits our interests, have a life as we always desired, and own some little precious thing that can make us proud...we are far different than what we were 10 years ago. But one good thing about us still remains unchanged....we are still BESTFRIENDS.. dunia akhirat. InsyaAllah.
Dear Fatin, Happy 10th Friendship Anniversary.
My wish is that our friendship will remains unchanged.
My wish is that our friendship can contribute something to anything...anything! Amin...

Monday, June 1, 2009

Cerita Tentang Ceritera Weekend

Weekend aku...hm...not bad.

Balik kedah dgn parents sebab nak sewakan umah kat somebody. Penat sikit sbb asyik drive and kene kemas umah, packing barang and angkut sume ke umah mak ngah. Tumpang jap umah dia since tak boleh nak angkut sume balik subang. Mak ngah pun x kisah sbb umah dia mmg besar pun and dia pun bukan orang asing....er...kitorg yg bukan org asing.

Hihi.. Tapi ape yg best pasal citer aku ni ek? Umah mak ngah aku la...best giler! Umah dia kat area sawah padi. Sesampai je kitorg kat umah dia (lebih kurang kul 12 tgh hari), aku terpegun tgk scene sawah padi hijau dgn background Gunung Jerai yang tersergam, berbumbungkan langit biru cerah berawan putih... Huh..walla!!!!

Ish..ape aku ni.. Subhanallah!!! Cantik yg teramat!!! Mmg sgt2 kene la timing kitorg...aku x boleh nak describe lelebih sbb scenery tu terlalu indah..terlalu heaven...aku kene buktikan dgn gambo yg aku snap masa tu. Tp belum upload lagi sbb camera aku punye usb cable dah hilang..so kene sabar jap. Tp seriously, kalau aku ade DSLR time tu...mau hitam burn kulit aku sbb asyik snap sana snap sini. Terlalu cantik x terkata....

Pastu ape lagi...aku dgn ayah pun posing aaa. Aku adjust kete sikit so that the angle looks nice in camera, and then..snap! Snap! And snap! With the help of right amount of sun and and sun angle yang baik hati, muke aku yg x bape jelita ni pun jadi jelita. Hahaha!!! Ditambah pulak composition aku yg pakai earth colour clothing plus my purple sunglasses, kete purple aku yg jelita, sawah hijau yg memukau, Gunung Jerai yg gagah perkasa, dan langit biru yang membelai...huh...what can i say?

Speechless...

Friday, May 29, 2009

Cerita Tentang Malam ni nak balik kedah

Malam ni aku nekad balik kedah. Walaupun besok sepatutnye kene keje. Nasib ah... pepehal pandai2 la besok aku uruskan.

Allah dah bagi akal, takkan nak biar kene tindas juga.

Bila dalam situasi rasional mcm sekarang ni, baru aku sedar yang workaholic macam aku ni kadang2 terlebih bagi perhatian kt benda yg kurang sepatutnye... kerje xkan habis. Company takkan tutup kalau sume staff cuti. And aku pun manusia juga. Walaupun belum abis probation lagi tp aku bukan robot.

Huh.. rasanya robot pun boleh mengamuk berevolusi kalau keje mcm aku ni. hihi...tapi ape2 pun...aku nak janji dgn diri sendiri dan org2 yg sayangkan aku...xnak speeding mcm org giler lagi balik kali ni. Biar lambat asalkan selamat. Speeding 170kmh pun xde la glamour mana kalau nyawa mak ayah aku letak dalam situasi bahaya. Sabar tu separuh daripada iman....and jgn cepat terpengaruh kalau ade kete lain ajak aku race. Hu..panjang lebar peringatan aku terhadap diri sendiri...

Ape2 pun, aku doakan Allah melindungi perjalanan aku mlm ni....amin......

Thursday, May 28, 2009

Cerita Tentang Menjadi Wanita Biasa

How can I do these...perfecting my work, and in the same time, struggling to find some time to service my car, because i have to go back to Kedah on Friday night, while in fact I have to work on Saturday, thus i really need to find a great excuse for not coming to work on Saturday because the boss already have two staffs on leave that day and with me joining the group will make the office empty....sigh..... In the same time I have to be a good staff and a good daughter and a good friend but luckily....I don't have to be a good wife yet.

Because everybody expect me to be on my best mood all the time and I don't have the heart to let the real me fly in front of some significant person in my life.

I really have to struggle to be a normal me....